Operațiunile cu titluri

Extras din referat

I. ELEMENTE TEORETICE PRIVIND OPERATIUNI CU TITLURI (actiunile)
TITLURILE reprezinta un subiect mult discutat si mediatizat, despre care s-a scris foarte mult, dar se intampla de multe ori ca termenii sa fie incurcati, asa ca voi incerca sa prezint lucrurile inainte de toate din punctul de vedere al societatilor bancare si implicit al relatiilor bursiere.
In intelesul reglementarilor actuale sunt considerate TITLURI:
o valorile mobiliare;
o titlurile de stat (certificate de trezorerie, bonurile de tezaur);
o titlurile de creante negociabile;
o titlurile de piata interbancara;
o alte creante reprezentate printr-un titlu, negociabile pe piata.
"Valorile mobiliare" sunt instrumente negociabile, emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrisuri in cont, care confera detinatorilor lor, drepturi patrimoniale asupra emitentului, conform legii si in conditiile specifice de emisiune a acestora. In mod concret, valori mobiliare pot fi: actiunile, obligatiunile, precum si instrumentele financiare derivate sau orice alte titluri de credit, incadrate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in aceasta categorie, potrivit reglementarilor in vigoare.
"Titlurile de stat" se emit de organele de specialitate ale administratiei publice centrale, de regula sub forma dematerializata. Proprietatea acestor titluri se inregistreaza la Banca Nationala a Romaniei, iar orice schimbare a titularului dreptului de proprietate se anunta acesteia, in conformitate cu procedura stabilita.
"Titlurile de creanta negociabile" (TCN) se refera la bonurile de tezaur si alte titluri asimilate cum ar fi certificatele de depozit, biletele de trezorerie, etc.
"Titlurile pietei interbancare" se emit numai de catre banci si sunt negociabile doar pe piata interbancara. Din aceasta categorie fac parte, in principal, biletul la ordin negociabil, certificatele interbancare si alte titluri emise si negociabile pe piata interbancara, potrivit reglementarilor momentului.
In functie de veniturile pe care le genereaza, titlurile se impart in:
o titluri cu venit fix;
o titluri cu vent variabil;
Se considera ca aduc un "venit fix", titlurile cu rata fixa a dobanzii, certificatele de trezorerie ca si alte titluri cu dobanda (fixa). Titlurile cu venit variabil se refera indeosebi la actiuni, care dau dreptul la dividende si care, evident, sunt un venit variabil.
Reguli generale privind emisiunea si circulatia actiunilor
Actiunea este un titlu reprezentativ al unei parti unitare dintr-o societate de capitaluri (S.A.) care confera proprietarului (detinatorului) calitatea de asociat, cu toate drepturile decurgand din acest statut:
- dreptul la dividende
- dreptul de a participa la operatiuni de capital
- dreptul de a fi informat
- drept de vot la Adunarile generale
Actiunea este negociabila si poate face obiectul unei cotari pe piata bursiera.
Principalele caracteristici ale actiunilor se refera la:
a) Numarul de actiuni si valoarea nominala, respectiv valoarea de incorporare in capital, retinand intotdeauna relatia:
CAPITAL SOCIAL = Numarul de actiuni x Valoarea nominala a unei actiuni
b) In vederea majorarii capitalului social o societate comerciala emite noi actiuni pe care le vinde la ,,pretul de emisiune" (care este un pret de piata, relativ legat de valoarea contabila, reala a actiunilor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile cu Titluri.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!