Reglementarea si Supravegherea Pietelor Financiare Derivate

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1. INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE.2
1.1. CARACTERISTICI GENERALE PIVIND DERIVATELE.2
1.2. CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE.3
CAP.2. REGLEMENTAREA SI SUPRAVEGHEREA PIETELOR FINANCIARE DERIVATE IN DIFERITE TARI.7
2.1 REGLEMENTAREA SI SUPRAVEGHEREA PIETELOR FINANCIARE DERIVATE DIN ROMANIA.7
2.2 REGLEMENTAREA SI SUPRAVEGHEREA PIETELOR FINANCIARE DERIVATE IN SUA SI TARILE UNIUNII EUROPENE.11
CONCLIZII.17
BIBLIOGRAFIE.18


Extras din referat Cum descarc?

REGLEMENTAREA SI SUPRAVEGHEREA PIETELOR FINANCIARE DERIVATE. ABORDARE COMPARATIVA
CAP.1. INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE
1.1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND DERIVATELE
Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al caror randament are la baza randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfa, denumit activ suport (underlying asset).Randamentul instrumentelor financiare derivate este derivat din evolutia pretului unui instrument, marfa sau alt activ.
Instrumentele financiare derivate pot fi dezvoltate avand la baza orice tip de activ / eveniment care are drept valoare / rezultat aleatoriu, cum ar fi: aur, valute, actiuni, indici bursieri sau chiar temperatura atmosferica.
Tranzactionarea derivatelor reprezinta o strategie complementara la tranzactionarea instrumentelor care constituie active suport (actiuni listate, titluri de stat, marfuri, etc.) pentru administrarea unui portofoliu adecvat riscului dorit de fiecare investitor in parte.
Tranzactionarea de catre un investitor pentru prima data a unui instrument financiar derivat conduce la initierea unei pozitii deschise (open position), astfel:
? Cumparare: pozitie deschisa Long;
? Vanzare: pozitie deschisa Short.
Instrumentele financiare derivate au mai multe obiective: 
? managementul riscului este cel mai important obiectiv al tranzactionarii instrumentelor financiare derivate:
o forma de asigurare impotriva pierderilor financiare determinate de evolutia nefavorabila a pretului sau valorii activului suport;
o accesul facil pe piata instrumentelor financiare derivate din punct de vedere al costurilor de operare reduse ca urmare a faptului ca instrumentele financiare derivate reprezinta o modalitate de asigurare impotriva riscului financiar.
? descoperirea pretului reprezinta un aspect important in ceea ce priveste functionarea pietelor la vedere si la termen. Instrumentele financiare derivate au un rol important in procesul de descoperire a pretului ,,corect" premisa necesara pentru o piata eficienta. Cresterea lichiditatii si eficientei pietelor la vedere si la termen reprezinta un beneficiu al tranzactionarii instrumentelor financiare derivate ca urmare a utilizarii de catre o anumita categorie de participanti la piata a tehnicilor de arbitraj, realizate indeosebi prin intermediul tranzactionarii asistate de calculator.
Cumpararea sau vanzarea de instrumente financiare derivate are loc ,,astazi", acestea urmand a fi decontate final ,,in viitor / la termen". Astfel, plata si livrarea activului suport corespunzator instrumentului financiar derivat nu se efectueaza ,,imediat", ci la o data ulterioara din viitor.
Data la care se initiaza procesul de decontare finala este, de regula, a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.
1.2.CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE
Instrumentele financiare derivate se clasifica in: 
- neconditionate (contracte futures, contracte forwards) reprezinta o obligatie pentru ambele parti la tranzactie (atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator);
- conditionate (contracte options standardizate / OTC) reprezinta un drept pentru o parte (cumparator) si o obligatie pentru cealalta parte a tranzactiei (vanzator).
In prezent, instrumentele financiare derivate sunt tranzactionate intens, fie in cadrul unor piete bursiere centralizate si reglementate , fie in cadrul unor piete care nu sunt reglementate, denumite piete extrabursiere (OTC).
Instrumentele financiare derivate sunt tranzactionate activ in multe piete bursiere din lume, in cadrul carora cererea si oferta se intalnesc intr-un cadru reglementat, centralizat si transparent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea si Supravegherea Pietelor Financiare Derivate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!