Sisteme europene de plati

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Prezentare generala a sistemelor europene de plati 3
Capitolul II Componentele Sistemului Electronice de Plati 5
2.1.TransFonD.5
2.1.1 Send.5 
2.1.2 ReGIS .5
2.1.3 SaFIR .6
2.2 Sistemul TARGET 7
2.3 Sistemul TARGET II 8
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I Prezentare generala a sistemelor europene de plati
Implementarea Sistemului Electronic de plati reprezinta una dintre cele mai importante realizari ale sistemului bancar romanesc. In prezent, sunt in lucru cateva proiecte de dezvoltare a sistemului, avand ca principal scop automatoizarea si cresterea eficientei acestuia. Sistemul Electronic de Plati va suferi transformari si din perspective peisajului European al sistemelor de plati si al integrarii in structurile europene. 
Sistemele de Plati din Europa sunt destul de fragmentate, intrucat modalitatile si practicile privind platile sunt diferite de la o tara la alta. Datorita nevoilor consumatorilor (corporatii sau instutii guvernamentale), instrumentele de plata au fost dezvoltate si pliate in functie de consumator. 
Bancile intampina scimbari semnificative in piata europeana a platilor, datorita introducerii monedei unice EURO, dar si datorita urmatorilor factori:
- Furnizorii nebancari ai serviciilor de plati patrund pe piata europeana;
- Schimbarile si progresul tenologiei impulsioneaza bancile sa isi dezvolte noi proiecte informatice;
- Modificarile privind reglementarile si cerintele de conformitate presupun o cheltuiala mare din bugetele destinate infrastructurilor informatice.
Infrastructura financiara la nivel european se afla intr-un continuu proces de transformare si dezoltare datorita introducerii EURO si schimbarilor legislative.
In domeniul platilor electronice, cele mai importante reglementari sunt: Ordinul MCTI 218/14.06.2004 si Regulamentul BNR 6/2006 privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronice si relatiile dintre participanti.
Legea 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal precum si Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter confidential, sunt reglementari importante pentru legislatia privind datele confidentiale. In ceea ce priveste prelucrarea datelor privind transferurile de plati, aceste reglementari acopera partial, problemele si riscurile privind protectia vietii private.
Instutiile bancare din Romania au la baza organizarii activitatilor informatice si a securitatii standardele internationale. Printre acestea putem enumera urmatoarele:
- Standardele ISO/IEC/ISO/IEC 17799 - Code of practice for Information Secutiry Management ;
- ISO/IEC 27001 - Specification for an Information Secutiry Management System;
- ISO/IEC 20000 - Service Management;
- CobiT - Control Objectiver for Information and related Technology.
Capitolul II Componentele Sistemului Electronice de Plati
2. 1. TransFonD - este o companie privata ce apartine bancilor din Romania, infiintata in anul 2000, unde Banca Nationala a Romaniei detine 33,33% din actiuni iar restul de 66,67% sunt detinute de bancile comerciale. Obiectul de activitate il reprezinta furnizarea de servicii de compensare-decontare a platilor in moneda nationala pentru institutiile bancare, BNR, Trezoreria Statului si alte institutii financiare. Prinre atributiile companiei TransFonD putem enumera:
- Gestionarea si operarea sistemului SENT;
- Gestionarea tenica si operarea sistemului ReGIS, conform mandatului acordat de catre BNR;
- Operarea tenica a sistemului SaFIR;
2.1.1. SENT (casa de compensare automata) - este un sistem electronic de compensare a platilor, ce asigura schimbul de instructiuni de plata intre participanti. Sitemul asigura informarea participantilor cu privire la stadiul procesarii intstructiunilor transmite de catre participanti precum si evolutia pozitiilor nete ale acestora pe tot parcursul perioadei de compensare. Sistemeul SENT proceseaza ordine de plata de mica valoare, intructiuni de debitare directa precum si instructiuni de transfer debit. 
Instrumentele de plata ce sunt transmise in sistemul SENT sunt:
- Cecurile barate;
- Cambiile;
- Biletul la ordin.
Instructiunile de plata transmise de participantii sistemului SENT sunt initiate de acestia in executarea ordinelor primate de la clientii lor, pe proprie raspundere si cu respectarea legilor si reglementarilor in vigoare in domeniul instrumentelor fara numerar si a prevederilor prezentelor Reguli. 
Pentru a fi participant al sistemului SENT, institutia trebuie sa fie eligibila si sa indeplineasca conditiile de participare la sistemul SENT, totodata sa incheie contractual de participare la sistemul SENT.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme europene de plati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Suport de curs - Piete financiare europene 2015, Stoica Ovidiu, Iasi;
2. www.bnr.ro;
3. www.mfinante.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!