Sistemul Bancar din Lituania

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1. Sistemului bancar lituanian 3
1.1 Scurt istoric 3
1.2 Tipuri de activitati bancare 4
1.3 Indicatori de apreciere 5
1.4 Factori de influentare 7
1.5 Tendinte 9
2. Banca centrala 10
2.1 Istoric 10
2.2. Obiective 13
2.3 Functiile Bancii Centrale 13
2.4 Instrumente folosite si caracteristici definitorii 14
3. Banci reprezentative 16
3.1 Banca Snoras 16
3.2 Banca Siauliu 19
3.3 Banca Medicinos 21
4. Concluzii 24
5. Bibliografie 25


Extras din referat Cum descarc?

1. SISTEMULUI BANCAR LITUANIAN
1.1 SCURT ISTORIC
Inceputul sistemului bancar din Lituania dateaza din anii " perestroika " (1988-1989). In conformitate cu conceptul de banca nationala, a fost eleaborat un plan pentru a restructura sistemul sovietic mono-bancar intr-unul pe doua nivele, cu functii traditionale pentru banca centrala.
Dezvoltarea serviciillor bancare in Lituania in timpul anilor 1988-1990, practic nu depindea numai de restructurarile economice fundamentale care aveau loc in tara, ci si de evenimentele politice internationale. Atat timp cat intercomunitatea nationala nu a recunoscut Lituania ca stat independent, banca Lituaniei nu a putut fi recunoscuta de catre Western Central.
Crearea unui sistem bancar modern in Lituania a fost intarziata de o blocada economica lansata de Uniunea Sovietica in aprilie-iunie 1990 si de absenta recunoasterii internationale a statului Lituania.
In etapa initiala a sectorului bancar, bancile lituaniene au fost separate de sistemul bancar al Uniunii Sovietice, astfel ele fiind nationalizate, urmand ca banca Lituaniei sa inceapa a opera si a pune bazele activitatii de stat si private.
Lituania are cel mai avansat sistem financiar din regiune, rezultat al reformelor ce au adus la aderarea acestei tari la Uniunea Europeana in mai 2004. Sistemul financiar este concentrat in sistemul bancar si este impletit cu sistemele financiare ale celorlalte tari din regiune in special cele scandinave.
Sistemul bancar din Lituania este organizat pe doua trepte, pe prima se afla banca centrala iar pe treapta a doua se afla bancile commerciale. Intregul sistem bancar este supravegheat si reglementat de Banca Lituaniei.
Sistemul bancar este suficient de matur, atragand multi investitori straini. El detine una din pozitiile cele mai stabile din regiunea baltica. Aceasta stabilitate este asigurata printr-o pozitie lipsita de compromisuri, atent supravegheata de Banca Centrala precum si de un mediu securizat pentru activitatile bancare. 
1.2 TIPURI DE ACTIVITATI BANCARE
Sistemul bancar lituanian este format din: 9 banci comerciale, 8 sucursale ale bancilor straine, 68 cooperative de credit, 3 institutii financiare controlate de banci straine, Central Credit Union si 226 de banci care furnizeaza servicii in Republica Lituania.
Numarul de banci si filiale din sistemului bancar lituanian a crescut rapid dupa restabilirea independentei Lituaniei in 1990. Procesul de formare al sistemului bancar a fost haotic. Institutia de supraveghere nu a avut nici experienta relevanta si nici putere de a controla in mod corespunzator noile conditii de piata ale bancii. Pana la sfarsitul anului 1996, bancile comerciale au fost angajate in principal in activitati traditionale: depozite, credite, schimb valutar si servicii de plata. Specializarea ingusta a bancilor comerciale a fost conditionata de unii factori cum ar fi:
- Rentabilitea mare a activitatilor bancare traditionale, in special din moneda de schimb;
- Dezvoltarea lenta a titlurilor de valoare de pe piata principala;
- Lipsa de concurenta cu bancile straine pe piata financiara ( din cauza valorilor reduse ale indicilor de concentrare ai pietei bancare traditionale lituaniene nu s-a putut dezvalui situatia concurentiala reala.)
Majoritatea bancilor au fost slab capitalizate de catre persoane fizice sau firme, acestia avand scopul de a atrage cat mai multe fonduri pentru propriile lor afaceri. Bancile promitatoare din punct de vedere economic aveau dobanzi nejustificate la depozite intalnindu-se cu probleme si chiar faliment, iar restul bancilor au concurat mai agresiv pentru a extinde puterea lor pe piata. In prezent intermediarii financiari straini detin o mare parte din piata financiara lituaniana.
In 1992-1994 din cauza ecartului dintre ratele dobanzilor la depozite si credite, bancile si-au extins activitatile traditionale pe piata. Rentabilitatea activitatilor bancare a fost foarte instabila: unele banci au anuntat profituri de peste doua ori mai mari decat capitalul social, suferind apoi pierderi de peste doua ori mai mari decat capitalul social ( in principal din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante).
Dezvoltarea pietei valorilor mobiliare a fost un important factor care a indus bancilor lituaniene activitati non-traditionale: emisiunea de titluri de stat. Sectorul bancar s-a extins prin cresterea numarului de filiale si companii asociate ceea ce a condus la expansiunea activitatilor non-traditionale. Aceste activitati ajuta la imbunatatirea serviciilor bancare si la pastrarea unei pozitii puternice si competitive pe piata financiara.
Activitatile bancilor comerciale lituaniene sunt reglementate prin Legea privind bancile din Republica Lituania, care asigura stabilitate, fiabilitate, eficienta si siguranta. Acestea ofera clientilor lor instrumente de siguranta utilizate pe scara larga si aprobate la nivel global, cum ar fi asigurarea depozitelor obligatorii ale clientilor bancii (persoane fizice si juridice, rezidenti si nerezidenti).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Lituania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!