Perspectivele pieței cardurilor bancare în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cardul este un instrument de plata electronic, ca alternativa la mijloacele si instrumentele clasice de plata (numerarul si cecul), care permite detinatorului sau sa foloseasca disponibilitatile banesti dintr-un cont deschis pe numele sau la emitentul cardului pentru plata unui produs sau serviciu.

Cardul s-a dezvoltat rapid si continua sa se dezvolte in ritmuri inalte, ocupand un loc din ce in ce mai mare in ceea ce priveste ponderea numarului de plati (tranzactii).

De-a lungul timpului s-au instituit si promovat functionalitatile specifice ale cardului, care astazi in metodologie si in literatura de specialitate s-a concretizat in urmatoarea conformatie:

- functia de numerar ce se realizeaza prin utilizarea cardului la automatele de eliberare a numerarului (ATM) pentru obtinerea de sume cu scopl de a fi utilizate in numerar

- functia de debit prin posibilitatea utilizarii cardului pentru dispunerea de plati in reteaua Internet.

Introducerea cardurilor de plata la inceputul secolului al XX-lea, de catre Western Union (1914) a reprezentat o noua descoperire in domeniul formelor de plata. Cu timpul aceste carduri au sporit loialitatea clientului si au stimulat comportamentul de cumpararare repetat. Initial ele au avut un caracter relativ limitat pe piata locala pentru utilizarea lor intr-un lant de magazine.

Primele au aparut cardurile de credit, care nu erau nici bancare si nici de plastic. Destinatia lor consta in confirmarea credibilitatii detinatorului in afara bancii. Ele au aparut in SUA, unde creditul de consum al persoanelor fizice se dezvolta vertiginos inca la sfarsitul secolului XIX. Deja in anul 1914 unele magazine au inceput sa elibereze clientilor permanenti carduri speciale pentru a-i pastra drept clienti. In anul 1928 compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele placi de metal pe care se scria in relief adresa si care se eliberau clientilor de incredere. Vanzatorul introducea placa intr-o masina speciala numita imprinter si informatia de pe placa se imprima pe cec.

Anul 1992 reprezinta anul adevaratului debut al tranzactiilor cu carduri in tara noastra. Initiativa a apartinut unui grup de cinci banci comerciale (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola si Banca Comerciala "Ion Tiriac") la care s-a adaugat din 1995 o a sasea (BancPost). Aceste banci au pus bazele programelor de carduri in Romania, angajandu-se in directia acceptarii la decontare a cardurilor emise de banci straine si ulterior a emiterii de carduri nationale si internationale .

Dupa acest prim pas, a urmat aderarea celor sase banci la sisteme mondiale VISA International si Europay International. In paralel, fiecare banca si-a creat departamentele specializate pentru dezvolatrea serviciilor de decontari prin carduri si - beneficiind si de consultanta organismelor internationale specializate - au eleborat strategii de urmat.

Inceputul fusese facut, in continuare bancile romanesti au pus in aplicare programe proprii de extindere a operatiunilor prin carduri, abordand treptat si activitatea de emitere a unor carduri proprii, sub egida organizatiilor internationale la care aderasera.

Acest lucru le-a dat posibilitatea sa ofere clientilor serviciilor perfectionate ale sitemelor mondiale de decontare si sa beneficieze ele insele de logistica consacrata a retelelor perspective.

In anul 2002 s-a inregistrat cel mai mare ritm de crestere a numarului de carduri emise pe piata romaneasca, bancile emitand circa doua milione de carduri, cat cu fost emise in intreaga perioada 1995-2001. S-a ajuns astfel la 3.3 milioane de carduri valide la 30 septembrie 2002 si 3.7 milioane la sfarsitul anului 2002.

Bibliografie:

- Violeta Elena Dragoi, Madalina Antoaneta Radoi- Instrumente de plata si circuite de plati.Compensatia, Editura Cartea Studenteasca, Bucuresti 2010;

- www.zf.ro;

- Cezar Basno, Nicolae Dardac- Operatiuni Bancare, Editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti

http://www.piatafinanciara.ro/

www.bnr.ro

Sabina Funar - Produse si servicii bancare - Cardul, ed. Academi pres Cluj Napoca 2001

Ovidiu Stoica - Efecte ale integrarii europene asupra sistemului bancar romanesc, ed. univ. Al I Cuza, Iasi, 2005 p146

http://www.wall-street.ro/tag/cosmin-vladimirescu+mastercard+plata-cu-cardul.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perspectivele pietei cardurilor bancare in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 530 cuvinte
Nr caractere:
27 470 caractere
Marime:
318.21KB (arhivat)
Publicat de:
Francisc Rafael Cucu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
carduri, banci, plata
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Valahia din Targoviste
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Bănci
Nota primită:
Nota 10
Sus!