Reforma Impozitarii Veniturilor - Persoanelor Fizice din Romania

Cuprins referat Cum descarc?

I. Aspecte generale privind impozitul pe venit 2
II. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice din Romania pana in 1945 3 
III.Impozitul pe veniturile persoanelor fizice din Romania in perioada 1945-1989 5 
IV. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice din Romania dupa 1990 8
V. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice conform Codului Fiscal actual 11
1. Categorii de contribuabili 11
2. Sfera de cuprindere a impozitului pe venit 11 
3. Categorii de venit supus impozitului pe venit 12
3.1 Venituri din activitati independente 12
3.2 Venituri din salarii 13
3.3 Venituri din cedarea folosintei bunurilor 13
3.4 Venituri din investitii 13
3.5 Venituri din pensii 14
3.6 Venituri din activitati agricole 14
3.7 Venituri din premii si din jocuri de noroc 14
3.8 Venituri din transferul proprietatilor imobiliare 15
3.9 Venituri din alte surse 16
4. Venituri neimpozabile 16
5. Cote de impozitare si perioada impozabila 17
VI. Concluzii 18
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND IMPOZITUL PE VENIT
Impozitul este o forma de prelevare a unei parti din venitul sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului, prelevare care se face in mod obligatoriu, fara contraprestatie directa si cu titlu nerambursabil. Impozitele constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice.
Din deceniul opt al secolului trecut, impozitele au devenit si un mijloc de interventie in activitatea economica, ele se pot manifesta ca instrument de incurajare a dezvoltarii economice in perioada de recesiune sau ca instrument de franare a acesteia in perioada de boom economic. 
Dintre toate tipurile de impozite, cele pe veniturile persoanelor fizice contribuie cel mai mult la formarea resurselor financiare ale statului (cu peste 17%). 
Impozitele pe venit au fost introduse abia cand s-a inregistrat o diferentiere intre veniturile realizate de diverse categorii sociale, respectiv atunci cand a crescut numarul muncitorilor ce obtineau venituri sub forma de salarii, numarul comerciantilor sau industriasilor care realizau venituri sub forma profitului sau numarul proprietarilor funciari ce obtineau venituri sub forma rentei 
Se considera ca acest tip de impozit a fost introdus pentru prima data spre sfarsitul secolului al XVIII-lea in Marea Britanie, iar odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial acest impozit a fost introdus si in alte tari, precum: SUA, Japonia, Germania, Olanda, Franta etc. 
In majoritatea cazurilor, impozitul pe venituri se aplica pe fiecare persoana care realizeaza venituri, existand insa si exceptii, atunci cand veniturile obtinute in comun de mai multe persoane nu se pot individualiza. In aceasta situatie impunerea se face pe ansamblul persoanelor ce au contribuit la realizarea venitului (familie, gospodarie etc.). 
In ceea ce priveste sistemul de asezare a impozitelor pe veniturilor persoanelor fizice, exista doua astfel de sisteme:
1) sistemul impunerii separate in care fiecare categorie de venit obtinut de aceeasi persoana face obiectul unei cote de impozit separate,
2) sistemul impunerii globale presupune ca toate veniturile obtinute de aceeasi persoana sa fie tratate ca un singur venit cumulat, fiind aplicata o singura formula de cota de impunere.
Impozitul pe veniturile persoanelor fizice se stabileste anual pe baza declaratiei de impunere intocmite de subiectul impozitului, iar incasarea se realizeaza de cele mai multe ori prin stopaj la sursa, de exemplu, plata salariilor nu se face pana nu se calculeaza si se retin sumele datorate statului.
II. IMPOZITUL PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE IN ROMANIA PANA IN 1945
Pana la inceputul secolului al XIX-lea, sistemul fiscal din Tarile Romane se caracteriza prin:
- stabilirea si repartizarea arbitrara a sarcinilor fiscale,
- inegalitati in ceea ce priveste plata impozitelor,
- neregularitatea perceperii impozitelor.
Principalele surse de venituri ale statului in Tara Romaneasca au fost: dari de repartitie ce reprezentau biruri platite in mai multe rate, dari de cotitate cum ar fi oieritul pe oi, vinarie pe vin, fumaritul pe cosurile de fum etc, o multitudine de dari, ce dadeau nastere la dese plangeri din partea taranilor.
In Transilvania, principalele dari catre stat au fost darile pe porti, pentru intretinerea armatei, capitatia si muncile obstesti. In 1754, imparateasa Maria Tereza a stabilit urmatoarele impozite:
- impozitul pe avere
- impozitul pe cap, aplicat pe categorii de contribuabili: pentru tarani, mai mic, iar pentru oraseni, mai mare, nobilimea fiind insa scutita de impozit.
In secolul al XIX-lea, vistieria statului era constituita dintr-un impozit achitat de toti barbatii in varsta de peste 16 ani, de multe ori banii fiind incasati prin intermediul unor metode brutale. Insa aceasta mobilizare de resurse financiare era total inechitabila pentru ca mai mult de jumatate din populatia tarii era scutita de contributie, respectiv cei din categoriile sociale superioare cum ar fi boierii, clerul etc.
In 1830, a fost promulgat Regulamentul Organic, care prevedea printre altele si dispozitii referitoare la finantele statului si sistemul de impunere.
Acest regulament introduce impozitul pe capitatie,adica pe cap de familie se impunea plata a 30 lei si un impozit asupra industriei si comertului.
Aceasta capitatie a fost mentinuta la un nivel constant pana in 1863, cand a fost ridicata la 36 lei si extinsa si asupra fostelor categorii sociale privilegiate de prin neplata acesteia respectiv clerul, boierii, etc.
Din 1866 pana in 1916, printre impozitele directe au functionat si un impozit complementar de 6 lei si unul de 1% din venitul contribuabilului, precum si un impozit pe salarii.
In 1921, Nicolae Titulescu, ministrul de finante, a propus o reforma fiscala inspirata de legislatia financiara a statelor dezvoltate. Aceasta reforma urmarea printre altele introducerea unui impozit progresiv pe venitul global bazat pe declaratia contribuabilului, unui impozit pe succesiuni, pe cifra de afaceri, pe avere si pe imbogatirea de razboi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Impozitarii Veniturilor - Persoanelor Fizice din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!