Leasingul - Metoda de Finantare a Investitiilor

Extras din referat Cum descarc?

Necesitatea reconstructiei economiei de piata este urgenta si in acest sens, au fost facute eforturi pentru marirea investitiilor de capital roman si strain si stimularea agentilor economici.
Leasingul este un pas inainte in finantarea societatilor comerciale care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.
Aceasta tehnica de finantare vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci sau care nu vor sa garanteze cu bunurile lor mobile sau imobile, fapt care ar putea afecta dinamismul specific domeniului comercial.
Astfel, leasingul apare ca mijloc ideal de finantare a societatilor comerciale in expansiune.
Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unui investitor fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea leasingul, ca tehnologie de finantare, vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnologic.
Aceasta noua modalitate de finantare a fost reglementata in legislatia romaneasca incepand cu anul 1997. Normele privind leasingul sunt cuprinse in Ordonanta nr. 51/1997 (republicata cu modificari in Monitorul Oficial nr. 9 din 12 ianuarie 2000), care reglementeaza, cu caracter general, toate tipurile de leasing, indiferent de natura bunurilor.
Conform Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 republicata, operatiunile de leasing sunt acele operatiuni prin care o parte, denumita locator/finantator, se angajeaza, la cererea unui utilizator, sa-i asigure posesia spre folosinta unui bun, cumparat sau realizat de finantator, contra unei redevente, iar la sfarsitul perioadei de folosinta convenite sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a dobandi proprietatea bunului la un pret rezidual sau de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. (Operatiunea de ,,cumparare a unui bun in scopul inchirierii, urmata de o inchiriere in scopul vanzarii".)
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.
Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.
Ordonanta clasifica operatiunile de leasing in doua categorii: 
- leasing financiar; 
- leasing operational. 
Leasingul financiar este operatiunea de leasing care indeplineste una sau mai multe dintre urmatoarele conditii: 
o riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing; 
o partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul - Metoda de Finantare a Investitiilor.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bogdan : ,,Tratat de management financiar bancar" (Partea I)
Editura Economica, Bucuresti, 2002
D. Clocotici, G. Gheorghiu: ,,Operatiunile de leasing" (Editia a II-a)
Editura Lumina Lex, 2000
I. Vasilescu: ,,Managementul investitiilor"
Editura economica, Bucuresti, 1999
D. Vasilescu: ,,Totul despre Leasing"
RENTROP & STRATATION - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri, 2003


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!