Produse si servicii baancare

Extras din referat Cum descarc?

Societatile bancare efectueaza o diversitate de operatiuni sub forma produselor si serviciilor bancare. Acestea sunt diferite de la o societate bancara la alta, succesul unei banci si profiturile acesteia fiind determinate de tipurile de produse si servicii bancare, de simplificarea tehnicilor si procedeelor de lucru specifice, operativitatea si promptitudinea serviciilor. Cu alte cuvinte, fiecare societate bancara trebuie sa-si asigure succesul pe piata bancara prin produsele si serviciile ce le ofera clientilor sai, pe baza unui management eficient, realizat pe baza de programare, creare de premise, provocare.
Principalii factori care afecteaza dezvoltarea unei societati bancare si diversificarea produselor si serviciilor oferite sunt:
1. capitalul si fondurile proprii utilizate de banca;
2. reteaua de filiale, sucursale si agentii;
3. reglementarile guvernamentale;
4. deciziile conducerii bancii.
Caracteristicile produselor si serviciilor bancare
In ceea ce priveste caracteristicile produselor bancare putem aminti:
- Sunt imateriale, adica nu fac obiectul unei uzuri fizice si morale, iar procesul de imbatranire este mai lent.
- Sunt conditionate de reglementarile bancare si fiscale: in cazul in care nu exista o baza legala , produsele nu pot fi promovate, astfel incat, putem afirma ca introducerea unor noi produse bancare este un efect al legii ( a se vedea ca exemplu leasingul la nivelul Romaniei).
- Sunt propuse direct clientelei si nu exista posibilitatea unei redistribuiri, reconcesionari, revanzari. In acest scop, pentru utilizarea produselor specifice unei anumite banci, este nevoie sa existe unitati proprii ale bancii respective, ceea ce explica in timp la extinderea in teritoriu.
- Nu pot fi protejate prin brevete - este stiut faptul ca produsele si serviciile bancare indeplinesc conditia de uniformitate : ele sunt aceleasi ca si continut , difera doar printr-o organizare variata a cuprinsului si eventual prin coloratii, design.
- Implica angajarea clientelei in derularea operatiunilor bancare- in scopul utilizarii produselor si serviciilor bancare, beneficiarul trebuie sa intocmeasca o documentatie , sa realizeze o colaborare cu banca.
Produsul bancar cel mai important al unei societati il constituie creditul acordat clientilor lor (persoane juridice sau fizice) pentru satisfacerea unor nevoi de finantare a unor activitati productive sau de consum.
Domeniile in care, in functie de produsele si serviciile oferite, se specializeaza societatile bancare, sunt:
- Retail banking
- Corporate banking
- Private banking
- Universal banking
- Investment banking (activitatea bancara de investitii)
1. Retail banking
Produsele si serviciile societatilor bancare care se incadreaza in aceasta specializare, specifice pentru persoane fizice, sunt: constituirea de depozite sub diverse forme, care pot fi diferite de la o societate bancara la alta; acordari de credite; emiteri de carduri; alte produse si servicii.
1.1 Produse si servicii bancare
In aceasta categorie de produse si servicii bancare putem mentiona: serviciile de plata, tranzactii si servicii de investitii, servicii de investitii de fonduri (trust services) si alte servicii (servicii de pastrare si siguranta, asigurare, scontare, interventii in construirea si vanzarea de locuinte, schimb valutar si servicii pentru calatorii, etc.)
a) Servicii de plata
Serviciile de plata oferite de o societate bancara difera de alte produse bancare (depozite, credite, etc.), in sensul ca plata serviciilor este oferita de banca clientului sau fara a fi necesar sa semneze un contract.
In scopul furnizarii efective a serviciului, este necesar pentru banci sa aiba un sistem de realizare si compensare a platilor intre banci. Acest sistem se numea in primii ani "casa de compensatie pe hartie" si mai tarziu "casa de compensatie automata" (care este echivalentul electronic al casei de compensatie pe hartie). Totusi, tendinta recenta pentru banci este sa creeze legaturi directe de telecomunicatie intre ele, utilizand sisteme de comutare bazate pe computer sau retelele nationale si internationale.
Exista trei metode fundamentale de efectuare a platilor. Acestea includ:
- plati in numerar (cash);
- plati pe baza de documente (pe hartie);
- transfer electronic de fonduri.
Platile cash sunt tot mai putin utilizate in ultimii ani, in special datorita problemelor ce le ridica pentru asigurarea securitatii - in ciuda faptului ca numerarul este: rapid ca mijloc utilizat in tranzactii; transfera valoarea instantaneu - nu sunt incluse datele efectuarii tranzactiei; este garantat si usor de identificat; este foarte ieftin in termeni de cost per tranzactie.
Platile pe baza de documente sunt in cea mai mare parte realizate prin utilizarea cecurilor, deoarece acest mod: permite plata chiar persoanelor care nu au conturi la banca; nu necesita informatii cerute de platitor despre beneficiar; permite platitorilor sa blocheze cecurile inainte de a fi platite.
Este de retinut ca esecul in furnizarea unui sistem efectiv de garantare a cecurilor a fost un factor semnificativ in favoarea cresterii rapide a tranzactiilor prin carduri.
Un alt mod de realizare a platilor pe baza de documente, este prin intermediul instrumentelor emise de unele institutii in nume propriu (ordine de plata), care sunt mult mai acceptabile pentru cel platit, decat un cec negarantat.
De asemenea, care se utilizeaza prin plata pe baza de documente, este prin cecuri de calatorie. Aceasta este totusi o metoda mai putin utilizata, in ciuda faptului ca se calatoreste tot mai mult in intreaga lume, datorita extinderii tot mai mari a utilizarii cardurilor.
Platile electronice elimina manevrarea chitantelor. Acest sistem de plati se vor utiliza tot mai mult in viitor, deoarece va creste numarul celor care detin sau au acces la computer. Principalele tipuri de plati electronice sunt:
-ordine in lucru (standing orders);
-credite directe;
- debite directe;
-transfer electronic ad-hoc de fonduri.


Fisiere in arhiva (1):

 • Produse si servicii baancare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!