Monografia Sistemului Bancar al Elvetiei

Cuprins referat Cum descarc?

SISTEMUL BANCAR ELVETIAN 3
INTRODUCERE 3
ISTORIC 3
TIPURI DE INSTITUTII 4
INDICATORI DE APRECIERE 7
EVOLUTIA BILANTIERA BANCARA 8
FACTORI DE INFLUENTA 8
BANCA NATIONALA A ELVETIEI 11
ISTORIC 11
CRONOLOGIA PRINCIPALELOR EVENIMENTE MONETARE 11
OBIECTIVELE SI FUNCTIILE BANCII NATIONALE 13
INSTRUMENTE DE POLITICA MONETARA 14
CREDIT SUISSE 16
SCURT ISTORIC 16
REPERE ISTORICE: 17
OFERTA DE PRODUSE SI SERVICII 19
UBS 21
UBS IN LUME 21
SCURT ISTORIC 22
INDICATORI DE APRECIERE 24
OFERTA DE PRODUSE SI SERVICII 25
TENDINTE IN ACTIVITATEA BANCILOR UBS SI CREDIT SUISSE 26
BIBLIOGRAFIE 28


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul Bancar Elvetian
Introducere
Sistemul bancar elvetian este sinonim in conceptia generala cu notiunile de siguranta, stabilitate si confidentialitate, atribute pe care legislatia bancara a acestei tari le reglementeaza ca fiind determinante pentru eficienta si bonitatea sistemului. In ceea ce priveste politica internationala, Elvetia a ales sa ramana neimplicata in marile evenimente, precum razboaiele mondiale, sau in uniuni nationale sau financiar-monetare, acest statut neutru conferind climatul ideal dezvoltarii economiei si, odata cu ea, a sistemului bancar. Astfel, se estimeaza ca 35% din fondurile private ale planetei ce se afla in afara tarii de origine sunt depozitate in conturile elvetiene, un rezultat al traditiei bancilor elvetiene si a legilor confidentialitatii conturilor bancare, ce pedepsesc cu inchisoarea divulgarea de informatii asupra acestor conturi, cu unele exceptii de natura juridica.
Istoric
De peste 300 de ani, bancherii elvetieni respecta un cod de confidentialitate in ceea ce priveste activitatea si posesorii conturilor, unul dintre primii beneficiari fiind regalitatea franceza, ce apela des la serviciile bancare elvetiene si necesita cel mai inalt nivel de secretizare asupra operatiunilor derulate. Astfel, primele reglementari apar in aceeasi perioada, in 1713 Consiliul Suprem al Genevei instituind obligativitatea confidentialitatii informatiei bancare, cu exceptia cazurilor cand Consiliul considera necesara divulgarea acestor informatii. Aceste reglementari ale codului civil constituie unul din motivele pentru care, in timpul revolutiei de la 1848, Elvetia devine principala destinatie a fondurilor nobilimii franceze, in cautare de azil politic si financiar.
Confruntata cu dificultatile crizei din 1929-1933, Elvetia decide sa reglementeze oficial secretizarea informatiei bancare, pentru a face fata presiunilor Frantei si Germaniei ce vizau divulgarea anumitor informatii, in numele ,,interesului national". (In Germania se instituise pedeapsa capitala pentru detinerea de fonduri in afara Germaniei). Astfel, Legea Bancara Elvetiana emisa in 1934 indeplineste aceasta functie, incadrand domeniul confidentialitatii informatiei bancare in sfera penala, incalcarea acesteia fiind pedepsita cu inchisoarea. Clauza confidentialitatii a fost revotata in 1984 de catre 73% din elvetieni.
Dupa cel de-al II-lea razboi mondial s-au iscat o serie de controverse in ceea ce priveste o serie de fonduri pe care Germania nazista le-ar fi depozitat in Elvetia, obtinute de la statele ocupate sau de la prizonieri. Intre 1939 si 1940, Germania ar fi depus in conturile deschise la Banca Nationala a Elvetiei din Berna, aur in valoare de 400mil $ (4 mld $ la valoarea prezenta), majoritatea sub forma nemonetara, pentru a fi topit si folosit in sustinerea eforturilor de razboi. Cu toate ca era constienta de provenienta acestor depozite, Elvetia a efectuat monetizarea aurului german, aflandu-se sub amenintarea unei invazii naziste in cazul in care refuza. Dupa terminarea razboiului, in 1946, s-a adoptat Intelegerea de la Paris, ce viza transferul aurului german din custodia Elvetiei in cea a Comitetului International al Refugiatilor, oprind astfel refinantarea Germaniei si urmarind sa redistribuie aurul nazist proprietarilor de drept.
In anii '90, confruntata cu valuri de critici din partea guvernelor straine, Elvetia a fost nevoita sa isi adapteze o parte din politici, emitand reglementari impotriva spalarii de bani si denuntand o parte din conturile ce efectuau operatiuni in acest domeniu. Statele Unite au cerut UBS sa divulge informatii referitoare la 52.000 de conturi suspecte de evaziune fiscala, insa gigantul bancar a refuzat, invocand incalcarea legii elvetiene. 
Legea Spalarii de Bani din 1998 si Legea Federala de Asistenta Mutuala Internationala din 1983 constituie reglementarile recente cheie impotriva fraudelor financiare, ultima dovedindu-si eficienta prin amenzi de pana la 7 mil $, in primele 6 luni de la adoptare aplicand deja contraventii de 124 mil $. In 2004, noi legi impotriva spalarii de bani au fost adoptate, cauzand sistarea legendarelor conturi numerotate, ce ofereau protectia completa a anonimatului, iar odata cu acesta, s-au interzis si transferurile bancare internationale anonime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Sistemului Bancar al Elvetiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!