Politica Monetara - Instrumente, Obiective Intermediare, Strategii

Extras din referat Cum descarc?

Politica monetara, ca o componenta de baza a politicii economice, desemneaza un set de masuri prin care autoritatile monetare incearca sa regleze nivelul cererii agregate din economie, prin influentarea nivelului lichiditatii si a conditiilor de acordare si a disponibilitatii creditului in economia nationala.
Instrumentele politicii monetare
Intrumentele folosite pentru indeplinirea obiectivelor de politica monetara se clasifica in:
o Instrumente directe - sunt reprezentate de masurile care afecteaza, in mod direct, utilizatorii si detinatorii de moneda, inclusiv institutiile financiare. Acestea actioneaza asupra unor sfere determinate ale relatiilor de credit, sprijinind deopotriva liniile directoare ale politicii monetare, mai ales prin prisma intereselor sistemului bancar, a functionalitatii si a eficientei sale. Prezinta importanta: incadrarea creditului, fixarea administrativa a unor rate ale dobanzii si controlul asupra ratei de schimb;
o Instrumente indirecte - sunt utilizate pentru controlul indirect asupra ofertei de moneda, limitand, pentru intermediarii monetari(bancile comerciale si intermediarii nonfinanciari) accesul la lichiditatea bancii centrale. 
Tehnicile de interventie indirecta se sprijina pe un triplu fundament:
- dependenta sistemului bancar fata de banca centrala ;
- corelatia existenta intre volumul de credit si nivelul activitatii economice ;
- caracterul elastic al cererii de credit fata de nivelul dobanzii.
Dintre instrumentele care apartin acestui grup mentionam: taxa scontului, politica de open market, precum si sistemul rezervelor minime obligatorii.. 
Operatiunile de open market reprezinta cel mai important instrument al politicii monetare, fiind principala cauza a modificarilor ratei dobanzii si a bazei monetare, principala sursa de fluctuatie a ofertei de bani .
Trasaturile specifice ale operatiilor la piata libera sunt :
- nivelul dobanzii practicate, variaza in functie de evolutia pietei si indeosebi sunt determinate de orientarea pe care banca centrala doreste sa o impuna;
- in desfasurarea operatiunilor banca centrala are un rol activ; aceasta initiaza alimentarea pietei monetare cu lichiditati, in special prin oferte proprii;
- operatiile pe piata libera au un dublu sens; in timp ce operatiile de rescont se limiteaza numai la alimentarea cu lichiditati a bancilor comerciale, operatiile la piata libera permit bancii de emisiune, deopotriva sa acorde credite, dar sa si imprumute, reducand astfel lichiditatile bancilor si prin aceasta ale economiei nationale.
Astfel, politica open market este interventia bancii centrale pe piata monetara, zisa piata libera sau deschisa ( fata de alte piete ale creditului din economie care sunt tot mai mult sau mai putin controlate) pentru a creste sau diminua lichiditatile agentilor ce opereaza pe aceasta piata, deci posibilitatile lor de acordare a creditului si de creatie a monedei scripturale.
Exista doua tipuri de operatiuni de open-market: dinamice (au ca scop modificarea nivelului rezervelor si bazei monetare) si defensive (au ca scop echilibrarea altor factori care influenteaza rezervele si baza monetara).
Operatiunile de open market au multiple avantaje fata de celelalte instrumente ale politicii monetare: 
- Sunt precise si flexibile: indiferent de cat de mica este o anumita schimbare in cazul rezervelor sau a bazei monetare este dorita, operatiunile de open market o realizeaza cu o mica achizitie sau vanzare de titluri ( la fel si in cazul invers - daca modificarea dorita in rezerve sau in baza este foarte mare, instrumentele politicii de open market sunt destul de eficiente pentru a o face printr-o mare achizitie sau vanzare de titluri;
- Operatiunile de open market sunt usor modificabile;
- Pot fi implementate rapid, neimplicand nici o intarziere administrativa
Taxa scontului reprezinta dobanda uzuala pentru creditele acordate catre banca de emisiune in cadrul operatiilor de rescontare. In cadrul economiei de piata exista multiple valori ale dobanzii, tinand cont de diversitatea conditiilor de creditare se formeaza o rata medie a dobanzii, dar toate aceste diferite valori ale dobanzii se afla la o distanta data de taxa scontului, astfel ca la orice modificare a ei, trebuie sa varieze concentrat.
Pozitia taxei scontului in cadrul esafodajului de dobanzi ale pietei determina si utilizarea ei ca instrument al politicii monetare. In principal, actiunea taxei scontului influenteaza piata capitalurilor, sfera creditului si respectiv ritmul desfasurarii vietii economice in ansamblu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara - Instrumente, Obiective Intermediare, Strategii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!