Rolul sectorului asigurărilor în sistemul economico-financiar modern

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I: Structura si caracteristicile sitemului economico-financiar si al sistemului asigurarior; 4
1.1:Sitemul financiar; 4
1.2:Sistemul economic; 5
1.3: Sistemul Asigurarilor 5
Capitolul II: Continutul economic al asigurarilor 9
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata voi discuta despre rolul si importanta sectorului asigurarilor in cadrul sistemului economico-financiar.
Pentru o mai buna intelegere a rolului pe care sectorul asigurarilor il joaca, este necesar sa 
avem o cunoasetre asupra acestor concepte, si sa ne familiarizam cu ideologia pe care acestea le reprezinta.
Lucrarea este structurata pe doua parti:
In prima parte este realizata o scurta descriere a structuri si caracteristicilor sitemului financiar, sitemului economic si al sistemului asigurarilor.
In cadul acestei parti su nt prezentate elementele definitori, precum si baza ideilor pe baza carora acestea s-au dezvoltat.
In partea a doua a lucrari este evidentiat continutul economic al sitemului asigurari, precum si implicarea pe care asta o are in societate si implicit in economie.
Deasemenea in acest capitol sunt prezentate elementele de asociere dintre cele trei sisteme si anume sitemul economic, sitemul financiar si sistemul asigurarilor.
Necontenit aceasta lucrare contine si o sectiune de concluzii, ce contureaza zelutatul la care s-a ajuns in cea ce priveste rolul si importanta sectorului asigurarilor in sitemul economico-financiar.
Capitolul I: Structura si caracteristicile sitemului economico-financiar si al sistemului asigurarior;
1.1:Sitemul financiar;
Sistemul financiar este conceput ca fiind un ansamblu de relatii financiare, institutii implicate in organizarea si derularea activitati financiare, fonduri financiare constituite si utilizate, planuri financiare inclusiv instrumentele metodele si tehnicile de conducere si efectuare a operatiunilor financiare 
Sistemul financiar poate fii interpretat din mai multe puncte de vedere:
Unul ca fiind un sitem de realatii economice, definit printr-un ansamblu de relatii financiare implicate in procesul de constituire, distribuire si utilizare a resurselor banesti.
In cadrul acestei abordari se disting doua subsiteme:
1)Sistemul financiar public, ce asigura buna desfasurarea a functiilor sitemului financiar in plan public, in cea ce priveste bugetul de stat, bugetele locale, asigurarile sociale de stat si a celorlalte componente ale sistemului financiar public.
2) Sistemul financiar privat, ce supravegheaza aplicarea functiilor sistemului financiar pe plan privat in cea ce priveste finantele intreprinderilor sau altor entitati private, asigurarilor sociale, asigurarilor de bunui si raspundere civila private precum si a celorlalte componente ale sistemului financiar privat.
Altul ca fiind un sistem de institutii implicate in constituirea, utilizarea si distribuirea fondurilor, precum si in elaborarea, executarea si controlul planurilor financiare, institutii printre care se regasesc si societatile de asigurare si reasigurare.
Sistemul financiar mai poate fii definit ca fiind un sistem de fonduri, de resurse financiare constituite pentru a fii distribuite si utilizate in scopul de a imbunatati viata economica si sociala. Ansamblul relatiilor pe care acesta le inglobeaza sunt grupate pe baza mai multor criterii si anume :
- Nivelul organizatoric la care se constituie si utilizeaza fondurile;
- Destinatia fondurilor( consum, asigurare, rezerva);
- Forma de proprietate a organizatiilor carora sunt destinante fondurile(publice, private);
- Dupa caracterul definitiv sau temporar la constituiri si utilizari fondurilor;
Deasemenea sistemul financiar mai poate fii interpretat ca un sitem de finantare a economiei, evidentiat prin organizarea si reglarea fluxurilor banesti existente in economie, dar si ca un sistem de planuri financiare ce joaca rolul de instrumente de conducere si reglare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul sectorului asigurarilor in sistemul economico-financiar modern.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Asigurari Ghid practic- Titel Negru-Ed. C.H. Beck, Bucuresti 2006;
Asigurari comerciale moderne-Paul Tanpsescu, Cosmin Serbanescu, Roxana Ionescu, Mariana Popa, Laura Elly Novac- Ed. C.H. Beck,Bucuresti 2007;
Asigurari si reasigurari Editia a-4-a-  Iulian Vacarel, Florian Bercea -  Ed. Expert 2007;
Economia Asigurarilor, Metode, Tehnici, Solutii - Titel Negru -  Ed. Wolters Kulwer;
Economie Mondiala ed.2- Sterian Dumitrescu, Ana Bal- Ed. Economica;
Economie- Vasile A. Munteanu, Mariana Bucur-Sabo, Mihai Irimia, Anca Butnariu- Ed Sedcom Libris, Iasi 2005;
Micro si Macroeconomie, Concepte fundamentale si Aplicatii-Ioan Ignat, Gheorghe Lutac-Ed. Sedcom Libris, Iasi 2004;
Economie Elemente de teorie fundamentala, Elemente de microeconomie, Elemente de macroeconomie- Elena Stirbu-ED. Sedcom Libris, Iasi 2005;
Finante Aplicate vol.1- Daniela Lidia Roman- Ed. Editura Economica-Bucuresti 2001;
Finante Publice-Gheorghe Filip-Ed. Juminea,Iasi 2010;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!