Resursele Atrase

Extras din referat Cum descarc?

1. Componenta resurselor atrase ale bancii.
Resursele atrase reprezinta totalitatea mijloacelor banesti, ce necesita rambursare, utilizate de catre banca pentru realizarea operatiunilor sale active. Operatiunile bancare se bazeaza, in principiu, pe resursele atrase, fapt pentru care bancile ofera clientilor lor o gama larga de instrumente de economisire in functie de:
- perioada de constituire a depozitelor;
- concurenta existenta pe piata interbancara;
- structura si veniturile populatiei;
- factorii economici.
Resursele atrase reprezinta disponibilitati in lei si in valuta, aflate in conturile curente sau in conturile de depozit ale clientilor, astfel, toate disponibilitatile clientilor aflate in aceste conturi la banci intra in categoria depozitelor. Totodata, banca se poate imprumuta pe piata interbancara, la Banca Centrala sau pe piata de capital sub forma de plasamente de obligatiuni, cambii bancare sau certificate de deposit. Si acestea sunt resurse atrase, idem depozitelor, mobilizate de catre banca pentru a finanta plasamentele sale sub forma de credite sau investitii in valori mobiliare, emise de terti.
Ponderea esentiala in totalul resurselor bancare o detin ce le atrase, care variaza mult de la banca la banca. Odata cu evolutia relatiilor de piata structura resurselor atrase s-a modificat considerabil, lucru determinat de aparitia unor metode noi, netraditionale de acumulare a resurselor monetare temporar libere de la persoanele fizice si juridice.
Clasificarea resurselor atrase.
In practica bancara internationala toate resursele atrase dupa sursa de provinienta sunt grupate in :
- Depozitare;
- Nondepozit.
Cota principala a resurselor atrase o constituie depozitele, resursele monetare depuse la banca de clienti- persoane fizicce si juridice in diferite tipuri de conturi si utilizate de catre acestea in conformitate cu regimul contului si reglementarile banncare.
Resursele nondepozit reprezinta resursele pe care banca le obtine sub forma de imprumuturi sau din vanzarea creantelor proprii pe piata monetara sau cea a capitalului ( alte imprumuturi, credite, preluate de banca de la Banca Centrala, alte banci, organizatii internationale precum si mijloace banesti colectate prin emisiunea certificatelor de credit si a obligatiunilor).
Resursele nondepozit difera de cele depozitare prin urmatoarele:
- Poarta caracter impersonal, nu se asociaza cu un client anume, fiind procurate pe piata in conditii de concurenta;
- Initiativa atragerii acestor resurse apartine bancii.
Resursele nondepozit sunt utilizate in special de bancile mari. De regula, resursele nondepozit sunt de valori mari ,din care cauza sunt considerate operatiuni cu ridicata (en-gross).
Dupa termen:
a) La termen - sunt resursele la care e cunoscuta data rambursarii;
b) La vedere - nu este cunoscuta data rambursarii.
Dupa cost:
a) Resurse platibile - resurse bonificate cu dobanda;
b) Resurse neplatibile - nu achita banca dobanda(contul de decontare).
Rolul resurselor atrase:
- Finanteaza activitatea bancii;
- Stau la baza exercitarii functiei principale a bancii si anume atragerea depozitelor;
- Formeaza imaginea bancii.
2. Resursele depozitare si rolul lor la formarea resurselor atrase. Depozitele reprezinta cuantumul major al resurselor atrase ale bancii care sunt atrase de ea cu obligatia de a le rambursa in anumite conditii de termen si plata. Depozitele au urmatoarele caracteristici specifice:
- Reprezinta capacitatea de exercitare a bancii, a functiei sale, functia de depozitare;
- Formeaza gradul de incredere a populatiei in banca;
- Nu sunt garantate de banca din aceasta cauza acorda dreptul de premtiune, adica in caz de faliment al bancii, deponentii sunt rambursati primii;
- Stau la baza formarii relatiei dintre banca si client;
- Se considera cele mai ieftine resurse.
Conform legislatiei in vigoare deposit reprezinta - suma de bani depusa care:
- urmeaza sa fie rambursata fie la vedere, fie la termen, cu sau fara dobinda ori cu orice alt beneficiu, fie in conditiile convenite in comun de catre deponent (persoana care depune banii) sau de imputernicitul acestuia si de depozitar (persoana care accepta banii
spre pastrare);


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Atrase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!