Rolul și funcțiile B.N.R. în cadrul sistemului bancar din România

Extras din referat Cum descarc?

Aparut in secolul al XIX-lea, sistemul bancar romanesc, odata cu Unirea Principatelor Romane, la data de 24 ianuarie 1859, a progresat si a dat nastere primelor banci cu capital de stat, dar si strain, avand ca obiect de activitate operatiuni de emisiune, dar si comerciale. 
In anul 1880, Banca Natioanala a Romaniei, a luat fiinta, avand rolul de banca centrala, capitalul acesteia fiind detinut de stat in proportie de 33,33%, ulterior in anul 1929, statul detinea doar 10% din capital. Odata cu incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, B.N.R. se alatura ca parte a unui sistem bancar caracterizat de o economie centralizata, aceasta apartinand statului.
In conformitate cu legea numarul 312/2004 , in ceea ce priveste Statului B.N.R., scopul esential este acela de a mentine si a asigura stabilitatea preturilor.
Conform acestei legi , B.N.R. are urmatoarele atributii esentiale:
- crearea si utilizarea politicilor monetare, dar si a politicilor referitoare la cursul de schimb
- baterea bancnotelor si a monedelor, fiind principalele modalitasi de plata in interiorul Romaniei
- supravegheaza si stabileste regimul valutar
- supravegheaza, autorizeaza si reglementeaza unitatile de credit, dar asigura si stabilitatea financiara, prin atentia asupra modului de functionare a sistemului de plati
- administreaza rezervele internationale.
Banca Nationala a Romaniei, pentru realizarea sarcinilor sale fundamentale, nu va solicita sau nu va accepta orice alte instructiuni de la diferite institutii publice sau alte autoritati.
Avand un interes propriu Banca Nationala realizeaza analize si cercetari cu referire la:
- cursul de schimb
- moneda
- operatiunile cu privire la credite
- tranzactiile prin sistemul de plati
- activitatile desfasurate de societatile de credit
Pentru infaptuirea intr-o maniera excelenta, cu privire la realizarea obligatiilor asumate prin tratate si intelegeri, intalniri la care statul roman este membru, B.N.R. coopereaza cu organe de la nivel national, dar si din afara Romaniei prin distribuirea de date si informatii, adopta limite necesare si corespunzatoare.
B.N.R. realizeaza cooperari prin intermediul incheierii unor contracte cu referire la transferul reciproc de informatii cu organisme autorizate din tarile terte, cu conditia ca datele ti informatiile distribuite sa aibe o caracteristica cu referire la mentinerea secretului profesional.
Intocmirea transferului reciproc de informatii se realizeaza sub respectarea urmatoarelor conditii necesare:
- informatiile care sunt dintr-un stat membru pot fi transferate doar cu acordul necesar al institutiei competente de unde s-au obtinut informatiile
- informatiile receptionate corespund criteriilor cu referire la mentinerea secretului profesional
- informatiile sunt fructificate de catre institutii autorizate, cu scopul de realizare a obiectivelor de supraveghere
Functiile indeplinite de banca bancilor sunt urmatoarele:
A. Functia de stabilire si introducere a politicii monetare, de curs de schimb si regim valutar
In ceea ce priveste politica monetara, banca statului foloseste tehnici si mijloace specifice pentru realizarea tranzactiilor de creditare a unitatilor de credit, dar si de piata monetara, precum si rezervele obligatorii minime.
Banca Nationala a Romaniei nu poate procura prin intermediul pietei primare creante asupra organelor publice de la nivel local si central, intreprinderilor nationale, dar si statului.
B.N.R. acorda imprumuturi unitatilor de credit eligibile, stabilite in conformitate cu unele conditii proprii. Banca Nationala a Romaniei nu acorda imprumuturi pe descoperire autorizate de cont ori altfel de imprumut de acest fel credit pentru stat, organe publice de la nivel local si central, societatilor nationale, etc. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, resctrictia cuprivire la imprumuturile prin descoperire autorizata de cont este inlaturata, iar B.N.R. poate acorda astfel de credite unitatilor aflate sub legea publica si societati publice.
In ceea ce consta rezervele minime obligatorii banca statului fixeaza regimul pe care societatile de credite sunt obligate sa le pastreze in conturile deschise la banca. In ceea ce priveste rezervele exprimate in alta modena decat cea nationala, rezervele se realizeaza in valuta. In urma constituirii rezervelor minime obligatorii, se percepe o dobanda bonificata, care va fi cel putin egala cu rata dobanzii bonificate medii utilizate societatiile de credit. In cazul nerealizarii conditiilor din punct de vedere al rezervelor obligatorii, banca statului aplica penalizari.


Fisiere in arhiva (1):

 • Rolul si functiile B.N.R. in cadrul sistemului bancar din Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.bnr.ro/Home.aspx
http://www.opiniibnr.ro/index.php/breviar/55-ce-sunt-rezervele-minime-obligatorii
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/71-riscurile-sistemice-cer-imprumutator-de-ultima-instanta
http://www.opiniibnr.ro/index.php/politica-monetara/108-cine-creeaza-bani
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/147-de-ce-este-importanta-banca-nationala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!