Leul - Moneda Nationala

Extras din referat Cum descarc?

Leul romanesc (plural: lei, codul ISO 4217: RON) este unitatea monetara aRomaniei. Un leu este subdivizat in 100 bani (singular: ban).[1]
Pe 1 iulie 2005, Romania a realizat o reforma monetara, schimband leul anterior (codul ISO 4217: ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL.
Romania a intrat in Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007 si este de asteptat sa treaca la moneda unica europeana, EURO, dupa 2014.
Etimologie
In secolul al XVII-lea, in statele romanesti se foloseau ca moneda taleri olandezi (lowenthaler) care aveau imprimat pe ei un leu.
Chiar si dupa iesirea din uz a talerilor numele de leu a fost pastrat ca termen generic pentru bani. In 1867, leul a devenit unitatea monetara aPrincipatelor Unite.
Istorie
Cea mai veche moneda atestata pe teritoriul romanesc este drahma de argint in greutate de 8 grame, emisa de polisul (orasul) grecesc Histria in anul 480 i. Ch. Ea a fost urmata si de alte emisiuni de moneda ale polisurilor grecesti din Dobrogea. Geto-dacii foloseau monede macedonene, apoi au inceput sa emita monede proprii din argint, asemanatoare cu ale celtilor, pentru ca apoi sa emita celebrii kosoni de aur. De asemenea monedele romane, cum sunt denarii republicani sau imperiali, au patruns si ele pe teritoriul Daciei, inainte chiar de ocupatia romana, dar au continuat sa circule si dupa retragerea aureliana, fiind apoi inlocuiti de monede bizantine.
In formatiunile statale romanesti s-a emis moneda, primul fiind Vladislav I in Tara Romaneasca, el batandducati munteni din argint, urmat de Petru Musat in Moldova, acesta emitand grosi de argint. Spre deosebire de Tara Romaneasca si Moldova, Transilvania a avut emisiuni monetare de tip vest-european: grosi, oboli, dinari, creitari, guldeni, taleri si ducati, incepand cu anul 1538.
Pe teritoriul romanesc patrund foarte multe monede, de-a lungul secolelor circuland: taleri turcesti, galbeniunguresti si austrieci, zloti, carboave rusesti, zechini (techini) venetieni, in total peste 100 de monede. O emisie de moneda a costat pana si capul unui domnitor. Este vorba de Constantin Brancoveanu, cel care a emis o moneda-medalie cu efigia sa pe ea, incalcand astfel religia musulmana si dand motiv turcilor otomani sa ii ceara capul.
Prin Regulamentele Organice adoptate in 1831 in Tara Romaneasca si in 1832 in Moldova, se stabilesc monedele care pot fi folosite pe teritoriul romanesc: galbenul austriac, sfantul de argint ("Zwanziger", denumirea pentru moneda de 20 creitari),
Ca o recunoastere a Unirii, domnul Alexandru Ioan Cuza propune baterea de moneda, care sa se numeasca roman, sau romanat (dupa Ion Heliade Radulescu). Acest lucru insa nu este posibil, fiind conditionat de cantitatea de metal din vistieria statului dar si de puterea otomana, care nu accepta emisia de monede proprii a statelor vasale.
Primul leu
Perioada antebelica
La 22 aprilie 1867 este stabilita moneda nationala leu, ca o moneda bimetalica cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur si avand 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani si 10 bani, batute in Anglia in 1867. In 1868 s-a emis prima moneda romaneasca de aur cu nominalul de 20 lei, intr-un tiraj de doar 200 de exemplare, aceasta fiind considerata drept proba. Incepand cu 1870 s-au emis si monede de argint cu nominalele de 50 de bani (denumite popular "bancute"), 1 leu si 2 lei. Incepand cu 1880 s-au emis si monede de argint de 5 lei. Monede din aur pentru circulatie s-au batut in 1883 si 1890. La 3 martie 1870 se infiinteaza Monetaria Statului, care poate bate moneda, pana in acel an monedele fiind batute in majoritate in strainatate, mai ales la Birmingham. Datorita lipsei de moneda nationala anterioare momentului 1870, toate taxele si vama erau platite direct inaur; aurul strain era frecvent folosit, ca de exemplu moneda de 20 de franci francezi (cu valoarea de 20 lei), lira de aur turceasca (22,70), imperialii rusi vechi (20,60) si suveranii englezi (25,22). Valuta intra astfel masiv in tara, mai ales rubla ruseasca, ceea ce duce la masuri drastice din partea unor ministri, cum a fost Dimitrie A. Sturdza, supranumit "Mitita roade ruble", care a fortat un anumit curs de schimb si o anumita circulatie de moneda.
Primele insemne monetare de hartie sunt biletele ipotecare, emise conform legii din 12 iunie 1877, cu valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei, de catre Ministerul de Finante, pentru a obtine fondurile necesare sustinerii financiare a Razboiului de Independenta. La 1 aprilie1880 este infiintata Banca Nationala a Romaniei, fiind singura abilitata sa emita moneda de metal si hartie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leul - Moneda Nationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!