Organizarea si Functionarea Pietei Financiare din Slovenia

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul 1. Piata bancara din Slovenia / pag. 2
Capitolul 2. Piata titlurilor de valoare (Bursa de Valori din Ljubljana) / pag. 4
2.1. Regulile Bursei de Valori Ljubljiana / pag. 5
2.3. Activitati internationale ale Bursei de Valori din Ljubljana / pag. 6
2.4. Structura organizatorica a Bursei de Valori din Ljubljana / pag. 7
2.4. Indici bursieri- Bursa de Valori din Ljubljana / pag. 11
Capitolul 3. Piata asigurarilor din Slovenia / pag. 15
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. PIATA BANCARA DIN SLOVENIA
Piata financiara, mai mult sau mai putin dezvoltata, exista in orice economie de piata si reprezinta locul unde se intalneste oferta cu cererea de fonduri financiare.
Piata financiara este formata din urmatoarele componente: piata bancara, piata titlurilor financiare si piata asigurarilor.
Sistemul bancar sloven este organizat pe doua trepte: pe prima se afla banca centrala (Banca Nationala a Sloveniei), iar pe treapta a doua se afla bancile comerciale.
Intregul sistem bancar este supravegheat si reglementat de Banca Sloveniei.
Banca Sloveniei este banca centrala a Republicii Slovenia. Aceasta a fost infiintata la 25 iunie 1991 prin adoptarea Actului Bancii Sloveniei.
Ca banca centrala, principalul ei obiectiv este mentinerea stabilitatii preturilor. 
Functiile bancii centrale din Slovenia sunt urmatoarele:
o co-gestioneaza rezervele valutare oficiale ale statelor membre, in conformitate cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene;
o promoveaza buna functionare a sistemelor de plati;
o emisiunea monetara;
o formularea si implementarea politicii monetare comune;
o depozitarea si administrarea rezervelor valutare ale tarii;
o actioneaza ca trezorier al statului;
o acordarea si revocarea licentelor institutiilor de credit si a permisurilor de infiintare si functionare a sucursalelor si agentiilor institutiilor de credit straine, supervizand activitatea lor;
o dezvoltarea si administrarea unui sistem de transfer interbancar de fonduri si stabilirea conditiilor de participare la sistem.
La sfarsitul anului 2009 existau 19 banci functionale in Slovenia, din care 8 erau subsidiare, trei sucursale ale bancilor straine, si trei banci de economii. Bancile au reprezentat 99.2% din sector la sfarsitul anului 2009. Numarul de institutii de credit a crescut cu una in anul precedent. La sfarsitul anului 2009, existau opt banci subsidiare si trei sucursale ale bancilor straine care erau cu actionariat majoritar strain, o banca cu actionariat intern si noua banci cu actionariat majoritar intern. 
Proportia capitalului sistemului bancar reprezentat de nerezidenti in 2009 a scazut cu 1.6 puncte procentuale pe anul 2008, la 36.6%. Numarand doar non-rezidenti care detin mai mult de 50% din capitalul social intr-o banca individual, cifra este de 26.8%. Proportia detinuta de nerezidenti masurata in active totale a fost cu 2.9 puncte procentuale mai mare decat proportia masurata la 31 decembrie 2009. Partea Guvernului masurata pe piata de capital a crescut usor anul trecut, pentru a ajunge la 20.5% pana la sfarsitul anului.
CAPITOLUL 2. PIATA TITLURILOR DE VALOARE (BURSA DE VALORI DIN LJUBLJANA)
Slovenia se remarca printre tarile postsocialiste din spatiul central-european ca fiind prima care a redeschis bursa de valori - Bursa de Valori Ljubljana - la 26 decembrie 1989, cu inceperea efectiva a tranzactiilor din 29 martie 1990.
In 2009, LJSE a devenit membru al CEESEG, care include Bursa de Valori din Viena, Bursa de Valori din Budapesta si Bursa de Valori din Praga.
Ca o particularitate, trebuie semnalat ca pana la 14 decembrie 1995 bursa slovena nu a fost complet informatizata. Abia incepand cu 8 decembrie 1993 fusese introdus un sistem electronic de tranzactionare, care functiona cate trei zile pe saptamana, in paralel cu clasicul ring de tranzactionare cu care demarase activitatea in 1990.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Pietei Financiare din Slovenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!