Politici Bugetare și Impactul lor Asupra Echilibrului Balanței de Plăți

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1. Politica bugetara - notiuni generale. 3
Cap. 2. Echilibrul balantei de plati. 5
Cap. 3. Impactul politicii bugetare asupra echilibrului balantei de plati. 9
3.1. Politica bugetara si impactul acesteia asupra echilibrului balantei de plati in conditiile aplicarii unor cursuri de schimb fixe. 9
3.1.1. Politici bugetare de relansare economica intr-un regim al ratei fixe de schimb. 9 
3.1.2. Impactul politicilor bugetare asupra echilibrului balantei de plati in conditiile aplicarii unor cursuri de schimb fixe. 13
3.1.3. Impactul politicii bugetare asupra echilibrului balantei de plati in conditiile cursurilor fixe si a mobilitatii mai reduse a capitalurilor. 16
3.2. Politica bugetara si impactul acesteai asupra echilibrului balantei de plati in conditiile aplicarii unor cursuri de schimb flotante. 18
3.2.1. Politici bugetare de relansare economica intr-un regim cu rate de schimb flotante. 18
3.2.2. Impactul politicilor bugetare asupra echilibrului balantei de plati in conditiile unor cursurilor de schimb flotante. 22
3.2.3. Impactul politicii bugetare asupra echilibrului balantei de plati in conditiile cursurilor flotante si a mobilitatii mai reduse a capitalurilor. 24
Cap.4. Modelul Mundell - Fleming. 26
4.1. Efectele politicii bugetare in cadrul modelului Mundell - Fleming. 26
Bibliografie. 29


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Politica bugetara - notiuni generale
Politica bugetara reprezinta expresia alegerilor bugetare realizate de un centru de decizie publica (autoritate guvernamentala sau centrala; autoritate locala; autoritate supranationala), care vizeaza finantarile exclusiv economice si sociale.
In perioada postbelica, in anii '50 si '60, politica bugetara a fost considerata ca instrument major de influentare a economiei. Plecand de la teza keynestista ca cererea agregata determina nivelul productiei nationale, al ocuparii fortei de munca, al inflatiei si balantei de plati, economistii si decidentii politici considerau ca mecanismele pietei erau incapabile sa asigure marimea corespunzatoare a acesteia si, de aceea, era nevoie interventia guvernului. 
Obiectivul politicii bugetare il constituie utilizarea cheltuielilor si veniturilor publice pentru a modifica echilibrul macroeconomic global in vederea asigurarii dezvoltarii economice in conditii de stabilitate. Principalele instrumente folosite sunt modificarea dimensiunii si destinatiei cheltuielilor statului, a marimii si a surselor prelevarilor efectuate asupra veniturilor agentilor economici, cat si variatia transferurilor financiare publice. In esenta, politica bugetara are doua componente: politica cheltuielilor publice si politica fiscala, care vizeaza marimea si ritmul incasarii impozitelor.
Instrumentele politicii bugetare utilizate sunt diversificate. Ele servesc la cumpararile de bunuri si servicii de catre institutiile care pun in aplicare politica statului (institutii publice) sau acordarea de subventii, prestarea unor serviciis ociale etc.; au calitatea de a orienta, la nivel microeconomic, pe cei care beneficiaza de credite bugetare adoptate prin legile bugetare, in vederea furnizarii de servicii publice necesare, prioritare si eficiente, conforme cu interesul general al societatii, in mod amplu. Efectele dorite sunt posibile pe seama unor comportamente bazate pe intelegerea sensului, a coordonatelor care se urmaresc prin cheltuielile publice, ca instrumente sau parghii, si nu ca masuri administrative, bazate pe constrangere, ca de exemplu: fixarea autoritara apreturilor, limitarea cantitatilor si altele, care au menirea de a diminua libertateade actiune a agentilor economici.
Politicii bugetare i se atribuie doua functii pricipale:
- Refacearea decalajelor deflationiste sau inflationiste, printr-o politica fiscala expansionista, menita sa previna formarea somajului de masa sau, respectiv, printr-o politica fiscala restrictiva, deflationista, menita a preveni inflatia. In felul acesta trebuia evitata producerea unui dezechilibru fundamental in economie;
- Reducearea amplitudinii fluctuatiilor ciclului de afaceri prin diminuarea cheltuielilor guvernamentale sau cresterea impozitelor in timpul fazei ascendente a ciclului si, dimpotriva, cresterea cheltuielilor guvernamentale si diminuarea impozitelor in faza de recesiune.
Politica bugetara reprezinta una din cele mai importante parghii de functionare a sistemului unic european, dar in ciuda acestui fapt, spre deosebire de celelalte politici, in nici unul din tratatele fundamentale - Roma sau Maastricht - nu se prevedea definirea sau reglementarea sa explicita. Astfel nici unul din cele doua tratate nu acorda politicii bugetare un caracter comunitar pronuntat si, desi bugetul comunitar a crescut destul de mult, el nu reprezinta decat 2,4% din totalul bugetelor statelor membre.
CAPITOLUL 2
Echilibrul balantei de plati
Balanta de plati inregistreaza tranzactiile internationale pe care le realizeaza o economie. In contul curent sunt inregistrate tranzactiile cu bunuri si servicii, precum si transferurile. Contul de capital inregistreaza cumpararile si vanzarile de active. 
Balanta de plati a unei tari are urmatoarele componenete: balanta contului curent (BCC), balanta contului de capital (BMC), balanta de plati globala (BPG) si variatiile rezervelor de valuta.
Deficitul sau excedentul balantei de plati se formeaza in conexiune cu preturile relative ale bunurilor ce se vand sau se cumpara din strainatate si cu produsul intern.
Economistii clasici sau neoclasici credeau, cel mai adesea, in efi!cacitatea mecanismelor automate de ajustare a balantei de plati prin preturi. Transpunerea acestei ipoteze in domeniul schimbului international ne face sa credem ca echilibrul balantei de plati este in mod automat refacut de catre vari!atiile preturilor bunurilor si serviciilor in regim de cursuri de schimb fixe, sau de acelea ale pretului monedei (cursul de schimb) in regim de cursuri flotante (flexibile). Odata cu dezvoltarea abordarilor keynesiene, totusi, in analiza au fost de asemenea integrate efectele venit determinate de catre soldul balantei de plati.
Echilibrul balantei de plati presupune existenta unui sold pozitiv la balanta contului curent si la balanta contului de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Bugetare si Impactul lor Asupra Echilibrului Balantei de Plati.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!