Reglementarea Activitati Bancare

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul financiar-bancar este unul dintre cele mai reglemetate sectoare economice, iar din acesta, bancile sunt cele mai reglementate institutii componente ale sistemului. 
Din pacate, procesul de reglemetare nu da intotdeauna cele mai bune rezultate, dovada fiind crizele din sistemele bancare. De aceea este imperios necesar ca sistemul de reglementare sa fie reformat, pentru a preveni dezastrele bancare viitoare. 
Sistemul financiar bancar in ansamblul sau indeplineste functii de o importanta maxima pentru economie si intreprinderi, indeosebi in ceea ce priveste mecanismele de transmitere a politicii monetare si a sistemul de plati. 

Din 1990 si pana in prezent sistemul financiar-bancar romanesc a suferit transformari majore dar perioada de tranzitie catre o structura relativ stabila nu este incheiata, date fiind procesele semnificative care au loc la nivelul bancilor comerciale. Din punct de vedere structural sistemul bancar romanesc este organizat la doua niveluri caracterizate prin functii diferite - la primul esalon banca centrala care, conform statutului sau, poate fi privita ca autoritate monetara si autoritate bancara; la cel de-al doilea nivel se afla bancile comerciale si celelalte institutii specializate de credit. 
In afara sistemului bancar propriu-zis, dar tot in sfera relatiilor financiare, actioneaza alte institutii financiare cum ar fi societatile de asigurare, fonduri mutuale de plasament, casele de schimb valutar, casele de amanet precum si un numar nedeterminat dar relativ redus de persoane care ofera imprumuturi cu dobanzi ridicate. 
Desi structura aceasta este relativ stabila, in cadrul ei se produc in permanenta modificari de ordin cantitativ si calitativ legate de aparitia unor noi institutii si evolutia diferitelor componente. 
Cea mai mare parte a fluxurilor legate de procesul de intermediere financiara se deruleaza in Romania prin intermediul bancilor comerciale, asfel ca sistemul bancar reprezinta principalul element al sistemului financiar romanesc. 
O banca centrala nu este produsul unei evolutii normale generate de dezvoltarea pietelor financiare. Ea a aparut ca urmare a unor favoruri guvernamentale, se bucura de anumite privilegii si are anumite responsabilitati. In general aceasta banca apare ca un 2bancher al statului2 si al celorlalte banci din sistem. 
Sarcina principala a unei banci centrale o reprezinta influentarea comportamentului sistemului intr-un sens consistent cu scopurile politicii economice prin folosirea unor instrumente specifice, atat de piata (cum ar fi vanzarile/cumpararile de titluri sau devize) cat si administrative (cum ar fi masurile de control selectiv al creditelor) cu un impact imediat asupra pietelor financiare dar indeosebi asupra celei monetare. 
Astfel, functiile Bancii Centrale sunt: functia de bancher al statului, functia de casier al statului, functia de emisiune monetara, functia de centru al politicii monetare, de veriga centrala a sistemului bancar, functia de centru al politicii valutare si functia de reprezentant al statului in relatiile financiare internationale. 

Ne vom opri asupra uneia din functiile Bancii Centrale, pe care o consideram importanta in ceea ce priveste reglementarea activitatii bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Activitati Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!