Managementul Riscului Bancar la o Societate Bancara

Extras din referat Cum descarc?

Scopul studiului
Scopul studiului este de a identifica riscurile bancare si de a evidentia strategiile bancilor in domeniul riscului.
Definirea obiectivelor
Gestiunea bancilor se realizeaza pe baza obiectivelor de maximizare a profiturilor si de minimizare a riscurilor.Nivelul profitului bancar este diferit de la o banca la alta in functie de tipurile de servicii si activitati desfasurate,atractivitatea acestor servicii pentru clientela,transparenta asigurata de banca si alte caracteristici specifice managementului bancar,de marimea fiecarei banci precum si de strategia riscurilor.Sursa efectiva a cresterii profitului bancar o constituie oprimizarea raportului intre venituri si cheltuieli.Activitatea bancara ocupa un prim loc in cadrul produsului intern brut al fiecarei tari,prin nivelul performantelor obtinute prin desfasurarea de activitati de intermediere a circulatiei capitalurilor si a serviciilor legate de circulatia activelor monetare.
Cuvinte cheie:riscul bancar;riscul de lichiditate,riscul de creditare, riscul insolvabilitatii,riscul ratei dobanzii,riscul de schimb valutar;
Introducere
Riscul bancar poate sa apara pe parcursul derularii operatiunilor bancare,fenomen ce provoaca efecte negative asupra activitatii bancare,ducand la deteriorarea calitatii afacerilor,la diminuarea profitului si la inregistrarea de cheltuieli suplimentare si chiar de pierdere,ceea ce afecteaza in final functionarea bancii.
Bancile,ca intermediari financiari,au o aversiune fata de risc si,drept urmare,cauta sa-si minimizeze expunerea plasamentelor la pierderi.
Riscul bancar este provocat,de regula,de catre clientii bancii care contracteaza unele imprumuturi pe care nu le ramburseaza la termen si nici nu sunt acoperite de garantii corespunzatoare,ceea ce provoaca pierderi bancii.
Partea teoretica
Managementul riscului bancar se bazeaza pe axioma activitatilor bancare,care afirma ca maximizarea profitului implica o expunere la riscuri inalte.
Riscul bancar reprezinta probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.
Sintetizand,riscul bancar este un:
-complex de evenimente cu consecinte adverse pentru banca
-eveniment incert,posibil si viitor,care poate afecta intreaga activitate a unei societati bancare.
Pentru o gestiune eficienta a riscurilor,acestea trebuiesc identificate si evaluate,sa fie monitorizate si sa se utilizeze instrumentele,tehnicile si metodele specifice de dimensionare si/sau evitare a influentei lor negative asupra activitatii bancare.
Riscul bancar este o componenta importanta atat a managementului,cat si a strategiei unei banci,acesta urmarind maximizarea profitului sau o data cu mentinerea riscului la un nivel acceptabil.
Asumarea riscului de catre banci presupune:
- Respectarea regulilor prudentiale impuse de autoritatea nationala de reglementare;
- Echilibrarea intre dimensiunea profitului si deschiderea bancii catre risc;
- Acceptarea pierderilor in conditiile neafectarii situatiilor financiare,ele putand fi acoperite prin profit sau constituirea de provizioane.
Riscul trebuie sa fie astfel dimensionat incat pierderea produsa prin materializarea acestuia sa poata fi considerata ca normala pentru activitatea bancii,asfel incat sa nu se deterioreze imaginea bancii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului Bancar la o Societate Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Olteanu,Florin Manuel Olteanu,Leonardo Badea ,,Management Bancar.Caracteristici,Strategii,Studii de caz.",Editura Dareco,Bucuresti,2003.
2. Elena Violeta Dragomir Dragoi ,,Managementul performantelor bancare",Editura Bibliotheca,Targoviste,2007.
3. www.bnr.ro-Sistemul bancar din Romania 
4. www.brd.ro-Raport de Activitate Anual 2011.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!