Romania Imobiliara

Extras din referat Cum descarc?

Numarul total de locuinte private, in Romania, este de aproximativ 8,1 milioane, din care aproximativ 67% din locuinte trebuie reabilitate termic. Peste 40% din cladirile din mediul urban sunt multietajate si necesita lucrari complexe de reabilitare; de asemenea, 15% din familiile din Romania traiesc in conditii inadecvate.
In anul 2004, valoarea totala a lucrarilor de constructii a fost de 5,2 miliarde euro (9% din PIB), iar lucrarile de constructii au insumat 3,2 miliarde euro, pe cand valoarea reparatiilor capitale a fost de 830 milioane euro - aproximativ 30.000 de locuinte au fost date in folosinta in anul 2004 (pe banii statului s-au construit numai 5.000 de locuinte). La finalul lunii decembrie se aflau in constructie alte 82.838 locuinte - o treime din acestea erau in stadiu avansat de finalizare.
Romania are nevoie de cel putin un milion de locuinte noi. Suplimentarea si modernizarea fondului locativ necesita investitii de peste 60 miliarde euro, adica echivalentul PIB-ului Romaniei.
Presiunea pe fondul locativ este cu atat mai acuta cu cat constructorii aproape ca i-au pus la colt pe cei cu venituri mici si medii. Cu toate ca tara este plina de santiere, viitoarele constructii, in marea lor majoritate vile luxoase, dotate cu piscine si chiar cu plaje particulare, sunt cel mult un vis pentru romanii care nu reusesc sa ramana, lunar, cu mai mult de 150 euro in mana. In plus, la sate, cladirile noi sunt aproape inexistente. ,,Anual, se construiesc cateva zeci de mii de case, dar acestea nu pot rezolva criza locativa pentru ca se adreseaza unui segment redus de populatie, cu venituri peste medie, iar ritmul de crestere al numarului de noi locuinte este mult mai lent decat ritmul de degradare a cladirilor existente", declara, la un seminar organizat la Targul Privat de Vile, Varujan Vosganian, care a estimat ca pentru construirea de noi locuinte sunt necesare 30-40 miliarde euro, in vreme ce lucrarile de reabilitare si consolidare a locuintelor pentru populatie necesita investitii de 30-35 miliarde euro.
La toate aceste probleme, tranzactionarea ipotecilor ar putea fi o solutie. De asemenea, s-a afirmat oficial, ca cel putin 15% din familii traiesc in conditii inadecvate. Pe langa faptul ca este nevoie de noi locuinte, la preturi rezonabile, Romania mai are o problema: numarul foarte mare de cladiri degradate. ,,Infrastructura este la pamant. Practic, Romania se rupe sub noi. Avem poduri, aeroporturi, precum cel din Iasi, baraje, cladiri care mai au putin si se prabusesc. Este important sa mobilizam bani din partea celor care nu-si doresc locuinte si sa concepem un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul bursei", a precizat Varujan Vosganian. El a estimat ca Romania are sanse sa ia, pentru a-si dezvolta sectorul imobiliar, circa 15 miliarde de euro din fonduri externe, iar o suma similara ar putea fi investita din fonduri interne. Potrivit acestei afirmatii, investitiile in sectorul locativ ar putea fi stimulate prin modificarea legislatiei, pentru a permite tranzactionarea ipotecilor sub forma de valori mobiliare.
Romania are un sistem unic de inregistrare a imobilelor, la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara - ANCPI, devenind astfel una dintre primele tari din Europa, care au adoptat sistemul unic de inregistrare a proprietatilor imobiliare. 
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a incheiat Proiectul Cadastrului General si Publicitatii Imobiliare, finantat de Banca Mondiala, adoptand sistemul unic de inregistrare a proprietatilor imobiliare.
Valoarea Proiectului Cadastrului General si Publicitatii Imobiliare s-a ridicat la 37,3 milioane de USD dintre care 25,5 milioane USD prin imprumut BIRD, restul de 11,8 milioane USD fiind contributia Guvernului Romaniei.
Proiectul Bancii Mondiale a avut drept scop stabilirea unui sistem eficient de garantare a titlurilor de proprietate, crearea unui sistem de cadastru care sa contina definirea clara si actuala a proprietatilor, stabilirea unei proceduri simple, sigure si ieftine pentru inscrierea imobilelor in cartea funciara.
In cadrul acestui proiect au fost realizate si o serie de obiective specifice, cum ar fi: renovarea sediilor Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) si dotarea acestora cu echipamente pentru masuratori, echipamente de birou si mobilier pentru arhiva, achizitionarea unor servicii tehnice (retele geodezice, aerofotografiere si realizare de ortofotoplan, lucrari de cadastru sistematic si sporadic, sistem informatic). S-au asigurat, de asemenea, servicii de consultanta si pregatire a personalului pentru implementarea intr-un mod eficient si profesionist a sistemului unificat. Printre beneficiile sistemului unic de inregistrare se numara: garantarea si asigurarea dreptului de proprietate, crearea unei baze reale de impozitare, cresterea increderii in sistemul bancar si dezvoltarea creditului ipotecar, reducerea litigiilor privitoare la imobile, securizarea si standardizarea procesului de inscriere a imobilelor in cartea funciara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania Imobiliara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!