Monografie Austria

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul Bancar din Austria
1
Cap. 1 Descrierea sistemului bancar din Austria
1.1 Introducere
Situata in centrul Europei, Austria este o tara cu peisaje impresionante, incepand cu muntii Alpi, cu dealurile acoperite de vita de vie si terminand cu lacurile de munte. Considerata ca fiind "inima" batranului continent, Austria te cuprinde cu vraja ei, cu peisajele alpine care par a fi decoruri din povesti, de lacurile cristaline in care se oglindesc piscurile inzapezite in unele regiuni chiar si vara, de lungile nopti de distractie , de baile termale tamaduitoare, de arhitectura expresiva a oraselor ei, de traditia muzicala si culturala de neegalat si nu in ultimul rand de atmosfera unica si mirifica a statiunilor de schi.
Avand denumirea oficiala de Republica Austria, aceasta se invecineaza la nord cu Germania si Republica Ceha, la est cu Slovacia si Ungaria, la sud cu Slovenia si Italia, si la vest cu Liechtenstein si Confederatia Elvetiana. Forma de organizare politica a statului este republica parlamentara de tip federal, formata din 9 landuri: Austria Inferioara, Austria Superioara, Burgenland, Carintia, Salzburg, Styria, Tirol, Viena, Vorarlberg, avand capitala federala la Viena.
Austria are in prezent o populatie de aproximativ 8.355.260 locuitori1 , limba oficiala fiind limba germana. Este considerata una dintre cele mai bogate tari din lume, cu un PIB nominal pe cap de locuitor de 39.400 dolari. Tara are un standard de trai foarte dezvoltat , iar in 2008 a fost clasata pe locul 14 in lume pentru Indicele Dezvoltarii Umane. Austria este membru al Organizatiei Natiunilor Unite din anul 1955.
Referindu-ne la economie, aceasta este bine dezvoltata, fiind in stransa legatura cu alte economii din Uniunea Europeana, in special cu cea germana. Statutul de membra a UE a adus un val de investitori straini atrasi de accesul Austriei la piata europeana si de apropierea de economiile aspirante ale UE. Astfel, ea a devenit primul investitor strain in Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina si Bulgaria si unul dintre cei mai importanti din Romania, unde este reprezentata inclusiv prin banci - Erste, Raiffeisen si Volksbank.
In ceea ce priveste sistemul bancar austriac, putem spune ca este un sistem foarte stabil si bine structurat. Acesta este dezvoltat pe doua nivele, primul nivel fiind constituit din Banca Centrala a Austriei iar cel de-al doilea este format din celelalte institutii de credit din tara. Printre cele mai importante banci austriece amintim: Osterreichische Nationalbank, ca banca de emisiune, Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG, Erste Bank der Osterreichischen
1 http://www. ec.europa.eu/eurostat
Sistemul Bancar din Austria
2
Sparkassen AG, Bank Austria-Creditanstalt AG preluata de Unicredito Milano, Hypo- Landesbank Steiermark AG.
1.2 Scurt istoric
Originile Austriei dateaza din timpul Imperiului Roman cand un regat celtic a fost cucerit de romani in sec.15 i.Hr., iar mai tarziu Noricum a devenit , o provincie romana, la mijlocul secolului I. In 788 AD, regele francilor Charlemagne a cucerit zona, si a introdus crestinismul. Sub dinastia nativ Habsburgic, Austria a devenit una din marile puteri ale Europei.
Candva o putere a centrului Europei, parte a Imperiului Austro-Ungar, Austria a fost redusa la o mica republica dupa infrangerea ei din Primul Razboi Mondial. Anexata de catre regimul nazist german in 1938 si ocupata de aliati in 1945, soarta Austriei a ramas neclara pentru un deceniu. In 1955 i s-a recunoscut Austriei independenta, dar i s-a interzis sa se uneasca cu Germania. De asemenea, Constitutia adoptata in acelasi an a consfintit perpetua neutralitate a Austriei (conditie pusa de URSS ).
Prima moneda care a circulat pe teritoriul Austriei a fost folosita de triburile celtice in secolul II dH. si a fost facuta dupa modelul celor grecesti si macedoniene. Monezile erau confectionate din metale pretioase precum aur, argint sau bronz, iar calitatea acestora varia in functie de bogatia zonei. In timpul Imperiului Roman a fost influentat intregul teritoriu al Austriei de azi, prin introducerea monedelor romane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Austria.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!