Monografia sistemului bancar olandez

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 -  Prezentarea sistemului bancar olandez
Este bine cunoscut faptul ca, activitatea principala a oricarei banci consta in ,,cumpararea" banilor, pe de o parte, acceptand plata unui cost sub forma dobanzii bonificate si ,,vanzarea" acestora, pe de alta parte, castigand astfel dobanda perceputa pe durata acordarii creditelor. Astfel, activitatea principala a oricarei banci se refera la ,,comertul" cu bani. Ca urmare a acestui proces, ,,se manifesta functia creditului de emisiune, prin procesul de atragere de depozite si acordarea de credite, creandu-se noi mijloace de plata in economie, o masa monetara suplimentara." 
Rolul institutiilor bancare este unul complex in cadrul economiei contemporane. Acestea participa la procesul de intermediere financiara, asigurand desfasurarea tranzactiilor atat in interiorul granitelor tarii, cat si in afara acestora, creand cadrul necesar efectuarii platilor si a schimbului valutar. 
1.1.Istoric.
In anul 1609 se infiinteaza prima institutie bancara olandeza, numita si Banca din Amsterdam, fiind intemeiata cu scopul de a mentine depozitele la vedere a celor ce detineau excedente, intr-un procent de 100%. 
Banca Municipala din Amsterdam sau Banca de Schimburi, asa cum i se mai spunea, este considerata prima banca centrala olandeza, deoarece a fost prima institutie bancara publica care a oferit bilete de valoare neconvertibile in monezi. Inceputul activitatii acesteia nu a reprezentat rezultatul unei politici decizionale lucide, ci mai degraba, o hotarare luata pe moment, din cauza conditiilor haotice prezente la inceputul secolului al XVII-lea in cadrul tarii. 
Olanda s-a confruntat cu aceeasi dificultate de ordin monetar ca si celelalte tari care adoptase sistemul metalist. Una dintre cele mai intalnite probleme ale acestui sistem a constat in necesitatea achizitiei unei cantitati suplimentare de aur si argint, fenomen care avea drept rezultat cresterea economica. De asemenea, urmarea adoptarii sistemului metalist a insemnat introducerea unei varietati de monede straine ce erau utilizate in relatiile de schimb. Incercarile autoritatilor de a rezolva aceasta problema prin intermediul unor noi reguli si legi monetare, s-au soldat cu un rezultat diferit de cel scontat.
O alta incercare de stabilizare a sistemului bancar a fost reprezentata de infiintarea unei banci de schimb. Scopul infiintarii acesteia a fost rezolvarea problemei devalorizarii cu ajutorul reducerii depozitelor de monezi considerate ca fiind sub un anumit prag al calitatii. Astfel ca, incepand cu anul 1609, autoritatile au impus ca nivelul datoriilor comerciale sa fie stabilite prin intermediul bancii de schimb a orasului. 
Din cauza faptului ca a existat o cantitate considerabila de moneda straina, banca de schimb primea atat moneda straina, cat si moneda nationala la valoare lor intrinseca, deducand o mica parte a monedelor cu taxa de administrare si oferind credite celor cu deficit de resurse sub forma unor bani emisi de catre banca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia sistemului bancar olandez.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Capraru, Bogdan, Acivitatea bancara, Sisteme, operatiuni si practici., Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2014
-  www.dnb.nl
-  www.ing.nl
-  www.abnamro.nl
-  https://fred.stlouisfed.org/
-  file:///C:/Users/lenovo/Downloads/2017%20Annual%20Report%20ING%20Bank.pdf 
-  Legea Bancara din 1998 - https://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/wetten-en-regelgeving/index.jsp


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!