Rolul FMI in Contextul Actualei Crize Financiare Mondiale

Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Fondul Monetar International
Fondul Monetar International sau asa zis FMI este o organizatie internationala care are 186 de state member, din cele 192. A fost constituita prin Tratatul de la Bretton Woods in anul 1944. Scopul principal promovarea unei economii mondiale sanatoase.
Pe 22 Iulie 1944 a avut loc Conferinta de la Bretton Woods, pentru restructurarea relatiilor internationale monetare si financiare. Peste 40 de tari au participat la semnarea Acordului de la Bretton Woods care prevedeau proceduri si reguli care vor guverna economia mondiala. Acest acord a condus la infiintarea BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare deasemeni cunoscuta ca si Banca Mondiala) si FMI (Fondul International Monetar). Aceste institutii sunt cunoscute ca fiind gemenii Bretton Woods. Sistemul de la Bretton Woods prevedea o rata de schimb valutar stabila, avand ca referinta standard, aurul, iar dolarul era singura moneda convertibila in aur.
FMI - are ca scop principal promovarea cooperarii monetare internationale, garantarea stabilitatii financiare, facilitarea comertului international, contribuirea la un nivel inalt de ocupare a fortei de munca, la stabilitate economica si combaterea saraciei.
1.1 Obiective principale 
o promovarea cooperarii monetare internationale si a stabilitatii valutare
o sustinerea cresterii echilibrate a comertului international.
o Promovarea stabilitatii cursului de schimb si evitarea deprecierilor monedei in scopuri competitive.
o stimularea cresterii economice
o asigurarea unui nivel inalt de ocupare a fortei de munca
o asigurarea accesului tarilor member la resursele Fondului Monetar International in scopul eliminarii deficitelor din balantele de plati ale tarilor member in schimbul unor garantii corespunzatoare prin acordare de asistenta financiara temporara pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati
o reducerea marimii si duratei dezechilibrelor din balantele de plati ale tarilor member. 
1.2. Functii
o supraveghere si reglementare - monitorizeaza actiunile si politicile economice si financiare din tarile membre, precum si la nivel global
o consultativa - acorda asistenta tehnica
o financiara - creditarea tarilor membre cu dezechilibre in balanta de plati
1.3. Resursele fondului
Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica in prezent la aproximativ 311 miliarde dolari SUA. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa.
FMI raspunde in fata guvernelor din tarile membre. Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. In varful structurii organizationale se afla Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din fiecare dintre cele 184 de state membre. Toti guvernatorii se intalnesc o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente.
1.4.Obligatii ale tarilor membre
o sa nu aplice restrictii asupra platilor curente din relatiile economice internationale
o sa evite practicile monetare discriminatorii
o sa se asigure convertibilitatea monedei
o sa furnizeze informatii statistice
o sa consulte si sa colaboreze cu celelalte tari membre
o sa consulte si sa colaboreze cu FMI
1.5. Drepturi ale tarilor membre
o dreptul de a efectua tranzactii si operatii cu FMI
o dreptul de a cumpara sume in valute in valute liber itilizabile sau in DST in schimbul unor sume echivalemte in moneda nationala in vederea echilibrarii balantei de plati
o dreptul de a participa la adoptarea deciziilor in cadrul FMI
o dreptul de a beneficia de alocatii de DST
o dreptul de aderare la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul FMI in Contextul Actualei Crize Financiare Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!