Rolul Controlului Financiar-Bancar

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
CAPITOLUL 1 : CONTROLUL FINANCIAR : concept si forme 3
1.1. Conceptul de control financiar 3
1.2. Formele controlului financiar 4
CAPITOLUL 2 : OBIECTUL, ROLUL SI FUNCTIILE CONTROLULUI FINANCIAR 8
2.1. Obiectul controlului financiar 8
2.2. Rolul controlului financiar 8
2.3. Functiile controlului financiar 9
CAPITOLUL 3: STUDIU DE CAZ 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1:CONTROLUL FINANCIAR: concept si forme
1.1 Conceptul de control financiar
Dupa perceptia generala a specialistilor, controlul reprezinta activitatea specific umana de verificare si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, informatii rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, in scopul preintampinarii si solutionarii eventualelor abateri si neajunsuri.
Controlul financiar presupune o raportare continua a realitatilor la obiectivele de atins, normele fixate anticipat sau regulile de desfasurare prestabilite. In acest context, controlul ,,face posibila determinarea abaterilor inregistrate, stabilind semnificatia si implicatiile lor, cauzele care le-au generat si masurile ce se impun pentru evitarea repetarii lor in viitor" 
In domeniul economic,controlul cuprinde trei componente ale activitatilor ce se desfasoara in unitatile comerciale, respectiv latura tehnica sau profesionala, latura economica si latura financiara.
Controlul financiar actioneaza in sfera relatiilor financiare, fiscale si de credit, urmarind, in principal, aspecte legate de constituirea si utilizarea fondurilor la toate nivelurile economiei nationale, in conditii de asigurare a unei eficiente maxime.
La nivelul firmelor, controlul financiar urmareste, in principal, elaborarea bugetelor, cu preponderenta modul de realizare a veniturilor si cheltuielilor, precum si executia acestora; rentabilizarea tuturor activitatilor, produselor, serviciilor si sectoarelor de activitate; sporirea acumularilor banesti si asigurarea capacitatii de plata; cresterea resurselor proprii de finantare, integritatea patrimoniului, prevenirea, descoperirea si recuperarea pagubelor suferite; lichidarea cheltuielilor supradimensionate si neeconomicoase, stoparea risipei, respectarea disciplinei financiare si fiscale.
In acelasi timp, controlul financiar vizeaza si aspecte legate de relatiile financiare ale societatilor comerciale cu exteriorul, cu mediul economic, administrativ si social in care acestea isi desfasoara activitatea, incluzand aici obligatiile financiare si fiscale ale tuturor intreprinderilor si institutiilor, raporturile lor cu organismele de asigurare si protectie sociala, subventiile si ajutoarele primite de la stat, relatiile de creditare si operatiunile efectuate prin banci.
Controlul financiar se realizeaza cu ajutorul indicatorilor valorici de catre organe proprii ale societatilor comerciale, institutiilor si mai ales prin intermediul organelor specializate apartinand statului sau altor organisme publice.
Controlul financiar este considerat chiar o forma a controlului economic limitat la sfera raporturilor financiare si de credit. In Romania, se exercita de fapt un control economico - financiar, care cumuleaza atat prerogativele controlului economic, cat si pe cele ale controlului financiar, sfera de cuprindere a acestuia depasind adesea perimetrul miscarilor de valori si al relatiilor economice exprimate in forma banescca, multe din actiunile de control vizand aspecte tehnico - economice, sociale sau administrative, precum si raporturile economico -juridice de orice tip 
Sub aspect teoretic, controlul economic - financiar este reprezentat prin functia de control a finantelor, respectiv prin functiile de control gestionar si informational ale contabilitatii, iar din punct de vedere practic - aplicativ, acesta are ca domeniu de manifestare perimetrul larg al economiei nationale, viata economica in ansamblu, atat din perspectiva gospodaririi, utilizarii sau cheltuirii resurselor, al onorarii obligatiilor fata de societate, reprezentata prin Stat, cat si prin prisma comunicarii si raportarii informatiilor financiar -contabile si a sistemelor de calcul electronice.
1.2 Formele controlului financiar
In abordarea problematicii controlului financiar prezinta interes si clasificarea diferitelor forme de exercitare a acestuia, atat pentru teoria, dar mai ales practica activitatii financiare. Realizarea practica a functiilor controlului financiar impune exercitarea acestuia in conditii concrete de timp si de loc, precum si diversificarea controlului, in functie de particularitatile domeniului de referinta si de nivelul de competenta, de obiectivele urmarite si de scopul propus. Cu alte cuvinte, diversitatea entitatilor economico-sociale si varietatea aspectelor ce caracterizeaza activitatea lor, determina existenta mai multor forme de control financiar si exercitarea acestora de catre diferite categorii de organe. Formele controlului financiar pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere, cum sunt: momentul exercitarii, aria de cuprindere, scopul urmarit, modalitatile de executare, pozitia organelor de control fata de unitatile controlate. Toate aceste criterii au in vedere raportul de interdependenta care se stabileste intre activitatea economica si financiara, pe de o parte, si continutul actiunilor pe de alta parte. 
? In functie de momentul exercitarii lui, controlul financiar poate fi anterior, concomitent sau posterior. 
Controlul anterior se exercita inainte de efectuarea operatiunilor economice si are drept scop prevenirea unor incalcari ale disciplinei financiare, sau angajarii unor cheltuieli supradimensionate, urmarind concomitent necesitatea, legalitatea, oportunitatea si economicitatea respectivelor operatiuni. Controlul anterior sau preventiv se realizeaza in practica indeosebi prin analiza documentelor de dispozitie prin care se contracteaza drepturi si obligatii de natura patrimoniala. 
Controlul concomitent se exercita in timpul efectuarii operatiunilor economice si financiare. In cadrul unitatilor patrimoniale, asemenea controale sunt exercitate de consiliile de administratie si toate persoanele cu functii de conducere (controlul ierarhizat sau operational), precum si organele tehnice si de receptie, reprezentantii salariatilor etc. 
O forma specifica a controlului concomitent o reprezinta autocontrolul pe care il exercita fiecare salariat asupra propriei activitati, in scopul perfectionarii stilului de munca si imbunatatirii rezultatelor individuale. Tot un control concomitent este si controlul mutual sau reciproc, care se exercita in mod obiectiv intre membrii unui colectiv sau unei formatii de lucru ce indeplinesc sarcini comune ori complementare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Controlului Financiar-Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!