Politica de creditare a băncilor comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1. CREDITAREA BANCILOR COMERCIALE
1.1. Creditarea bancara - activitatea de baza in functionarea bancii comerciale
Este cunoscut faptul ca obiectivul major al oricarei intreprinderi in conditii de concurenta este maximizarea valorii precedente de crestere a profitului si a rentabilitatii, ceea ce implica cercetari riguroase referitoare la: pozitionarea intreprinderii pe piata, concurenti, sursele de finantare, posibilitatile de crestere a patrimoniului, masurile de diminuare a riscurilor etc. 
Concomitent este necesara redirectionarea utilizarii instrumentelor manageriale ale intreprinderii spre activitatile mai profitabile si mai avantajoase desfasurate de acestea, fapt ce implica dupa sine problema evaluarii nu numai a intreprinderii in calitate de complex patrimonial, dar si a costurilor de capital pe care le comporta si care influenteaza valoarea. In cazul in care intreprinderea, pentru a-si mentine activitatea, apeleaza la surse de finantare externa, de cele mai multe ori oferite de catre bancile comerciale sub forma de credite bancare, evaluarea ramane principalul instrument care permite, pe de o parte, determinarea credibilitatii de asigurare, iar pe de alta parte, permite proprietarilor intreprinderii sa cunoasca valoarea atat a patrimoniului pe care il detin, cit si in ce masura va putea acoperi creditul.
In multe cazuri, intreprinderile apeleaza la imprumuturi nu numai pentru a-si mentine activitatea la un nivel deja atins, dar si pentru cresterea valorii intreprinderii, deoarece, daca indatorarea contribuie la cresterea economica a intreprinderii, evident ca va creste si capitalul propriu, iar concomitent si valoarea intreprinderii. Astfel, prin derularea proceselor de crestere, sistemul bancar se implica in mod direct si hotarat in activitatea intreprinderilor.
O astfel de implicare a sistemului bancar al Republicii Moldova in activitatea agentilor economici este conditionata si de obiectivele pe care le urmareste: 
- acumularea si redistribuirea temporara a mijloacelor banesti pe piata financiara; 
- creditarea economiei in scopul cresterii veniturilor banesti; 
- acordarea de credite si de mijloace banesti suplimentare in economie pentru mentinerea agentilor economici 
- punerea in circulatie a instrumentelor de credit; 
- dezvoltarea evaluarii proceselor investitionale in scopul creditarii etc. 
Acordarea creditelor de catre bancile comerciale ocupa cea mai semnificativa pondere in cadrul plasamentelor bancare si poate influenta in mare masura cresterea economica in tara, astfel bancile fiind considerate promotorul principal al acestei cresteri.
Creditul este unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva a capitalului si asigura cresterea productiei. Creditul permite disponibilizarea de fonduri lichide pentru investitii sau activitati curente. 
Rolul primordial al bancilor comerciale ramane de-a lungul a mai multor secole strans legat de calitatea lor de intermediari in contextul relatiei economii-investitii. Cu toate ca, astazi activitatea bancilor comerciale a devenit foarte complexa, esenta acestora consta in principal in mijlocirea creditului si efectuarea platilor intre agentii economici sau persoanele fizice. 
Bancile crediteaza acele sfere ale economiei care necesita mijloace banesti, contribuind la prosperarea economiei nationale. Bancile comerciale acorda credite sectorului real al economiei pentru acoperirea cheltuielilor de productie, precum: combustibilul, energia, taxele etc, ce asigura finisarea productiei. De asemenea, ele acorda credite investitionale necesare relansarii tehnologice, achizitionarii de tehnologii, mecanisme moderne, procurarii unor complexe industriale, mecanisme de fabricatie moderne etc. In acest mod, bancile comerciale contribuie la sprijinirea si dezvoltarea durabila a economiei nationale. 
Bancile comerciale contribuie in mod substantial si la sustinerea nivelului de trai al populatiei prin acordarea creditelor de consum, a creditelor pentru educatie si invatamant, pentru procurarea, reconstruirea si repararea imobilelor. Dar, pe cat de util si avantajos este creditul, pe atat de primejdios devine el atunci cand nu este utilizat in conformitate cu principiile sale si cu cerintele echilibrului economico - financiar. 
Totodata, mentionam ca la etapa actuala, activitatea creditara a bancilor comerciale privind creditarea intreprinderilor este limitata de asa factori semnificativi ca: 
- nerespectarea disciplinei de credit, inclusiv incapacitatea de achitare a dobanzilor sau sumei creditului conform graficului de rambursare; 
- micsorarea incasarilor pe conturile curente ale clientului;
- furnizarea intarziata a informatiei de catre clienti sau prezentarea informatiei false; 
- divirgentele intre indicatorii planificati si cei reali; 
- neindeplinirea conditiilor contractului de credit; 
- dificultatile privind evaluarea si vanzarea gajului; 
- gestiunea ineficienta a riscurilor bancare de creditare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de creditare a bancilor comerciale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. MAGDA, F., Politica de creditare a bancilor comerciale in finantarea entitatilor economice , Cluj- Napoca, 2016
2. Politica de creditare, disponibil pe pagina web [http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/Politica-de-creditare54.php], (accesat pe data de 27.05.2018
3. Regulamentul cu privire la activitatea de creditare a bancilor, disponibil pe pagina web [https://www.bnm.md/ro/content/regulament-cu-privire-la-activitatea-de-creditare-bancilor-care-opereaza-republica-moldova] (accesat pe data de 27.05.2018)
4. Creditarea bancara, disponibil pe pagina web [http://feisa.usch.md/wpcontent/uploads/2017/03/Creditarea-bancar%C4%83-%C8%98chiopu-Irina.pdf] (accesat pe data de 27.05.2018)
5. Politica de creditare a b[ncilor comerciale, disponibil pe pagina web [https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/economie/politica-de-creditare-a-bancilor-comerciale-banci-finante-204055.html] (accesat pe data de 27.05.2018)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!