Masuri neconventionale de politica monetara adoptate de Sistemul Federal de Rezerva (Fed) in contextul crizei globale recente

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 Stabilitate financiara si politica monetara 3
Capitolul 1.1 Aspecte teoretice privind stabilitatea financiara 3
Capitolul 1.2 Aspecte teorerice privind politica monetara si stabilitatea preturilor 5
Capitolul 2 Organizarea Sistemului Federal de Rezerve (FED) 7
Capitolul 2.1 Conducerea Politicii monetare in cadrul Sistemului Federal de Rezerve (FED) 7
2.2 Masuri de politica monetara neconventionale adoptate de FED 11
2.3 Strategii de renuntare la politica monetara neconventionala 14
Concluzii 17
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1.1 Aspecte teoretice privind stabilitatea financiara
In ceea ce priveste o defintie cat mai clara a stabilitatii financiare inca nu s-a formulat o definitie clara a acestui termen, insa Banca Angliei a folosit pentru prima oara acest termen in anul 1994 ce presupunea anumite obiective ce nu aveau legatura cu eficienta sistemului financiar sau despre stabilitatea preturilor.
Unii autori au definit stabilitate financiara ca fiind un concept vag si se defineste foarte greu, deasemenea putem acorda o definitie a stabilitatii fianciare prin partea opusa acesteia, respectiv prin intabilitate financiara, in care poate fi definita instabilitate financiara ca o situatie in care sistemul financiar nu poate fi capabil de a-si indeplini atributiile in momentul in care anumite nereguli din sistemul financiar se "ciocneste" cu anumite fluxuri informationale si nu mai poate avea o capacitate productiva prin functiile si atributiile sistemului financiar.
Deasemenea alti autori considera ca instabilitatea financiara reprezinta acel moment prin care pietele financiare precum piata bancara, piata de capital, piata monetara care au in structura lor anumite nereguli pot influenta stabilitatea financiara dar si situatia economica.
Stabilitatea financiara mai poate fi definita ca o situatie in care pe pietele financiare nu se produc crize si prin care atat preturile activele cat si ratele de dobanda au un grad ridicat de stabilitate financiara.
Deasemenea un sistem financiar se afla intr-o gama de stabilitate ori de cate ori este capabil sa faciliteze performanta unei economii si sa disipeze dezechilibrele financiare care apar in mod endeogen sau ca urmare a unor evenimente adverse si inopinante.
Bnaca Nationala a Romaniei defineste stabilitate financiara" situatia in care sistemul financiar este capabil sa atraga si sa plaseze fonduri banesti in mod eficent si sa reziste la socuri fara a aduce prejudicii economiei sale" .
Fig 1.Factori care afecteaza performantele sistemului financiar.
Sursa: excelenta.ase.ro/Media/Default/Page/coroiusorinaioana.pdf
Din graficul de mai sus se poate observa cum sistemul financiar paoet fi influentat de institutii, de piete financiare dar si de infrstructura si deasemnea se mai poate observa faptul ca sistemul financiar este vaazut ca un subsistem al economiei reale, sociale dar si politicii.
"Stabilitatea financiara se refra nu numai la lipsa de crize financiare actuale, dar si la capacitatea sistemului financiar de a limitat apritia de dezechilibre, inainte ca ascestea sa constituie o amenintare sa adresa stabilitati. Intr-un sistem financiar stabil. Acest lucru se intampla, in parte prin autocorectare si disciplinarea mecanismelor de piata." 
 
Capitolul 1.2 Aspecte teorerice privind politica monetara si stabilitatea preturilor
Politica monetara are ca si obiectiv stabilitatea preturilor, iar aceasta din urma este definita ca " o rata a inflatiei pe termen mediu, care ar trebui sa ramana mai mica dar aproape de 2% . Conform acestei definitii, nu doar inflatia ce depaseste valorea de 2%, dar si inflatia excesiv de scazuta sau deflatia sunt incomparabile cu stabilitatea preturilor" .
Multi dintre economisti considera ca pentru a avea o crestere sanatoasa a economiei, rata inflatiei trebuie sa aiba un nivel scazut considerat de a fi urmat un procent de 2%.
Pentru politicile monetare unele dinte cele mai importante preocupari sunt cele lagate de rata somajului si de produsul intern brut, aceste preocupari survin doar in momentul in care bancile centrale prin functiile si atributiile sale specifice va asigura ca stabilitatea preturilor este una stabila.
Atat prin criza actuala cat si prin crizele fnanciare din anii anteriori ne-au aratat faptul ca sunt probleme ce par a fi greu de solutionat, respectiv greu de inteles.
"Majoritatea economistilor au sustinut un nivel scazut si stabil al ratei inflatiei, valoarea optima fiind considerata cea de 2%. Unul din argumentele care au sustinut acest nivel este ca inflatia de 2% este suficient de mare pentru a ramane pozitiva, atunci cand ciclul afacerilor ar reduce productia sub potential" .
O rata a inflatiei scazuta precum si o situatie stabila a ratei inflatiei poate duce la urmatoarele avantaje:
-  Reduce nivelul ratelor de dobanzi
-  Reduce incertitudinile legate de ceea ce inseamna mediul economic
-  Transparenta preturilor
Definirea stabilitatii preturilor, Paul Volcker, fostul presedinte al Bancii Centrale a Statelor Unite ale Americii definit stabilitatea preturilor in felul urmator: "O definitie utila a unei stabilitati rezonabile a preturilor imi pare a fi situatia in careanticipatiile privind cresterea sau scaderea generala a preturilor pe o perioada considerabila de timp nu au o influenta substantial asupra comportamentului econonomic si financiar" .
Se considera ca o inflatie poyitiva este mult mai apreciata fata de deflatie, aceasta din urma descurajeaza investitiile precum poate influenta si cresterea ratei dobanzii ce poate duce la o inlesnire a situatiei economice respective a cresterii economice.
Pentru ca o economie sa fie sanatoasa este necesar o stabilizare a ratei inflatiei, iar in aceste caz politicile monetare poate stabiliza nivelul inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri neconventionale de politica monetara adoptate de Sistemul Federal de Rezerva (Fed) in contextul crizei globale recente.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Coroiu Sorina Ioana -  ,,Politica monetara neconventionala", colectia ,,Cercetare avansata postdoctorala in stiinte economice
-  http://www.ince.ro/Publicatii/Publicatii_online/425%20Probleme%20-%20GabrielaLatea%20-%20Stabilitatea.pdf
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_Federal_de_Rezerve_al_Statelor_Unite_ale_Americii
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_Federal_de_Rezerve_al_Statelor_Unite_ale_Americii
-  www.bnr.ro/DocumentInformation.aspx?idInfoClass=6885&idDocument=1980...


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!