Sistemul bancar din Polonia

Cuprins referat Cum descarc?

1.	Descrierea sistemului bancar polonez
1.1	Istoric
1.2	Tipuri de institutii care participa la formarea sistemului bancar
1.3	Indicatoei de apreciere
1.4	Factori de influenta
1.5	Tendinte
2.	Prezentarea Bancii centrale a sistemului bancar polonez
2.1	Istoric
2.2	Functiile Bancii Centrale
2.3	Instrumente
2.4	Caracteristici definitorii
3.	Prezentarea a doua banci reprezentative din Polonia
3.1	PKO BANK POLOSKI
3.2	 MILLENNIUM BANK


Extras din referat Cum descarc?

Inceputul operatiunilor bancare din Polonia a fost marcat de secolul al XIV-lea.Punctul de plecare pentru operatiunile de creditare a fost comertul, iar interzicerea perceperii dobanzii a avut cea mai mare influenta asupra creditelor.
In secolul al XVIII-lea ,in marile orase bancile au fost conduse de comunitatea evreiasca,urmand ca in a doua jumatate a secolului in Varsovia ,capitala Poloniei, sa fie deschise mai multe banci private. Prin umare in timpul crizei din 1973, cand statul s-a divizat intre Prusia si Rusia,aceste banci private s-au prabusit.
Primele institutii bancare au fost :Societatea Creditelor pentru Teren creata in anul 1825 si Banca Poloniei creata in anul 1828.
Inainte ca Primul Razboi Mondial sa izbucneasca, in Polonia functionau 28 de banci constituite ca societati de actiuni cu capital privat in valoare de 58 milioane de dolari, valoare actualizata. 
1.2. Tipuri de institutii care participa la formarea sitemului bancar
Sistemul bancar din Polonia este format din urmatoarele tipuri de institutii:
Banca Centrala
Banci Comerciale( banci de stat, banci private, banci cu capital mixt)
Cooperative de credit( cooperative de credit agrigol in mod special)
In Polonia exista peste 67 de banci comerciale ce au forma juridica de societati pe actiuni. Dintre aceste 20 sunt societati pe actiuni cu capital majoritar strain, 17 sunt societati pe actiuni cu capital integral strain iar cele mai multe sunt monitorizate de actionari privati.Cei mai mari investitori sunt :Germania,SUA, Italia si Olanda.
Sistemul bancar polonez este dominat de umatoarele 5 banci:
PKO BP :este cea mai mare banca din Polonia. Domeniul principal de activitate este retail banking iar capitalul bancii este integral de stat.
Bank Pckao: sediul este in Varsovia.59% din companie este detinuta de banca italiana Unicredit
BRE Bank S.A. :ca marime este atreia banca din Polonia.Acesta pune la dispozitia clientilor produse si servici moderne.
ING Slaski : Banca olandeza Ing GROUP ii este actionar majoritar.
BZ WBK : a rezultat in urma fuziunii a doua banci in anul 2001.
1.3. Indicatori de apreciere
Indicatorii de structura a sistemului bancar din Polonia sunt :
Numarul de banci : 645
Banci comerciale : 69 (una detinea capital majoritar de stat)
Banci cooperative si de credit: 576
Indicatorii de masura a gradului de dezvoltare sunt:
Numarul de banci la 100.000 locuitori
Indicele IHH
IHH???( cota de piata)?^2 = 870
Cu ajutorul acestui indice observam ca avem o piata bancara inalt competitiva iar concentrarea pietei slaba.
Gradul de concentrare bancara
Primele cele 5 banci din Polonia la sfarsitul anului 2011 detineau 45,45% din totalul depozitelor.Acesta pondere ne arata faptul ca sistemul bancare este relativ concentrat.
Rentabilitatea financiara: reprezinta un raport intre profitul net si capitalul propriu.Rentabilitatea financiara specifica industriei bancare poloneze de la 27,4% din anul 2008 la 11,8 %in anul 2009.
1.4 Factori de influenta
Factorii care influenteaza sistemul bancar polonez sunt:
Rata somajului: Conform Eurostat in anul 2008 s-a inregistrat o crestere excesiva a ratei somajului, astfel incat in anul 2011 s-a ajuns la 9,7% fata de 7,1% din anul 2008.
Deficitul bugetar:Problema sistemului bugetar a fost creata de cresterea cererilor pentru fondurile de sanatate, pentru educatie sau pentrusistemul pensiilor de stat.Astfel a ajuns sa se consume 7,9% din PIB din anul2010 fata de 3% stabilit de Pactul European de Stabilitate. 1.5. Tendinte
Bancile poloneze au inceput sa se imprumute iar dupa ce au iesit din criza financiara din anul 2009, activitate ce se asteapta sa creasca in acest an cu mai mult de 4%.Totusi exista o temere legata de o noua criza economica.Apar mai multe reglementari mai sctricte una dintre ele avand ca obiectiv limitarea imprumutului in moneda straina la 50% din portofoliul de imprumuturi al bancilor.Aceasta reglementare afecteaza sectorul bancar in mode deosebit bancile cu capital strain.
Chiar si cu aceste amenintari sistemul bancar polonez se afla pe un drum bun pentru un viitor apropiat, datorita adaptabilitatii specifice.
Planul Varsoviei din anul 2008, acela de a intra in zona euro,a fost naruit de recesiunea mondiala si prabusirea bancii Lehman Brothers.Aderarea la zona euro a fost amanata pe anul 2015.
O alta tendinta ar fi liberalizarea cadrului legislativ ce consta in liberalizarea preturilor si serviciilor financiare.Printre alte tendinte se numara si globalizarea pietei financiare care vizeaza amplificarea fluxurilor internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul bancar din Polonia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.nbp.pl  
http://www.pkobp.pl/  
www.bankmillennium.pl  
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Banca_Nationala_a_Poloniei


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!