Proiectarea Sistemelor Informatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucrarea aleasa pentru realizare, se refera la proiectarea bazelor de date relationale pentru gestionarea unei biblioteci de CD-uri folosind Microsoft ACCESS.

In contextul prezentat, lucrarea ce va fi realizata, isi propune sa ofere o parte a cunostintelor necesare pentru initierea si deasemenea pentru proiectarea bazelor de date folosind SGBD-ul Microsoft ACCESS 2000.

NIVELURI SI MODELE DE REPREZENTARE A DATELOR

IN BAZELE DE DATE

Modelarea logica a datelor.

Pentru a construi o baza de date corespunzatoare unui sistem real dat, se face mai intai o apreciere generala a sistemului. In aceasta apreciere se include informatii privind structura sistemului - elemente esentiale ale acestuia care sunt cuprinse intr-o schita preliminara. Schita cuprinde, printre alte informatii, si modul in care sistemul este vazut de diferite persoane implicate in sistemul respectiv. Se creaza un model informational in care sunt cuprinse principalele functiuni si fluxuri de informatii din sistem. Sistemul trebuie privit unitar si nu ca o alaturare a componentelor sale. In baza de date, multe parti sunt folosite in comun de diferitele componente ale sistemului. Modelul utilizat frecvent in acest caz se numeste modelul entitate - relatie (E - R) descris de Chen in 1976 si perfectionat ulterior .

Modelul relational de baze de date

Un model relational de baze de date cuprinde trei componente principale:

- Structura datelor prin definirea unor domenii si a relatiilor n-are (atribute, tupluri, chei primare, etc.).

- Integritatea datelor prin impunerea unor restrictii.

- Prelucrarea datelor prin operatii din algebra relationala sau calculul relational.

Modelul conceptual de baze de date

Modelul conceptual al bazei de date este reprezentat grafic prin diagrame, entitate - relatie. In aceste diagrame, entitatile sunt reprezentate sub forma de dreptunghiuri ce contin numele entitatii respective. Proprietatile sunt reprezentate prin elipse ce contin numele entitatii respective, unite cu linii de entitatile la care sunt asociate. Elipsa se deseneaza punctat daca proprietatea este derivata si dublat daca este multivaloare. Proprietatile compuse au atasate componentele lor, reprezentate tot sub forma de elipse. Cheile sunt subliniate. Relatiile sunt reprezentate sub forma de romburi etichetate cu numele tipului relatiei respective. Rombul se dubleaza daca relatia indica legatura intre o entitate speciala si entitatea de care depinde ea. Relatia este unita prin linii cu entitatile ce apar in ea, etichetate cu "one" sau "many" dupa caz. Linia se dubleaza daca participarea in relatie a entitatii este totala. Orice subtip Y al lui X se marcheaza cu o linie de la Y la X pe care se pune semnul de incluziune de multimi (a lui Y in X). In proiectarea bazei de date la nivel conceptual, se pot utiliza mai multe modele, dintre care cel mai utilizat este modelul Entitate-Atribut-Corespondenta.

Dependente functionale simple

Intre doua atribute A si B exista o dependenta functionala notata

A B

daca fiecarei valori a lui A ii corespunde o singura valoare a lui B.

Spre exemlu, pentru un CD se poate defini urmatoarea dependenta functionala:

Cod_CD Nr_CD

care exprima faptul ca unui CD (identificat printr-un cod), ii corespunde un singur numar care ii identifica tipul. Relatia inversa:

Nr_CD Cod_CD

nu este adevarata, deoarece pot exista mai multe CD-uri cu acelasi numar detinut in cadrul codului, dar cu coduri diferite.

Atributul aflat in stanga dependentei functionale este numit

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea Sistemelor Informatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 866 cuvinte
Nr caractere:
15 196 caractere
Marime:
78.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
sisteme informatice, computerizare
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!