Piețe monetare. cererea și oferta de monedă

Extras din referat Cum descarc?

Formarea si miscarea masei monetare sunt in stransa legatura cu cererea si oferta de moneda, ca elemente componente ale continutului pietei monetare.
Cererea de moneda reprezinta acea cantitate de moneda pe care toate categoriile de persoane fizice si juridice o solicita intr-o anumita perioada de timp, avand ca motivatie utilitatile acesteia, date de functiile pe care le indeplineste intr-o economie. Avand in vedere ca structura masei monetare este reprezentata de mai multe categorii de active monetare, grupate in functie de gradul lor de lichiditate, putem considera ca cererea de moneda este sinonima cu ?preferinta pentru lichiditate?.
Cererea de moneda depinde in primul rand de volumul operatiunilor de achizitionare a bunurilor si plata a serviciilor, precum si de viteza de rotatie a monedei. Aceasta cerere se afla in raport direct proportional cu volumul schimburilor (exprimate in preturi) si in raport invers proportional cu viteza de rotatie a monedei, astfel:
M = PTVx ;
unde:
M - cantitatea de moneda ceruta, necesara tranzactiilor;
T - volumul fizic al tranzactiilor;
P - pretul mediu al unei tranzactii;
V- viteza de rotatie a monedei (numarul mediu de operatiuni de vanzare-cumparare si de plati mijlocite de o unitate monetara, intr-o anumita perioada).
Din aceasta relatie se constata ca intr-o economie, cantitatea de moneda ceruta de piata este in functie de variatia preturilor, a volumului tranzactiilor si de viteza de circulatie a monedei. Astfel:
cererea de moneda - creste sau se reduce proportional cu volumul tranzactiilor, cand nivelul preturilor si viteza de circulatie raman constante;
cererea de moneda - creste, crescand implicit masa monetara, cand viteza de circulatie scade si se reduce cand viteza de circulatie creste;
masa monetara - se afla in raport direct proportional cu nivelul general al preturilor, ceilalti factori ramanand constanti.
In al doilea rand, cererea de moneda depinde de volumul vanzarilor pe credit, care antreneaza dupa sine platile scadente si platile care se sting (compenseaza) reciproc intre agentii economici ce-si acorda reciproc credit comercial. Cererea de moneda este influentata de comportamentul agentilor economici (atat persoane fizice cat si juridice) fata de moneda, manifestat prin intensitatea inclinatiei spre lichiditate.
Inclinatia spre lichiditate are mai multe motivatii, precum: motivul tranzactiilor curente; motivul precautiei (cererea de bani pentru nevoi neprevazute); motivul speculatiei (cererea speculativa de bani). Cererea de moneda se afla si sub influenta ratei dobanzii, care reprezinta pretul renuntarii la suma lichida. Daca rata dobanzii scade sub o anumita limita (considerata minima), creste cererea pentru bani lichizi care devin mai siguri daca sunt transformati in componente nemonetare ale averii.
Cresterea ratei dobanzii peste un anumit nivel reduce preferinta pentru lichiditate, banii putand fi utilizati pentru crearea de depozite bancare sau cumpararea de active financiare.
Oferta de moneda reprezinta cantitatea de moneda existenta intr-o economie, la dispozitia utilizatorilor (populatie si agenti economici), sub forma de numerar si moneda scripturala.
Oferta monetara poate fi evidentiata ca flux si ca stoc. Ca flux, pe o anumita perioada de timp, ea este egala cu produsul dintre masa monetara (M) si viteza de circulatie a banilor (V). Avand in vedere ecuatia cantitativa a banilor (MxV=TxP), rezulta ca fluxul monetar este egal cu fluxul real (TxP), respectiv cu produsul dintre cantitatea de bunuri obtinute si comercializate (T), intr-o anumita perioada si pretul mediu al acestor bunuri (P).
Privita ca stoc, oferta monetara reprezinta in fapt masa monetara, adica ansamblul activelor monetare sau instrumentelor banesti existente intr-o economie la un moment dat, destinate achizitionarii de bunuri si servicii, achitarii datoriilor, constituirii economiilor in vederea investitiilor si a altor plasamente. Componentele majore ale ofertei monetare (numerarul si moneda scripturala) sunt puse in circulatie prin mecanisme diferite. Numerarul, constituit din bancnote si monede metalice este emis de catre o singura banca, care reprezinta autoritatea monetara a natiunii, adica banca centrala (de emisiune).


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete monetare. cererea si oferta de moneda.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!