Organizarea și funcționarea sistemelor bancare

Extras din referat

Capitolul 1. Sistemul bancar:concept si evolutie
1.1 Definirea notiunii de sistem bancar 
Vom numi sistem bancar al unei tari modul predominant de diviziune a activitatii bancare din tara respectiva.
Astfel, se spune, de obicei, ca sistemul britanic este specializat (pe functii bancare mari), in timp ce sistemul german este cel de banca universala (care indeplineste toate functiile). Dar, in cadrul fiecarei tari organizarea sistemului bancar este rezultatul evolutiei istorice proprii, a carei analiza se impune pentru o mai buna intelegere a formelor actuale.
Tarile din estul si centrul Europei confruntate cu problema tranzitiei la economia de piata au demarat si in domeniul sistemului bancar, ca un privat al restructurarii economiei si al inceperii reformelor structurale , noi politici si strategii bancare privind: 
- gestionarea costurilor;
-politica de lichiditati;
-promovarea de noi produse si servicii bancare in ceea ce priveste mecanismul de realizare a privatizarii bancare.
O trasatura definitorie a acestor politici bancare este asigurarea eficietizarii sistemului de intermediere bancara in vederea favorizarii ajustarii sistemului bancar la noile structuri conform cerintelor din economie, in conditiile reformei si stimularii proceselor de economisire / investire economico-financiara .
Astfel, in domeniul strategiei bancare, problema dezvoltarii de noi servicii si produse, in conditiile intensificarii concurentei si a luptei tot mai acerbe pentru pastrarea sau largirea segmentului de piata, ocupa un loc central. Acestea pot fi structurate in doua categorii importante: 
-instrumentele financiare derivate: futures options, forword, swaps, caps floor, collors ;
-instrumentele de baza, respectiv produse si servicii bancare: factoring, leasing, custodie, carduri, evaluarea bonitatii clientului, operatiuni pe piata de capital, credite in procesul de privatizare ,credite pentru populatie ,servicii de consultanta bancara.
In cadrul acestei strategii bancare, un loc aparte il ocupa conceperea politicii lichiditatilor cu rol deosebit in consolidarea pozitiei bancii pe piata si in prevenirea unor situatii conflictuale legate de nesatisfacerea unor obligatii de plata sau credit. Aplicarea politicii lichiditatilor interfereaza cu controlul monetar, unul din atributele Bancii Centrale, intervenind in constituirea rezervelor minime obligatorii precum si in controlul preventiv care presupune prudenta si o justa evaluare a riscului in acest domeniu.
1.2 Evolutia sistemelor bancare 
In antichitate, primele operatiuni bancare apar in Mesopotamia cu 2000 ani i.e.n. Primii bancheri si-au asumat rolul esential care consta in a servi ca intermediar intre detinatorii de bogatii ( in lipsa de moneda ) si cei care imprumuta In ceea ce priveste depunerile "Bancheri" interveneau in urmatoarele scopuri :
-fie pentru asigurarea pazei acestora cum ar fi in zilele noastre inchirierea de case de bani 
-fie ca plasamente cu dobanda. 
Ca trasaturi esentiale, aceste depuneri nu erau "transferabile", neputand face obiectul unor tranzactii interbancare; deci, aceste depuneri nu constituie moneda veritabila, "Bancherii" folosindu-le doar pentru a acorda imprumuturi cu dobanda insotite in general de un gaj sau cautiune. Tocmai dezvoltarea acestei functii a impus necesitatea unei reglementari. Hammourabi, rege al Babilonului publica un cod care stabileste dobanzile si conditioneaza acordarea imprumuturilor de un control prealabil al functionarilor regali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Sistemelor Bancare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!