Sistemul bancar în România în perioada de trecere la economia de piață

Extras din referat Cum descarc?

1. SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA IN PERIOADA DE TRECERE LA ECONOMIA DE PIATA
1.1. Structura organizatorica a sistemului bancar din Romania
In scopul realizarii unui mediu economic de piata nou este necesar remodelarea, respectiv schimbarea vechiului sistem economic, bazandu-se astfel pe un anumit cadru institutional cu sisteme monetare, bancare, financiare si valutare caracteristice economiei de piata.
In ceea ce priveste remodelarea sistemului bancar, acesta a avut doua perspective, pe de o parte, punerea in armonie intre legislatia tarilor Uniunii Europene cu legislatia romaneasca, iar pe de alta parte, realizarea unui sistem tipic economiei de piata.
In principal remodelarea sistemului bancar din Romania a avut ca obiectiv urmatoarele:
-  reorganizarea sistemului bancar
-  supravegherea, reglementarea si autorizarea desfasurarii activitatii bancare
Odata cu sfarsitul anului 1990, incep primele forme de manifestare a reorganizarii sitemului bancar, atunci cand Banca Nationala a Romaniei paseaza functia sa comerciala unei noi banci infiintate, anume Bancii Comerciale Romane.
Banca de Investitii, Banca Romana pentru Comert Exterior si Banca Agricola, reprezinta foste banci specializate de stat, care odata cu remodificarea sistemului bancar, au devenit banci comerciale, care erau caracterizate de o libera desfasurare a operatiunilor bancare, netinandu-se seama de domeniul de activitate detinut.
Adoptarea celor doua legi bancare, Legea nr.34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si Legea nr.33/1991 privind activitatea bancara, care au fost introduse in anul 1991, dar cu trecerea anilor au suferit o serie de modificari, conducand astfel la aparitia Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, respectiv Ordonanta de urgenta 99/2006 , care au condus la conceperea unui sistem bancar ierarhizat pe doua niveluri, Banca Nationala a Romaniei, respectiv bancile comerciale.
Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul legilor, a obtinut libertate fata de Guvernul Romaniei, care reprezinta puterea executiva, astfel:
-  si-a dobandit personalitate juridica
-  este singura institutie care elaboreaza, executa si garanteaza de politica monetara, de credit, valutara, de plata, dar si de efectuarea supravegheri prudentiale ale bancilor
-  singurul organ de emisiune monetara
-  intitutie consultativa in ceea ce priveste realizarea documentelor normative ale organelor publice, cu privire la politica monetara, datoria publica, regim valutar si activitatea bancara
Functionarea bancilor comerciale se fundamenteaza pe baza Ordonantei de urgenta nr. 99/2006 privind la intitutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si a Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Statutul bancilor comerciale trebuie sa fie de societate comerciala pe actiuni .
In ceea ce priveste constituirea capitalului bancilor comerciale, acesta se realizeaza prin capital privat, strain sau autohton, partial sau total. Indeplinirea conditiilor bancare implementate de Banca Nationala a Romaniei, confera bancilor comerciale independenta, dobandind capacitatea de a realiza diferite operatiuni bancare.
Instrumentele de plata: cecul, cambia, biletul la ordin, precum si deschiderea de catre B.N.R. a caselor de compensatie interbancara, prin intermediul carora se realiza schimbul de plati, reprezinta un factor care conduce la progresul sistemului de plati. Rolul caselor de compensatie este acela de a asigura o mai buna functionare a sistemului decontarilor interbancare, materializate prin reducerea timpului de decontare, scaderea taxelor de efectuare a acestor operatiuni, precum si de protectia oferita proceselor de decontare.
Primirea unor intrumente de plata anulate sau furate, emisiunea unor instrumente false, precum si eliberarea de cecuri in lipsa autorizatiei trasului, reprezinta cateva riscuri cu care se confruta casele de compensatie. In anul 1997 s-a infiintat, la Banca Nationala a Romaniei, CIP (Centrala Incidentelor de Plati) avand rolul de a strange, depozita si grupa toate informatiile cu referile la incidentele de plati cauzate de titularii de cont de bilete la ordin, cecuri si cambii.
Centrala Incidentelor de Plati este formata din doua fisiere astfel :


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul bancar in Romania in perioada de trecere la economia de piata.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!