Probleme ale adoptarii monedei Euro in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Teme importante privind evolutia economica a Romaniei in ceea ce priveste aderarea la zona euro au fost abordate de cele mai multe ori cu superficialitate, in care dezbaterea publica interna a fost saraca si dominata de clisee si simplificari excesive in dauna analizelor.
Se uita adesea ca, intrarea in zona euro este un proces complex, care nu inseamna numai ca Romania trebuie sa aiba cat mai bine temele facute acasa, dar deopotriva, ca Romania trebuie sa fie si acceptata de celelalte state membre, iar zona euro sa fie suficient de robusta. 	Procesul initial de introducere a monedei euro in anul 2002 a reprezentat un eveniment semnificativ pentru istoria Europei si o realizare tehnica majora.
Romania are nevoie de o conversatie interna serioasa privind adoptarea monedei euro, care sa ajute adoptarea unor decizii politice responsabile. Ipoteza mea de lucru este ca, aderarea la zona euro este necesara, daca o judecam ca intrare a Romaniei in nucleul principal al Uniunii Europene. 
Adoptarea monedei Euro prezinta o serie de beneficii si costuri pentru orice stat membru al Uniunii Europene.In prezenta lucrarea va voi elabora principalele probleme ale adoparii monedei Euro in Romania.
Euro este moneda unica folosita pana in prezent de 19 state membre ale Uniunii Europene.
Adoptarea monedei Euro constituie un pas crucial pentru economia unui stat membru a Uniunii Europene printre care se numara si Romania, deoarece puterea de decizie in domeniul monetar este transferata Bancii Centrale Europene, care actioneaza in mod independent prin intermediul unei politicii monetare unice pentru intreaga zona euro.
Problema principala in cazul uniunilor monetare este legata de costurile procesului de aderare. Exista multe beneficii ale adoptarii unei monede unice, insa este necesar ca aceste beneficii sa fie mai mari decat costurile.Cele mai importante costuri fiind localizate la nivel macro-economic si rezulta din renuntarea la independenta politicii monetare,insa putem identifica si o serie de probleme si la nivel micro-economic.
O alta problema in ceea ce priveste adoptarea monedei Euro este lipsa unui imprumutator de ultima instanta.Costurile asociate pierderii politicii monetare si a cursului de schimb sunt intr-o continua schimbare in functie de contextul economic mondial si de evolutia institutionala a guvernantei Zonei Euro.
Marea criza financiara inceputa in anul 2007 a evidentiat pericolele la care sunt expuse tarile din Zona Euro care nu beneficiaza de robustete. Totodata, criza a evidentiat carente al constructiei Zonei Euro, care seamana cu cea a etalonului aur din perioada interbelica.Romania,in decizia de aderare la Zona Euro trebuie sa tina cont de:evolutia tarilor care au aderat la Zona Euro in 1999, daca criteriile de la Maastricht s-au dovedit suficiente pentru asigurarea cresterii economice si ocuparii in conditii de stabilitate a statelor care au adoptat moneda euro si cum se prezinta in privinta proprietatilor pe care le sustine teoria Zonei Monetare Optime, fara a se pierde din vedere ca Uniunea Economica si Monetara are o dimensiune politica majora. 
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana presupune adoptarea monedei unice intr-un orizont de timp ce depinde de gradul de integrare economica cu zona euro. In cuprinsul Programului de Convergenta 2015-2018 este precizat faptul ca angajamentul Romaniei de adoptare a monedei euro va deveni un obiectiv realizabil si necesar la data de 1 ianuarie 2019.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme ale adoptarii monedei Euro in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!