Politica Monetara si Stabilitatea Financiara - Lectii ale Crizei Internationale Actuale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Acest studiu isi propune o elucidare succinta a ceea ce ar putea constitui lectii oferite de aceasta criza internationala. Orice criza, nu numai crizele de tip economic sau financiar, sunt perioade de reinnoire, deoarece atrag atentia asupra limitelor neluate in calcul, asupra constrangerilor subestimate, asupra erorilor de proiectare sau de comportament. Actuala criza financiara si economica, declansata in august 2007 in Statele Unite ale Americii, in domeniul creditelor subprime, dar care s-a propagat, in virtutea sofisticarii institutionale a vietii economice, pe de o parte, si a globalizarii, pe de alta parte, in intreaga lume, are valente de stimulare a schimbarii, prin inovarea unor principii de organizare si functionare a activitatii, stiintei si filosofiei economice.
Lectiile ce decurg de pe urma acestui eveniment sunt referitoare atat la politica monetara, vizand de aspecte precum masuri conventionale si masuri neconventionale cu privire la un orizont de timp scurt sau mai indelungat, momentul de renuntare la acestea si de revenire la masurile traditionale, eficienta, precum si solutii in caz de ineficacitate a politicii monetare, adecvarea acesteia pentru a putea nu numai atenua dar si preveni viitoarele baloane speculative, precum si la stabilitatea financiara, tinand de resortul unor domenii precum gestionarea riscurilor generate de inovatiile financiare, reformarea agentiior de rating, ameliorarea fenomenului de hazard moral, noua optica regulatorie, abordarea macroprudentiala a riscurilor, gestionarea echilibrului dintre autonomia si responsabilitatea bancilor centrale precum si restabilirea increderii pe pietele financiare. 
Abordari teoretice 
Acest studiu releveaza faptul ca lectiile referitoare la criza ca etapa a ciclului economic capteaza atentia literaturii de specialitate care dedica numeroase opinii, cercetari, studii teoretice si empirice. Referitor la criza actuala, exista pe atat de multe variate de discuti, studii pe cat sunt si adepti ai acestora. 
Se poate afirma fapul ca aceata criza s-a declansat tocmai din motivul ca nu s-a ajuns la o cale comuna care sa imbine atat interventionismul cat si liberalismul. In loc, parerile au fost divergente, ceea ce este regretabil intrucat exista ceva relevant in fiecare.
Astefel se sustine in primul rand ca "Exista un defect fundamental al economiei capitaliste. Acest defect apare pentru ca sistemul financiar necesar vitalitatii si vigorii capitaliste - care transforma energiile vitale intreprinzatoare in cerere efectiva pentru investitii - poarta in sine potentialul unei expansiuni dezlantuite, potentata de un avant al investitiilor" . Aceasta expansiune dezlantiuta se poate opri brusc in orice moment pentru ca ,,schimbarile financiare acumulate fragilizeaza sistemul financiar".
Capitalismul presupune un profund scepticism la adresa interventionismului statal in economie si in special in sistemul monetar, precum si o concentrare pe spiritul intreprinzator, ca unitate de analiza economica. Joseph Schumpeter, adept al scolii austriece a pus bazele unei teorii convingatoare a spiritului intreprinzator, teorie ce aduce in discutie conceptul de distrugere creatoare. In viziunea lui Schumpeter, capitalismul consta in valuri de inovare in perioadele prospere, urmata de o departajare brutala a actorilor pietei in fazele de depresiune. El considera ca aceasta departajare fortata nu trebuie nici evitata, nici minimizata, intrucat ea reprezinta un act de ajustare abrupt dar benefic, ai carui supravietuitori, vor crea o noua ordine economica . Aceasta viziune pare excesiva, insa conform acesteia, instabilitatea este consecinta necesara a tipului de inovare care de la bun inceput face posibil capitalismul. 
In antiteza, Keynes a avansat conceptia unui capitalism apt sa se dezechilibreze ocazional, putand fi stabilizat rapid prin intermediul interventiei statului. Abordarea lui Schumpeter este combatuta cand vine vorba de politicile pe termen scurt. Dupa cum au observat Keynes si Minsky, in lipsa unui interventionism din partea statului, o criza provocata de excese financiare se poate extinde la o depresiune severa. In momentul in care ,,spiritele animale" dispar, ,,distrugerea creatoare" aclamata de austrieci se poate metamorfoza rapid intr-un colaps autovalidant si de neevitat al cererii agregate private. Se accentueaza ca doar institutiile insolvente care s-au indatorat excesiv ar trebui lasate sa cada, permitandu-le ceilorlalti actori ai pietei mai puternici sa supravietuiasca si sa prospere. Insa pentru a evita ca paguba colaterala manifestarea riscului sistemic, fiind afectate de aceste decizii si celelalte componente ale sistemului financiar, Keynes concepe un scenariu bazat pe masuri pe termen scurt valabil chiar si cand indicatorii financiari ai institutiilor fianciare sugereaza ca portiuni semnificative din economie sunt nu doar nelichide ci si insolvente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara si Stabilitatea Financiara Lectii ale Crizei Internationale Actuale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!