Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE ..3
Capitolul I. Impactul investitiilor in Republica Moldova .5
1.1. Beneficiile legate de ISD in Republica Moldova ...5
1.2.Evolutia investitiilor straine directe totale in Republica Moldova .6
Capitolul II. Investitiile in asigurarea cresterii economice 10
2.1. Atragerea investitiilor pentru dezvoltarea economica a tarii 10
2.2. Investitiile straine potrivite pentru Republica Moldova ..15
2.3.Tendintele dezvoltarii economice ...16
INCHEIERE 18
BIBLIOGRAFIE .19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Investitiile sunt considerate ca fiind unul dintre cei mai importanti stimulatori ai activitatilor economice, dar si ai celor extraeconomice. In orice activitate economica, indiferent de dimensiunea ei, investitia joaca rolul de impuls, de element generator, care face ca respectiva activitate sa ia nastere, sa se desfasoare si sa se dezvolte. Implementarea de proiecte investitionale conduce la cresterea stocului de capital fix. Prin urmare, investitiile constituie instrumentul principal de creare de noi structuri, mai performante, de modernizare sau dezvoltare a celor existente, in concordanta cu optiunile strategice de perspectiva ale societatii. In viata economica, activitatea de investitii ocupa un loc central atat in sfera productiei de bunuri si servicii, cat si in sfera consumului, influentand simultan atat cererea, cat si oferta. Orice proiect de investitii, indiferent de sectorul de activitate in care se implementeaza, genereaza o serie de procese de antrenare si de multiplicare a efectelor. In sfera productiei de bunuri si servicii, investitiile au ca efect sporirea si diversificarea ofertei si, implicit, daca aceasta este validata de piata, de cresterea veniturilor agentilor economici.
Republica Moldova se bucura de o asezare geografica favorabila, de o calitate exceptionala a solului, de o forta de munca inalt calificata si de un potential stiintific si etnic important, factorii care sunt prielnici pentru efectuarea unor investitii substantiale in economia Republicii Moldova. Autoritatile Republicii Moldova depun eforturi constante in vederea imbunatatirii climatului investitional in Republica Moldova, promovand o politica fiscala favorabila pentru investitorii straini. Investitiile joaca un rol important in economia unei tari, ele reprezentand suportul material al dezvoltarii economico-sociale a unei tari. Prin ele se asigura sporirea capitalului fix, cresterea randamentului tehnic si economic al celor existente dar si crearea de noi locuri de munca. In acest context investitiile reprezinta elementul decisiv al cresterii economice, al promovarii factorilor intensivi, calitativi si de eficienta. In orice domeniu economic, social-cultural investitiile sunt asociate ideii de dezvoltare. In mod logic, la nivelul economiei nationale, dezvoltarea aparatului de productie si largirea suportului material al activitatilor social-culturale sunt in dependenta directa de fondurile de investitii pe care societatea isi permite sa le aloce intr-o anumita perioada.
Insa cresterea economica nu este in functie numai de volumul investitiilor ci si urmarea modului in care fondurile banesti disponibile sunt repartizate pe obiecte concrete, a manierei in care aceste fonduri sunt esalonate in timp, a felului cum sunt gestionate. Ultimul deceniu a marcat o crestere deosebita a fluxurilor de investitii straine, astfel incat acestea au devenit una din componentele principale ale circuitului economic mondial.
Globalizarea proceselor de productie, alaturi de globalizarea comertului, care se realizeaza deja in deceniile anterioare, solicita noi abordari, iesind pe piata mondiala cu o noua pondere si un nou continut a resurselor internationale, in special, resursele de informatie si capital.
In acest context, atragerea investitiilor straine devine o componenta importanta a politicii economice a tuturor statelor, cele mai avansate in acest domeniu fiind chiar tarile dezvoltate.
Constituirea unui stat de drept cu o economie prospera de piata si social orientata este de neconceput fara de investitii straine, fara o reforma cardinala a proprietatii. Astfel, atragerea investitiilor straine este in raport cu un sir de factori atat de ordin politico-economici, cat si sociali.
In societatea contemporana, modernizarea structurii economiei nationale este imposibila fara existenta unor programe de investitii bine alcatuite, deoarece investitiile reprezinta suportul material al cresterii economice. Numai in baza calculelor, resursele materiale si umane disponibile pot fi orientate spre domeniile de eficienta maxima spre acele ramuri, care determina progresul economiei nationale in ansamblu.
