Monografie - Banca Centrala a Austriei

Extras din referat Cum descarc?

Un scurt istoric al activitatii bancii
Infiintarea Bancii Nationale a Austriei dateaza inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Desi Habsburgii, dinastia conducatoarea, la acea vreme, a vechiului Imperiu Austro - Ungar experimenteaza acest lucru, cu 50 de ani inainte, odata cu emiterea primelor bancnote de hartie, cand o institutie nou infiintata era insarcinata cu emiterea si punerea in circulatie a noilor bancnote. Odata cu acordarea independentei fata de guvern, aceasta se bucura de increderea acordata de comunitatea burgheza. Cu toate ca Banca din Viena (Wiener Stadtbak) exista inca de la 1705, abia in 1762 s-a emis primele bilete de banca numite ,,Bancozettel" 
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, in timpul razboiului impotriva lui Napoleon, guvernul intervine preluand controlul direct al emiterii de bancnote. Drept rezultat, masa monetara aflata in circulatie creste corespunzator. Bancnotele inlocuiesc treptat monedele de alama si argint in tranzactiile comerciale, ceea ce ilustreaza substituirea monedelor de aur in urma postulatului legii lui Gresham.
In 1799, guvernul decreta faptul ca banii de hartie vor fi singurul mijloc, de plata in tranzactiile comerciale private ceea ce duce la devalorizarea acesteia. Comunitatea capitalista sustine ca devalorizarea biletelor de banca cu o ratie de 5:1, la ordinul guvernului a echivalat cu falimentul national. In pofida asigurarilor guvernului ca va restrange emiterea de bilete de banca, acestea continua sa se devalorizeze rapid, constrangand public etichetarea biletelor de banca ca ,,moneda vieneza".
Pentru a-si recastiga increderea burgheziei si pentru restabilirea ordinii economice pe 1 iunie 1816, imparatul Francis I, emite doua decrete imperiale: the "Highest Finance Patent" si "Bank Patent"; In aceeasi zi, fiind infiintata si Banca Nationala a Austriei("privilegirte osterreichische National-Bank"), datorita pregatirilor facute de ministrul austriac de finante din acea perioada Contele Johann Philipp Graf von Stadion.
Odata cu infiintarea Bancii Nationale, care detine exclusivitatea emiterii de bilete de banca, are loc si stabilizarea sistemului monetar austriac precum si increderea populatiei in bancnote fusese restabilita. Luand masurile e rigoare, banca reuseste cel putin temporar sa-si indeplineasca obiectivele sale: cresterea valorii bancnotelor si stabilitatea acestora. Aceasta impune ca institutia sa ramana total independenta fata de obiectivele fiscale ale guvernului. De aceea banca centrala a fost capitalizata prin emiterea de actiuni vandute investitorilor.
Activitatea bancii centrale, care avea a conducere provizorie, a fost initial limitata la rascumpararea biletelor de banca aflate in circulatie si cu emiterea de actiuni. Aceasta se extinde dupa vanzarea a 1000 de actiuni cand banca devine operativa pe deplin sub noua conducere a proprietarilor de actiuni.
In 1817 banca centrala primeste dreptul exclusiv de emitere si punere in circulatie a banilor de hartie fara restrictii, drept de emisiune(1. Privilegium ) acordat odata cu anumite drepturi in ceea ce priveste tranzactiile de scontare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie - Banca Centrala a Austriei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!