Organizarea, funcționarea și conducerea sistemului bancar

Extras din referat Cum descarc?

Structura sistemelor bancare
Sistemele bancare din principalele tari dezvoltate sunt eterogene, fiind incluse diverse tipuri de banci, dar in contextul procesului de globalizare manifesta tendinta de uniformizare.
Din punctul de vedere al gradului de specializare si a organizarii activitatii bancare exista doua tipuri de sisteme bancare:
o sistemele bancare ale Europei Continentale, care sunt putin specializate deoarece functioneaza dupa modelul bancii universale;
o modelul american aplicat si in Japonia, care are la baza o specializare stricta a institutiilor bancare;
Banca specializata este o institutie de tip bancar sau banca comerciala, care, de regula, pe langa operatiunile bancare de baza, dezvolta predominant operatiuni bancare intr-un anumit domeniu sau de un anumit tip.
Banca universala presteaza numeroase tipuri de operatiuni bancare, efectueaza variate servicii bancare si nu isi limiteaza activitatea la anumite sectoare, adresandu-se tuturor categoriilor de clienti.
Banca universala confera o gama ampla si completa de servicii bancare:
o acorda credite;
o gestioneaza mijloace de plata;
o colecteaza depozite;
o realizeaza plasamente in titluri si participatii la capitalul intrepirnderii;
Caracteristici ale sistemelor bancare
Sistemele bancare din tarile dezvoltate au ca trasaturi principale:
o concentrare;
o diversitate;
o bancarizarea activitatii;
o accelerarea operatiunilor de restructurare;
o deschiderea catre relatiile cu strainatatea;
Concentrarea activitatii bancare este reprezentata de ponderea pe care principalele banci o detin in totalul sistemul bancar si reducerea numarului de banci din totalul acestora.
Gradul de concentrare este evaluat dupa nivelul activitatii pe care institutiile bancare si de credit (distribuire de credite, colectare de depozite) le intreprind. Prin urmare piata bancara este controlata in mare parte de un numar redus de banci. Astfel pe masura ce numarul bancilor se diminueaza, gradul de de concentrare bancara sporeste.
Diversitatea unui sistem bancar este reprezentata de existenta unui numar mare de institutii bancare si de credit care sunt definite de legea bancara si au caracteristici diferite.
Intr-un sistem bancar sunt atat banci cu activitate universala, cat si institutii specializate intr-un anumit tip de activitate sau clientela. Dupa dimensiunea bancilor sistemul bancar cuprinde banci de mica dimensiune si banci de dimensiune internationla..
Institutiile bancare se mai pot diferentia si in functie de natura furnizorilor de capital, acestia fiind de natura publica sau privata, iar actionarii pot fi rezidenti sau nerezidenti, dar si in functie de coexistenta unor organisme cu personalitate juridica foarte diverse: societati cooperative, societati anonime, societati de persoane.
Gradul de bancarizare ofera informatii relevante in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare bancar,deoarece pot fi calculati indicatori precum numarul cardurilor bancare, numarul de conturi la vedere si numarul ghiseelor bancare.
Operatiunile de restructurare bancara includ operatiunile transfrontaliere (cu strainatatea), fuziunile si absorbtiile, operatiunile incrucisate banci-asigurari si preluarile pachetului de control de catre bancile straine.
Cele mai importante fuziuni s-au produs in: SUA - banca Citicorp si societatea Travelers, au dat nastere la conglomeratul Citigroup; Japonia - Tokyo Bank si Mitsubishi Bank; Marea Britanie - Midland a fost absorbita de Hong Kong Shanghai Corporation.
Restructurarile bancare au ca efect: 
o extinderea gamei de produse oferite clientelei;
o amortizarea pe scara larga a investitiilor in noile tehnologii;
o eliminarea costurilor suplimentare, ca urmare a organizarii productiei;
Principala consecinta a restructurarilor este constituita de concentrarea sporita a sistemelor bancare si reducerea numarului de institutii bancare.
Intensificarea concurentei este un alt efect al restructurarilor care poate fi:
o concurenta distructiva ( atunci cand structurile industriei favorizeaza existenta unor capacitati de productie excedentare in raport cu nevoile curente ale cererii);
o concurenta strategica ( masurile adoptate pentru prevenirea intrarii efective a unor concurenti potentiali, prin impunerea unor costuri nerecuperabile pentru candidati inca din momentul initial, al accesului pe piata);


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea, Functionarea si Conducerea Sistemului Bancar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!