Piata Cardurilor

Extras din referat Cum descarc?

I. EVOLUTIA CARDURILOR 
1.1 Istoricul si dezvoltarea cardurilor in strainatate si in Romania
Initial, asa zisul card, a avut forma unor bonuri valorice in schimbul carora se puteau face achizitii de la comerciantii care au acceptat sa participe la acest plan de creditare. Comerciantii care vindeau marfuri, de regula de valori mici, in schimbul acestor bonuri valorice, le depuneau periodic la banca, iar banca factura cumparatorilor contravaloarea acestora.
Pe baza acestui sistem, in 1951 Franklin National Bank of New York a emis practic primele carduri din lume.
Anul 1958 a fost remarcabil pentru dezvoltarea cardurilor universale. In acest an a fost creata Carte Blanshe care initial a fost un card particular al corporatiei hoteliere Hilton.
Pe 1 octombrie 1958 a fost emis primul card American Express, iar peste un an aceasta companie detinea 32 mii de intreprinderi si peste 475 de detinatori de carduri.
In anii 50 peste 100 de banci americane au demarat propriile programe privind cardurile de credit. Cu toate acestea, perioada noua in dezvoltarea businessului cu carduri a inceput atunci cind au intrat pe piata bancile americane Bank of America si Chase Manhattan Bank.
Piata cardurilor ca parte integranta a finantarii mondiale este supusa, mai mult decat oricare alta activitate, unui rapid proces de globalizare, pe langa cei doi mari jucatori (VISA International si MasterCard International), un rol activ in globalizarea pietei cardurilor il joaca si Europay International, American Express, Dinners, JCB etc.
Primele carduri au fost din carton, pe care datele erau fie scrise, fie presate. Au inceput apoi sa se foloseasca plastine metalice, pe care datele se embosau si au aparut cardurile plastice.
Initial informatia despre client pe card era numai in forma de date embosate . Pe masura dezvoltarii ideilor stiintifice, cardul a capatat o banda metalica, pe care se pastreaza informatia de baza despre client. Aparitia benzii magnetice a permis emiterea cardurilor fara a embosa informatia pe suprafata ei. Aceste carduri pot fi utilizate de pe banda magnetica.
Ultima etapa a evolutiei tehnologice a adus pe carduri microschemele. Acest lucru da posibilitatea cardurilor sa indeplineasca mai multe functii decat cardurile cu banda magnetica. Astfel de carduri au primit si denumirea de smart card, deoarece cardul, datorita cipului este apt sa indeplineasca functiile documentului, portmoneului si cardului de credit, dar cardurile cu microcip nu au o raspandire larga in sfera cardurilor bancare.
Cartile de plata au cunoscut o evolutie favorabila la noi in tara datorita avantajelor si facilitatilor pe care le ofera. Riscul furtului nu a disparut complet deoarece si cardul poate fi furat, insa datorita necunoasterii codului PIN, nu este atat de tentant.
Principalul avantaj al cardului este reprezentat de faptul ca se pot efectua plati la diversi acceptori de carduri (magazine, hoteluri, agentii imobiliare etc.), fara a mai fi necesara retragerea numerarului ca operatie premergatoare platii.
Mai nou, unele banci ofera facilitatea de a efectua unele plati direct din contul de card a unor cheltuieli cu caracter repetitiv lunar. Aceasta elimina utilizarea numerarului si riscul aferent, eliminarea factorului timp, prin scutirea deplasarii la toti acesti furnizori de servicii.
Cardul poate fi definit ca un instrument de decontare care faciliteaza detinatorului achizitionarea de bunuri si servicii fara sa fie nevoie de existenta numerarului (cash).
Cardul ofera detinatorului accesul la un cod bancar din care se efectueaza plata bunurilor si serviciilor achizitionate, fie pe seama disponibilului existent in cont, fie prin apelarea la un credit.
Functia de identificare pe care o detine cardul, pune in relatie cei doi parteneri : desinatorul cardului si emitentul acestuia (banca). Obiectul relatiei dintre acesti parteneri il constituie contul deschis in numele detinatorului de card.
Functia de plata si de credit a cardului presupune existenta a trei particularitati : detinatorul cardului (clientul platitor), beneficiarul sumei (comerciant) si gestionarul contului platitorului (banca emitenta a cardului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Cardurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!