Principii de Creditare Bancara

Extras din referat Cum descarc?

Creditarea nu este o stiinta exacta, nu este posibil ca prin utilizarea unei formule sau aplicarea unei teorii sa se garanteze ca suma acordata unui client va fi rambursata cu dobanda aferenta. Exista, totusi, principii generale de creditare care, daca sunt aplicate consecvent, permit reducerea gradului de incertitudine si prin urmare, a riscului implicat in creditare.
Aceste principii se refera la:
- solicitantul creditului (debitorul);
- cererea de creditare (obiectivele urmarite);
- rambursare (rate si termene);
- dobanzi si comisioane bancare (remunerarea creditului);
garantarea (modalitati de asigurare si recuperare).
Forme de creditare 
Asemanari si deosebiri intre creditele bancare pentru persoanele fizice si creditele bancare pentru persoanele juridice.
Daca in esenta principiile de baza ale creditarii sunt aceleasi atat pentru persoane fizice cat si pentru persoanele juridice, se intalnesc totusi si unele deosebiri cum ar fii : sursa de finantare (persoanele juridice pot fii finantate si din surse BERD), formele de creditare, documentatia necesara , garantiile si perioada de creditare.
Formele de creditare sunt multiple la persoane fizice, documentatia de creditare este mai putin complexa si garantiile necesare sunt mai putine, in unele cazuri fiind necesara numai asigurarea de risc financiar.
Vom analiza doua tipuri de credite, care pot fi puse atat la dispozitia persoanelor juridice, cat si a celor fizice. De retinut ca unele dintre elementele ce le diferentiaza dispar, pe masura ce activitatea bancara devine mai competitiva. Cea mai evidenta asemanare este aceea ca ambele reprezinta o forma de creditare, daca privim din punct de vedere bancar.
Credit in descoperit de cont/Overdraft
Creditele in descoperit de cont sunt disponibile numai prin conturile curente ale clientului si implica posibilitatea retragerii de catre client (pe baza de cec sau alte mijloace) a unei sume mai mari decat cea de care dispune. Desigur, aceasta inseamna ca, in loc de a rambursa soldul la scadenta, clientul va datora bani bancii. Dobanda se percepe la soldul debitor ramas de plata si in mod normal, se calculeaza zilnic.
Creditele in descoperit de cont se acorda, in mod normal, persoanelor juridice pentru a le ajuta sa faca fata situatiilor in care banii de la debitori nu au fost incasati inca, iar furnizorii urmeaza a fi achitati. Pentru persoanele fizice, creditele in descoperit de cont pot fi acordate, de exemplu, pentru a asigura fonduri clientului pana la primirea salariului.
Dobanda la credit variaza in functie de taxa oficiala a scontului: banca adauga un anumit procent, negociat cu clientul in momentul incheierii contractului de credit. Dobanda este debitata lunar din contul curent al clientului, sau este adunata la credit. Ca rezultat al concurentei crescande, creditele pe termen sunt oferite din ce in ce mai mult la o rata fixa a dobanzii, in special in cazul persoanelor fizice si intreprinzatorilor mici si mijlocii.
Principiile de creditare
Multe decizii de creditare par bune atunci cand sunt luate, dar in timp, se constata ca unele din creditele acordate nu sunt rambursabile, de aceea trebuie sa se tina cont de unele norme (principii) de creditare. Aceasta idee este intarita si de faptul ca, creditarea nu este o stiinta exacta care sa tina cont de reguli sau reglementari care sa conduca automat la o decizie corecta. Totusi exista principii de baza care trebuiesc aplicate atunci cand se studiaza cererile de creditare. Fiecare hotarare de imprumut comercial trebuie sa se bazeze pe o cercetare detaliata a propunerii, luand in considerare atat aspectele financiare cat si cele nefinanciare si aplicand principiile de creditare in mod sistematic.
In analiza principiilor de creditare exista noua elemente cheie:
1. persoana 
2. capacitatea
3. garantiile
4. scopul
5. perioada
6. suma
7. rentabilitatea
8. avantajele
9. perspectivele


Fisiere in arhiva (1):

  • Principii de Creditare Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!