Managementul Riscurilor Bancare

Extras din referat Cum descarc?

Riscul bancar este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii.
Definitia lingvistica considera riscul drept probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect. In acelasi timp, prin expunere la risc intelegem valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar putea suporta institutia financiara in cauza. 
Riscul poate avea un impact considerabil asupra valorii bancii sau institutiei financiare in chestiune, atat un impact in sine (de regula sub forma pierderilor directe suportate), cat si un impact indus cauzat de efectele asupra clientelei, personalului, partenerilor si chiar asupra autoritatii bancare.
Evolutia economiei mondiale la acest sfarsit de mileniu, dar mai ales evolutia actuala a Romaniei obliga la o atenta politica de masurare a riscurilor, pentru a obtine profituri acceptabile in viitor, in conditiile influentei pe care o banca o poate suferi din partea factorilor externi concurentiali.
O strategie bancara performanta trebuie sa cuprinda atat programe cat si proceduri de gestionare a riscurilor bancare care vizeaza, de fapt, minimizarea producerii acestor riscuri si a expunerii potentiale a bancii. Obiectivul principal al acestor politici este acela de minimizare a pierderilor sau cheltuielilor suplimentare suportate de banca, iar obiectivul central al activitatii bancare il reprezinta obtinerea unui profit cat mai mare pentru actionari.
Importanta gestiunii riscurilor bancare nu se rezuma totusi doar la minimizarea cheltuielilor. Preocuparea permanenta a conducerii pentru minimizarea expunerii la riscare efectepozitive si asupra comportamentului salariatilor care devin mai rigurosi si mai constiinciosi in indeplinirea sarcinilor de servici; nu este de neglijat nici efectul psihologic de descurajare a unor activitati frauduloase.
Nu in cele din urma, o gestiune eficace a riscurilor bancare isi va pune amprenta si asupra imaginii publice a bancii, clientii dorind o banca sigura si actionarii la fel.
Clasificarea riscurilor, conduce la stabilirea distinctiei dintre riscurile
generale si riscurile bancare.
In categoria riscurilor generale se includ:
_ riscurile comerciale (riscul client/produs, riscul de piata, riscul de imagine comerciala);
_ riscurile aferente bunurilor si persoanelor (riscul accidentelor, riscul de delict);
_ riscuri operationale si tehnice(riscul asupra tratamentului operatiunilor, riscul asupra sistemului legat de telecomunicatii);
_ riscuri de gestiune interna (riscul reglementarilor, riscul deontologic, riscul strategic, riscul de insuficienta functionala, riscul asupra gestiunii personalului, riscul de dependenta tehnologica, riscul de comunicatii).
Riscul client/produs, constituie riscul de lansare al unui nou produs sau riscul concurential si provine din inadaptarea unui produs sau serviciu la nevoile si asteptarile clientelei, sau din starea concurentei la un moment dat. De exemplu, o banca decide, in cadrul diversificarii activitatilor sale, sa practice alte tipuri de servicii, sa ofere servicii de asigurari sau de voiaj, ceea ce va afecta alte activitati. Cauzele generatoare ale acestui risc provin din slaba si insuficienta studiere a produsului ori a pietei, si dintr-o organizare interna necorespunzatoare.
Efectele sunt: slaba rentabilitate a investitiilor (dezvoltarea produsului, elaborarea unor proceduri de tratament, formarea personalului, publicitatea) si o scadere a activitatilor traditionale.
Recomandarile date de specialisti in vederea eliminarii acestui risc vizeaza: realizarea unor studii de piata prin testarea clientilor, crearea unui comitet de marketing si organizarea eficienta a activitatii.
Riscul sectorial corespunde riscului legat de strategia de pozitionare a bancii pe piata si poate fi generat de o puternica concentrare a rentabilitatii asupra unui numar redus de piete.
Acest risc poate genera pierderi financiare si o rentabilitate tot mai scazuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscurilor Bancare .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!