Investitiile straine au contribuit la dezvoltarea economica mondiala, inclusiv a economiilor tarilor-gazda, la cresterea economica atat prin imbunatatirea calitatii lor, cit si prin alti factori, cum ar fi: transferul de tehnologii avansate, dezvoltarea si perfectionarea resurselor umane, implementarea noilor forme manageriale si organizatorice, extinderea pietelor de schimb si internationalizarea productiei.
Investitiile contribuie direct la promovarea progresului inclus, in primul rand, prin caracterul lor inovator. Se poate afirma ca, simultan cu realizarea investitiilor, in economie are loc un proces de innoire.
Desigur, caracterul inovator nu este propriu numai acestui domeniu, dar trebuie de retinut, ca investitiile care se realizeaza astazi vor fi utilizate maine si ca, intre cele doua momente, o parte din conditiile existente se vor modifica substantial. In mare masura, modificarea acestor conditii este determinata de aparitia altor obiective de investitii, datorita influentei lor hotaratoare asupra dezvoltarii social-economice.
Capitolul I. Impactul investitiilor in Republica Moldova
1.1. Beneficiile legate de ISD in Republica Moldova
Nici o economie, fie agrara, fie industriala, postindustriala sau informationala, nu poate pretinde la dezvoltare, daca nu este sustinuta financiar. Investitiile, in modul cel mai direct, sint tratate drept reper si promotor al dezvoltarii economice contemporane.
Pornind de la situatia economica a Republicii Moldova care este un imperativ al timpului si care necesita o interventie urgenta in vederea reglementarii calitatii vietii populatiei. Studiind economia sesizam o legitate: atit timp cit potentialii investori nu utilizeaza resursele banesti, aceste resurse nu se multiplica, ci din contra se diminueaza pe cheltuieli curente necesitate de intretinere. Investitiile sunt unica cale spre dezvoltare. A investi in industria usoara, in industria alimentatiei, in agricultura, in acordare de servicii, a crea depozite bancare cu un procent al profitului anual care aduce venit este o cale de a pune in miscare nu doar resursele banesti, dar si resursele umane care astfel devin incadrate in munca si in producere de bunuri. O data provocata avalansa de investitii la nivel intern, aceasta creaza o avalansa de investitii internationale deoarece sporeste credibilitatea in succesul investitiilor in Republica Moldova. De fapt, si fara de a avea studii economice se cunoaste faptul cum capitalul strain conduce la dezvoltarea economiei nationale. In prezent investorii straini risca in adevaratul sens al cuvintului facind o incercare de antreprenoriat in Republica Moldova. Desi ei beneficiaza de resurse umane -  forta de munca ieftina, posibilitatea rezistentei la alte riscuri politice, financiare si de alta natura, pe care le intilneste actualmente o intreprindere, este foarte mica in aceasta ,,perioada de tranzitie" care s-a cam intins, iar termenul cu care este definita perioada data devine destul de enervant, ii sperie pe majoritatea investorilor de talie inalta, astfel reducind posibilitatea Republicii Moldova de a beneficia de resurse considerabile.
Pentru Republica Moldova, cat si pentru celelalte tari in tranzitie, investitiile straine (in special investitiile straine directe, ISD) au devenit primordiale privind cresterea si dezvoltarea lor economica. Investitiile contribuie direct la completarea necesarului de resurse interne si la dezvoltarea factorilor competitivi de productie. Insa, pentru a beneficia de aceste investitii, este necesar de a crea un climat investitional favorabil, care implica stabilitate economica, stabilitatea legislatiei, politica fiscala adecvata, ajustarea capitalului uman, infrastructura de afaceri dezvoltata. Desfasurarea unei politici rationale de stimulare a activitatii investitionale depinde nemijlocit de activitatea statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul investitiilor in dezvoltarea economica a Republicii Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Analiza Politicii Investitionale: Republica Moldova 
unctad.org/en/PublicationChapters/
2. Guvernul Republicii Moldova
www.gov.md/sites/default/files/document/
3.Tatiana Lungu,"Investitiile straine factor al relansarii economiei", Primex-Com,
Chisinau 2010


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!