Piata Cardurilor in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aparitia cardurilor 
1.1. Istoria cardului 
1.2. Cardul ca instrument de plata 
1.3. Caracteristici, avantaje si dezavantaje ale cardurilor 
1.4. Tipuri de carduri 
2. Piata cardurilor in Romania 
2.1. Aparitia cardurilor in Romania 
2.2. Evolutia cardurilor din perspectiva reprezentantilor Bancii Comerciale a Romaniei 
2.3. Evolutia cardurilor in Romania din perspectiva reprezentantilor BRD 
2.4. Evolutia cardurilor emise de Banca Transilvania 
2.5. Evolutia pietei cardurilor in intreg sistemul bancar 
2.6. Premiere pe piata cardurilor din Romania 
3. Concluzii:


Extras din referat Cum descarc?

1. Aparitia cardurilor
1.1. Istoria cardului
Cardul este o inovatie revolutionara care a putut fi aplicata datorita progreselor deosebite in domeniile informatic si electronic in masura sa faciliteze schimbul de fonduri prin tehnici electronice intre partenerii de tranzactii prin intermediul bancilor. Cardul a intrat definitiv in randul instrumentelor de plata atunci cand preturile echipamentelor si retelei au devenit accesibile, atat bancilor cat mai ales populatiei, principalul beneficiar, care putea efectua plati fara a mai folosi numerarul.
In anul 1946, la New York, o banca specializata in creditul de consum lanseaza pe piata un nou produs "Charge It", care consta in emiterea unui bon valoric numit "scrip", pe baza caruia clientii puteau efectua cumparaturi de la comerciantii care acceptau acest nou sistem de decontare si astfel s-a ajuns la aparitia cardului. Comerciantii depuneau bonurile la banca emitenta si incasau contravaloarea bunurilor vandute, banca facand transferul banilor din conturile clientilor in conturile comerciantilor. In 1950 apare, tot in America, cardul de plastic pentru consum si calatorii emis de o firma Diners Club si preluat apoi de banci pentru creditul de consum. Cu 10 ani mai tarziu, Bank of America lanseaza produsul BANK AMERICARD (ulterior VISA International), produs ce duce la extinderea cardurilor de plastic ajungand la peste 20 milioane de utilizatori. In Europa, prima lansare a unui card european are loc dupa 1967, in Franta, prin "Carte Bleu", un card care necesita semnatura clientului pe factura, dupa care facturile se remiteau la banca pentru incasare. Cardurile s-au raspandit foarte repede, cele mai solicitate pe plan mondial fiind VISA, MASTERCARD si EUROPAY. 
In Romania, primele carduri (VISA) au fost lansate in 1995 prin sistemul bancar, dar principiile privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica pe teritoriul tarii noastre au fost stabilite de Banca Nationala a Romaniei, mai tarziu, prin Regulamentul nr. 4/2002. Cardurile de plastic au devenit din ce in ce mai mult instrumentul de plata preferat pentru populatie deoarece acestea s-au extins rapid, s-au diversificat intr-o gama larga si s-au perfectionat, atat tehnologic cat si ca proceduri de lucru.
Caracteristica fundamentala a cardurilor si anume usurinta in utilizare a rezolvat problema bancilor si a institutiilor emitente care nu stiau carui sector sa se adreseze, comerciantilor sau consumatorilor, cardurile fiind acceptate de catre toate categoriile de potentiali utilizatori.Astfel cumparatorii s-au vazut scapati de problemele pe care le ridica utilizarea numerarului, ei nemaiintalnind dificultati in achizitionarea de bunuri si servicii. In afara acestui aspect cardul s-a constituit intr-un instrument ce le asigura obtinerea instantanee de credite. 
Si comerciantii au fost mult ajutati in munca lor de utilizarea cardurilor. Ei puteau astfel autoriza vanzarile cu mult mai multa usurinta. Daca numarul cardului nu apare pe lista neagra si valoarea tranzactiei se incadreaza sub limita stabilita, atunci tranzactia se putea desfasura fara probleme. In urma utilizarii cardurilor volumul vanzarilor a crescut substantial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Cardurilor in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!