Premise pentru Aderarea României la Zona Euro

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Procesul de aderare a Romaniei la zona euro, adica de renuntare la leu si de adoptare a monedei unice europene, nu este unul spontan si nici benevol. Cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei, care au obtinut derogari permanente, celelalte state membre trebuie sa adopte euro, fara o limita exacta de timp.
In ceea ce priveste Romania, trebuie sa ne intrebam daca spatiul euro este competitiv optim pentru Rominia. Daca pentru Romania putem vorbi de un spatiu competitiv optim, atunci acesta este cel al Europei de sud-est (Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertgovina, Croatia, Macedonia, Srbia si Muntenegru, la care se adauga si Grecia si Turcia). Din punct de vedere al indicatorilor financiari, Romania se va afla intr-o stare vulnerabila in ceea ce priveste sincronizarea ciclurilor de afaceri cu spatiul european, pe cand in zona de sud-est este loc de crestere si Romania poate fi considerata un competitor puternic.
Relatiile de comert si investitie dintre Romania si vestul Europei nu ofera motive de multumire. In schimb, in spatiul sud-est european analistii economici identifica marci romanesti, canale de distributie si firme care isi promoveaza marfa. De exemplu, exista firme de mobila cu sediul social in Romania care au canale de distributie si magazine in Europa centrala si de est, firme de IT si nu doar firme mici. De exemplu, pot fi enumerate Petrom, Flamingo, Terapia, Rompetrol etc.
Sud-estul european conteaza in comertul nostru in jur de 7 %, desi dependenta comerciala reala a Romanei este fata de spatiul euro, care conteaza peste 70% in comertul intern. Aceasta dependenta se bazeaza insa pe industrii vechi, cum ar fi textile, pielarie, materiale chimice si mobilier, care nici macar nu sunt la cele mai inalte standarde de performanta.
La 1 ianuarie 2007, Romania a dobandit statutul de tara membra a Uniunii Europene. De la aceasta data, Banca Nationala a Romaniei a devenit parte integranta a Sistemului European al Bancilor Centrale, iar guvernatorul BNR a devenit membru al Consiliului General al Bancii Centale Europene.
In acest context, prin prisma politicii monetare sunt de remarcat actiunile intreprinse de BNR in vederea eliminarii restrictiilor administrative din politica monetara ( de la 1 ianuarie 2007, Consiliul de Administratie a BNR a decis eliminarea limitei de 300% din fondurile proprii impusa bancilor privind volumul creditelor in valuta acordate) si utilizarii doar a instrumentelor de politica monetara ( rata dobanzii de politica monetara, operatiunile de sterilizare si rezervele minime obligatorii) pentru a se asigura dezvoltarea unui sistem financiar sanatos si eficient.
In perioada urmatoare, politica monetara promovata de BNR are ca obiectiv central asigurarea treptata a convergentei nominale si reale cu tarile UE, urmarindu-se intrarea monedei nationale in ERM II ( Exchange Rate Mechanism) in perspectivele anului 2012 si adoptarea monedei euro in anul 2014.
Proiectul aderarii la zona euro nu a fost insusit de clasa politica si nici de populatie, situatie care poate duce la o relaxare a reformelor necesare, generand costuri suplimenare. In opinia lui Valentin Lazea, economistul sef al BNR, este nevoie de un plan pentru ca in urmatorii ani adoptarea euro sa fie principalul proiect monetar al tarii.
Potrivit oficialului BNR, mesajul privind proiectul trecerii la euro nu ajunge la populatie, fie pentru ca este considerat prea tehnicist, fie deoarece nu ofera un castig politic imediat.
Argumentele pentru ca Romania sa adopte euro nu mai tarziu de 2012-2014 sunt numeroase. Nici o tara dintre cele mai ,,sarace" (Grecia, Portugalia, Irlanda) nu si-a permis sa ramana in afara zonei euro; acesta fiind un ,,lux" rezervat tarilor bogate. Pana in 2012-2014, cele mai multe tari din zona est si central europeana vor fi trecut deja la euro, astfel incat vor avea un avantaj comparativ fata de Romania. Investitorii straini acorda o prima autoritatilor care au un program macro-economic credibil pentru trecerea la euro, pe langa stimulentele microeconomice, iar lipsa acestuia poate conduce la o pierdere de incredere din partea acelorasi investitori. In plus, se diminueaza riscul valutar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Premise pentru Aderarea Romaniei la Zona Euro.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!