Organizarea și evoluția sistemului bancar românesc

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul bancar din Romania este un sistem pe doua nivele, cuprinzand Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit.
Acest sistem a fost introdus in decembrie 1990, fiind primul pas al procesului de reforma bancara. 
Cadrul legislativ care guverneaza sistemul bancar cuprinde:
-Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei - Legea nr. 312 din 28 iunie 2004, 
-Ordonanta privind institutiile de credit si adecvarea capitalului - Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99 din 6 decembrie 2006,
-Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99 din 6 decembrie 2006 - Legea nr. 227 din 4 iulie 2007,
-Legea pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar - Legea nr. 83 din 21 mai 1997,
-Reglementari privind falimentul institutiilor de credit - Ordonanta Guvernului nr. 10 din 22 ianuarie 2004 privind falimentul institutiilor de credit, aprobata, completata si modificata prin Legea nr. 278 din 23 iunie 2004,
-Ordonanta Guvernului nr. 39/1996, privind organizarea si functionarea Fondului de Garantare a Creditelor din Sistemul Bancar.
Banca Nationala a Romaniei (BNR), infiintata in anul 1880, este banca centrala a Romaniei. 
Institutie publica independenta, cu sediul central in municipiul Bucuresti, Banca Nationala a Romaniei este unica institutie autorizata sa emita insemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei.
Conform prevederilor Legii nr. 312/2004 privind Statutul BNR, principalele atributii ale BNR sunt: 
1. elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb; 
2. autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare; 
3. emiterea bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei; 
4. stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia; 
5. administrarea rezervelor internationale ale Romaniei. 
Institutiile de credit:
Sistemul bancar din Romania cuprinde un numar de 40 de institutii de credit, dupa cum urmeaza:
Numar de banci
1. Banci cu capital majoritar de stat 2
2. Banci cu capital majoritar privat (inclusiv CreditCoop si sucursalele bancilor straine) 38
Total (1+2) 40
a. Banci cu capital majoritar romanesc 6
b. Banci cu capital majoritar strain 34
din care:
- sucursale ale unor banci straine 
8
In ceea ce priveste specializarea pe tipuri de operatiuni, situatia este urmatoarea:
-5 institutii de credit sunt specializate: una in finantarea operatiunilor de import-export, doua in finantarea creditelor pentru locuinte, una in finantarea creditelor pentru masini, una in banca de economii pentru populatie,
-1 institutie de credit este casa centrala a cooperativelor de credit,
-celelalte 34 de institutii de credit efectueaza operatiuni bancare comerciale - corporate si retail.
Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a fost infiintat in anul 1996, prin Ordonanta Guvernului nr. 39/1996, fiind constituit ca persoana juridica de drept public. 
Obiectivul principal al Fondului este garantarea rambursarii depozitelor constituite la institutiile de credit de catre persoane fizice, persoane juridice ori entitati fara personalitate juridica, potrivit conditiilor si limitelor stabilite prin legea de functionare a Fondului, precum si desfasurarea activitatii ca administrator special, administrator interimar ori ca lichidator al institutiilor de credit, in cazul desemnarii sale in una din aceste calitati. 
Inca de la infiintarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor au avut un rol activ in elaborarea si punerea in aplicare a reglementarilor privind mecanismul de garantare a depozitelor si de plata a compensatiilor catre depunatori, in situatii de faliment a unor banci. 
ARB este reprezentata, prin Presedinte si Secretarul General, in Consiliul de Administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
Biroul de Credit
Infiintat din initiativa comunitatii bancare din Romania, Biroul de Credit este o societate pe actiuni, care are ca membri fondatori 24 de banci. In prezent, Biroul de Credit are ca actionari 27 de banci. Devenit operational in august 2004, Biroul de Credit administreaza in prezent date negative si pozitive, provenite din surse bancare si non-bancare. 
Scopul crearii Biroului de Credit a fost acela de a furniza participantilor din sistemul bancar informatii reale, actualizate, agregate si consistente referitoare la persoane fizice care au contractat credite de la banci sau societati financiare, au achizitionat un produs in sistem leasing, au fost asigurate impotriva riscului de neplata de o societate de asigurari.
Obiectul de activitate al Biroului de Credit include:
-Colectarea / prelucrarea datelor privind portofoliul de clienti - persoane fizice ai participantilor;
-Informatii si analize oferite participantilor in scopul identificarii si cuantificarii riscului de credit, cresterii calitatii creditelor, diminuarii riscului de frauda si protejarii creditorilor;
-Stabilirea criteriilor uniforme de apreciere a clientelei (scoring);
-Consultanta financiar-bancara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Evolutia Sistemului Bancar Romanesc.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!