Modele de Control Intern COSO si COCO

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
1. Modelul COSO 3
2. Modelul CoCo 8
3. Comparatie intre documentele Modelului COSO 13
si cele ale Modelului CoCo 13
4. Studiu de caz: Modelul COSO aplicat la compania WorldCom 16
5. Concluzii 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Intr-un fel sau altul, toata lumea efectueaza control in activitatile cotidiene si in toate domeniile de activitate de aceea controlul este o preocupare general
Din aceste considerente, toti oameni care fac afaceri, dar mai ales managerii, profesionisti in domeniu au in permanenta in fata intrebarea "Ce putem face pentru a detine un control mai bun al activitatilor?".
Conducerea entitatilor a devenit in ultimele decenii, tot mai preocupata de modul de organizare si functionare a controlului intern, cautand in permanenta solutii practice
Perspectiva generala a controlului, care cuprinde toate aspectele si domeniile unei organizatii, a condus catre necesitatea gruparii tuturor activitatilor de control pentru a forma un tot integrat, un model sau un cadru de control.
Toate organizatiile au realizat nevoia existentei unui cadru de control de baza care sa constituie suportul pentru contruirea sistemelor proprii de control intern.
Inexistenta unui cadru de control contribuie la fragmentarea activitatii de evaluare a riscurilor de activitatile de control intern iar eforturile auditorului intern vor fi mai putin valoroase si nu vor fi redirectionate catre un tablou integrat, care sa reflecte corelat slabiciunile organizatiei.
Pe plan international sunt recunoscute doua cadre de control, care au fost concepute pentru a organiza sistemul de control astfel incat sa raspunda cerintelor managemenului riscurilor, pe langa altele specific unor domenii, si anume:
oModelul COSO - SUA;
oModelul CoCo - Canada;
oAlte modele de control.
1. Modelul COSO
In anul 1985, senatorul american Treadway a initiat o cercetare asupra controlului intern si a rolului sau in viata organizatiilor, instituind ,,Comisia Treadway", cunoscuta si sub numele de ,,Comisia nationala impotriva raportarii financiare frauduloase" fondata prin sponsorizarea comuna a:
- Institului A merican al contabililor publici autorizati;
- Asociatiei contabililor din America ;
- Asociatiei directorilor financiari ;
- Institutului auditorilor interni ;
- Institutului contabililor si managerilor ;
La recomandarile acestei comisii s-a creat un comitet intitulat ,,Comitetul de sponsorizare al organizatiilor - COSO" care a reunit competentele unui numar mare de membri ai Institutului auditorilor interni , profesionisti in domeniu, cabinete de audit extern si mari intreprinderi americane. 
Cadrul de control COSO, in principal, subliniaza responsabilitatea managementului general pentru controlul intern. COSO este o organizatie independenta din sectorul privat dedicata studierii factorilor cauzali de producere a fraudelor financiare si imbunatatirii calitatii raportarii financiare prin: etica in afaceri, controale interne eficiente, guvernare corporatista.
In septembrie 1992, COSO defineste controlul intern ca fiind un proces efectuat de Consiliul de administratie, conducere si intregul personal al entitatii, menit sa furnizeze o asigurare rezonabila cu privire la indeplinirea obiectivelor organizatiei, avand in vedere:
- eficacitatea si eficienta operatiilor;
- realitatea rapoartelor financiare;
- conformarea cu legile si cu regulamentele aplicabile.
Definitia COSO a controlului intern reflecta 4 principii elementare:
- controlul intern este un proces, un mijloc pentru a atinge un scop si nu un scop in sine;
- controlul intern este efectuat de toata lumea si el inseamna nu numai manuale de politici, formulare si documente, ci oamenii de la fiecare nivel al organizatiei;
- controlul intern implica relativitate in organizare si nu este o magie care va conduce la efectuarea lucrurilor perfect;
- de la controlul intern managementul are o serie de asteptari privind furnizarea unei asigurari rezonabile si nu a unei asigurari absolute;
- controlul intern se refera la toate categoriile de entitati si activitati si nu numai la organizatii/intreprinderi;
- controlul intern priveste spre indeplinirea obiectivelor care stau in fata entitatii.
Tot in anul 1992, Comisia Treadway, de pe langa COSO, a elaborat si un model al controlului intern de evaluare a riscurilor, prezentat in Figura nr. 1 - Modelul COSO.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de Control Intern COSO si COCO.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Ghita Marcel - "Auditul intern", Editura Economica, Bucuresti, 2005
2. Ghita Marcel, Elena Hlaciuc, Boghian Florin, Razvan Ghita - "Guvernanta corporativa si audit intern" , Editura Tipo Moldova, Iasi, 2010.
3. Ghita Marcel, Constantin Iatco, Carmen Olguta Brezuleanu, Marius Vorniceanu -"Guvernanta corporative si auditul intern", Editura Tipo Moldova, Iasi, 2009.
4. Ghita Marcel, Ionel Bostan -" Teoria si practica auditului intern", Editura Universitas, Iasi, 2004
5. *** Recomandari privind controlul intern - extras din <<Noua practica a controlului intern>> cu autorizare IFACI, realizat de Ministerul Finantelor Publice in cadrul unui proiect finantat de PHARE, Bucuresti, 2004
6. *** www.coso.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!