Piata Financiara din Cipru

Cuprins referat Cum descarc?

1. Piata financiara - concept si organizare.1
2. Piata financiara in Cipru .3
2.1 Piata bancara .3
2.2 Piata titlurilor de valoare.6
2.3 Piata asigurarilor.8
3. Concluzii .12
4. Bibliografie .13


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Piata Financiara - concept si organizare
Piata financiara, mai mult sau mai putin dezvoltata, exista in orice economie de piata si reprezinta locul unde se intalneste oferta cu cererea de fonduri financiare.
Piata financiara este formata din urmatoarele componente: piata bancara (sau piata creditului), piata titlurilor financiare (sau piata financiara in sens restrans)si piata asigurarilor.
Piata bancara (piata creditului) priveste relatia de credit avand la baza active financiare fara caracter negociabil - disponibilitatile banesti sunt atrase la banci si apoi utilizate de catre acestea pentru creditarea celor in cautare de fonduri (finantare indirecta).
Piata financiara in sens restrans (piata titlurilor financiare) este structurata in piata monetara si piata de capital. Pietele monetare sunt specializate in tranzactii cu titluri pe termen scurt (pana la 1 an) cum ar fi: depozite bancare, cecuri, bilete la ordin, certificate de depozit, cambii si altele. Pretul dreptului de a utiliza fondurile oferite astfel pe piata monetara este reprezentat in principal de dobanda.
Pietele de capital sunt specializate in domeniul tranzactiilor cu active financiare pe termen mediu si lung. Aceste titluri financiare sunt reprezentate in principal de actiuni si obligatiuni. Pe piata de capital apare o relatie directa intre posesorul de fonduri (investitorul) si cel aflat in cautare de resurse financiare si care va emite titluri, urmand ca in schimb sa primeasca fondurile de care are nevoie.
Zona Europei Centrale si de Est este perceputa ca o zona cu risc ridicat, transparenta redusa, lichiditate scazuta, si in general o evolutie dezamagitoare in ultimii ani. 
Economia Ciprului este una prospera dar care este extreme de sensibila la socurile externe. 
Rate de crestere neregulata in anii 1990 reflecta vulnerabilitatea economiei cauzate de instabilitatea politica pe insula si fluctuatiile in conditiile economice din Europa de Vest. Politica economica in partea de sud este axat pe care indeplinesc criteriile de admitere la Uniunea Europeana. 
Economia cipriota are aproximativ o cincime a populatiei si o treime din PIB-ul pe cap de locuitor din sud. Deoarece este recunoscuta doar de Turcia, aceasta a avut dificultati de mult amenajarea a finantarii externe, si de aceea firmele straine au ezitat sa investeasca acolo.
Economia ramane in mare masura dependenta de agricultura si de servicii guvernamentale, care utilizeaza impreuna aproximativ jumatate din forta de munca. Pentru a compensa slabiciunea economiei, Turcia ofera ajutoare directe si indirecte in turism, educatie, industrie, etc 
In cadrul acestui sistem de promovare a sectorului privat, cu interventia guvernamentala limitate, utilizarea rationala a resurselor naturale, incurajarea investitiilor care genereaza o valoare adaugata ridicata si a ocuparii fortei de munca pastra prioritatea si importanta lor, este foarte importanta
Extreme de dezvoltat este si sitemul legislative al acesteia ceea ce nu face decat sa fie un punct forte si un pilon de sustinere in realizarea acestui obiectiv al promovarii pietei financiare din Cipru. 
Deasemenea si posibilitatea investitiilor straine pe teritoriul tarii este foarte bine dezvoltat si are o mare deschidere catre numeroase firme cu un potential financiar ridicat. Acest tip de piata libera este sintagma care atrage cel mai mult investitiile atat din interiorul tarii dar si multi potentiali investitori din exterior.
Piata financiara a suportat schimbari semnificaticative in anul 1997 atunci cand guvernul aproba sa se realizeze inevstitii cu capital privat in proportie de 100% in anumire domenii lucru care a dus la o crestere semnificativa a pietei. Drept urmare a fost necesara si o revizuire la nivel legislative pentru a nu intra in contradictie cu aceasta in momentul in care se ofera aceasta posibilitate investitorilor straini. Aceste reglementari noi sunt foarte flexibile si a incurajat de investitii.
Reforma fiscala din 2002 sa dovedit a fi foarte important in acest context, deoarece le-a redus rata de impozitare directa.
Un alt segment care a suferit schimbari majore a fost cel bancare care a urmat o dezvoltare pozitiva si direct implicate in activitatile la nivel eurupean. Tara a eliminat, de asemenea, restrictiile, care au fost impuse cu privire la tranzactiile internationale
Politica monetara a tarii a jucat un rol major in controlul ratei inflatiei
Cap 2 Piata financiara din Cipru
Piata financiara este formata din mai multe segmente cu o semnificatie importanta asupra economiei , este intr-o permanenta dezvoltare si detine un potential suficient pentru a deveni una din cele mai importante piete internationale. Are toate resursele necesare sa poata sa isi atinga acest scop.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Financiara din Cipru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!