Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar

Cuprins referat Cum descarc?

1.Conceptul si necesitatea aparitiei controlului financiar 3
2. Metodologia de exercitare a controlului financiar 6
2.1. Elementele sistemului de control 6
2.2. Sistemul metodologic de control financiar 7
2.3. Etapele metodologiei de efectuare a controlului financiar 10
2.3.1. Programarea activitatii de control financiar 10
2.3.2. Pregatirea actiunii de control financiar 11
2.3.3. Efectuarea controlului financiar 11
2.3.4. Intocmirea actelor de control 12
2.3.5. Finalizara si valorificarea constatarilor controlului financiar 12
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Conceptul si necesitatea aparitiei controlului financiar
Termenul de "control" se afla in legatura cu expresia "contra rolus", care desemneaza actiunea de verificare a actului original dupa duplicatul incredintat unei alte persoane. Ca si concept, controlul consta in verificarea programelor stabilite, a erorilor, abaterilor, lipsurilor, deficientelor dintr-un anumit domeniu de activitate.
Ca semnificatie generica, controlul reprezinta acea activitate de analiza si erificare permanenta sau periodica a unei activitati in scopul de a urmari desfasurarea acesteia si de a imbunatati aspectele acesteia.
In economie si societate, coexista mai multe forme de control: controlul financiar, controlul tehnic, controlul sanitar, controlul calitatii, control metrologic, control comercial etc.
,,Aparitia statului a constituit inceputul avantului activitatii de control; in evolutia sa istorica, controlul si-a imbunatatit panoplia de metode, tehnici, scopuri, sfere de activitate la care se aplica, obiective etc. El s-a impus ca o activitate umana ceruta de celelalte activitati umane si niciodata nu i-a scazut rolul si importanta. Perfectionarea si aprofundarea lui a avut urmari benefice in folosul celor care l-au folosit. Acest lucru l-a facut indispensabil si l-a impus ca o permanenta, intim legat de ideea de progres". 
Definit ca fiind procesul de comparare a situatiei de fapt cu cea impusa (programata), controlul are, in principiu, trei mari sarcini:
- furnizarea de informatii privind cunoasterea realitatii, a situatiei de fapt, a deficientelor, dedesubturilor, aranjamentelor etc.;
- propunerea unor masuri de corectare a starii de fapt (in sensul dorit de cel ce a dispus controlul);
- intreprinderea unor actiuni de descurajare, indreptare si (eventual) pedepsire de catre institutia controlului.
Tot procesul de comparare, evident, poate sa aiba in vedere si norma (reglementarea); in aceasta situatie, insa, vom avea de a face cu controlul de legalitate (sau de conformitate).
Din cele prezentate mai sus, putem sa deosebim doua tipuri diferite de control financiar: controlul de performanta si controlul de conformitate. Noi subliniem aici ca primul tip indicat incepe sa capete din ce in ce mai mult teren, mai ales in spatiul economic privat.
Avand in vedere reactiile posibile si imprevizibile ale comportamentului uman, controlorii trebuie sa dispuna de anumite calitati care ii individualizeaza fata de specialisti din domeniul respectiv. Aceasta face ca nu orice bun specialist (profesionist) sa poata fi un bun controlor in acel domeniu de activitate.
Unui bun controlor ii sunt necesare si alte insusiri, pe langa o buna pregatire profesionala, si anume: fler, o fina si ptrunzatoare observatie, putere de analiza si sinteza, discernamant, o anumita rautate convergenta scopului controlului fara afectarea personalitatii celui controlat, rigoare si oportunitate in luarea deciziilor, deschiderea spre nou etc.
Fiecare forma de control poarta amprenta specificitatii domeniului in care actioneaza. Ea trebuie sa raspunda comandamentelor impuse de factorii de decizie, avand in vedere sarcinile si scopurile urmarite de organizatia care adopta o anumita forma de control.
Indiferent pentru cine si in ce scop s-ar efectua controlul, el este in acelasi timp un proces de cunoastere a trecutului, de apreciere a prezentului si de descifrare a viitorului, in legatura cu activitatea firmei si cu performantele ei economico-financiare. 
Controlul permite evaluarea rezultatelor pe masura aplicatiei lor, distanta dintre rezultatele prevazute si cele obtinute fiind luata in calcul, rezultatele sunt apreciate, iar masurile concrete sunt imediat puse in aplicare pentru reorientarea cursului actiunii catre obiectivul propus.
Prin control, conducerea isi asigura informarea reala, dinamica si preventiva care ridica valoarea concluziilor si calitatea deciziilor. Controlul patrunde in esenta fenomenelor, sesizeaza aspectele negative in momentele in care acestea se manifesta ca tendinta si intervine operativ pentru prevenirea si lichidarea cauzelor. Controlul evalueaza rezultatele in raport cu normele si obiectivele stabilite, dar contribuie si la prevenirea tendintelor si fenomenelor care necesita decizii de corectare. Controlul se manifesta ca forma de perfectionare a modului de gestiune a patrimoniului, de organizare si conducere aactivitatii unitatilor patrimoniale.
Detaliere problemelor ce fac obiectul controlului financiar creeaza conditiile fundamentarii stiintifice a activitatii de control, sau mai exact arata necesitatea obiectiva a controlului financiar. Teoria si practica demonstreaza existenta, pe de o parte, a bazei economice, iar, pe de alta parte, a suprastructurii generate de baza economica ce arata ca, indiferent de vointa oamenilor, acestia intra in relatie de productie si in relatie de schimb in calitate de producator, prestator, cumparator, deci intr-un sistem de concurenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!