Polita de Risc Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Societatile de asigurari fac parte din domeniul financiar-bancar. Prin urmare, ele vehiculeza informatie privata si o mare parte din aceasta se refera la bani si la circulatia banilor, adica la gestionarea mijloacelor fixe si circulante. Intotdeauna a existat o nevoie sporita de securitate in acest domeniu, drept urmare a si aparut dispersia riscului bancar pe asigurari, existand diverse forme de asigurari de pierderi financiare.
Traim intr-o lume nesigura, in care diferite evenimente intamplatoare pot afecta iremediabil activitatea unui individ sau a unei companii. Tocmai datorita acestei nesigurante, cea mai buna solutie este sa transferam riscurile de orice natura altcuiva. Pe masura ce societatea romaneasca s-a dezvoltat, a avansat spre economia de piata, a crescut si nevoia de diversificare a ofertei de asigurari.
O caracteristica a pietei romanesti se refera la faptul ca, o data cu diversificarea ofertei de produse de asigurare, s-a manifestat si o crestere a calitatii acestora, concretizata in lansarea pe piata de produse noi, adaptate si personalizate la cerintele clientilor.
Romania este o piata cu un potential urias, astfel incat se poate anticipa o evolutie pozitiva, mai ales in conditiile in care se va ajunge la acel grad de educatie in asigurari care sa permita persoanelor fizice si companiilor sa inteleaga importanta acestui domeniu de activitate. (revista primm Anul V - nr. 1/2003 (22))
Termenul de asigurare defineste una dintre formele de protectie a oamenilor fata de riscurile determinate de insasi existenta umana, in raport cu fenomenele naturii, activitatea economica si fenomenele sociale. Toate acestea determina riscul producerii unor daune de natura materiala, morala, afectiva sau chiar acela al incetarii vietii. Este unanim acceptat ca numai pagubele materiale sunt strict determinabile si integral reparabile, riscurile de producere a acestora fiind, in mod cert, stabilite in cadrul operatiunilor financiare, precum cele de creditare sau de leasing.
1. Riscuri asigurabile aferente operatiunilor de leasing
Prin insasi definitia sa, leasingul este o operatiune care presupune riscuri complexe si cu grad ridicat de probabilitate, in conditiile in care sunt finantate si proiecte care s-au dovedit inadecvate pentru creditul bancar.
Legea romana stabileste prin incheierea contractului de leasing urmatoarele raspunderi si sarcini privind acoperirea riscurilor mentionate:
- obligatia locatorului/finantator de a asigura bunurile care constituie obiectul contractului, printr-o societate de asigurare;
- asumarea de catre utilizator a riscului pierderii, distrugerii sau avarierii bunurilor, din cauze fortuite (inclusiv forta majora), si chiar continuarea platii ratelor de leasing in situatia producerii acestor evenimente (obligatie ce poate fi insa atenuata in concret prin contract);
- obligatia utilizatorului de a efectua plata ratelor de leasing.
Necesitatea asigurarii bunurilor deriva din disocierea proprietatii asupra bunurilor, care apartine in continuare finantatorului, si dreptul de utilizare, care revine celeilalte parti contractante, aceasta reprezentand una dintre deosebirile esentiale fata de creditare.
Fiind obligata prin lege sa incheie aceasta polita de asigurare, societatea de leasing beneficiaza si de dreptul legal de deducere a cheltuielilor cu primele de asigurare. Insa din punct de vedere al cheltuielilor de leasing, este de asteptat ca aceste cheltuieli sa fie incluse in ratele de leasing si, prin urmare, deductibilitatea lor sa fie indirect transferata utilizatorului.
De altfel, aceasta polita asigura tocmai riscul pierderii sau distrugerii partiale sau integrale a bunului care este asumat de catre utilizator, risc determinat de posibile incendii, cutremure, inundatii sau alte calamitati naturale, furturi, acte de vandalism sau acte de terorism. 
Deoarece contractele de leasing se incheie pe perioade indelungate, de ordinul anilor, consideram ca politele de asigurare se pot incheia fie pe intreaga perioada, fie pe perioade de cate un an, reinnoibile, fie in alte conditii contractuale, dar care trebuie sa fie conforme prevederilor legale exprese.
In sarcina proprietarului se afla si raspunderea civila delictuala pentru pagubele cauzate de bunul care constituie obiectul contractului de leasing, care, la randu-i, trebuie asigurata printr-o polita despre care consideram ca poate fi incheiata de oricare dintre partile contractului de leasing. 
Fara a fi propriu-zis parti ale unei operatiuni de leasing, intr-o astfel de operatiune pot fi implicati si terti, cum ar fi banca finantatoare a societatii de leasing, furnizorul bunurilor care sunt oferite in leasing (cu sau fara un contract de buy-back in caz de incetare a platii ratelor de leasing), succesorii legali in drepturi ai finantatorului (in caz de reorganizare) sau ai utilizatorilor (persoane fizice sau juridice). Acesti terti pot sa solicite sau pot sa profite fie de incheierea unor polite suplimentare de asigurare (de transport, in cazul furnizorilor de utilaje, de exemplu), fie de cesionarea drepturilor care decurg din politele incheiate (pentru bancile creditoare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Polita de Risc Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!