Leasingul

Extras din referat Cum descarc?

Leasingul este din toate punctele de vedere un produs al economiei de piata mondiala in cel mai bun inteles al cuvintului.
Istoria stiintelor economice il considera in primul rand un instrument de finantare modern si cu reale perspective de dezvoltare si perfectionarea in etapele viitoare, inscriindu-se in circuitul tendintelor de globalizare a economiei mondiale.
Leasingul s-a afirmat in ultimele decenii - indeosebi in S.U.A. si tarile Europei Occidentale - ca metoda de finantare pe termen mediu si lung si prin aceasta ca factor de promovare a vanzarilor, in particular a exporturilor. In esenta, leasingul este o forma de inchiriere realizata de societati financiare specializate (societati de leasing) a unor bunuri de echipament catre firme (beneficiari) care nu dispun de fonduri proprii ori nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producatori.
Leasingul presupune, in principiu, doua contracte: unul de vanzare-cumparare, incheiat intre producator, ca vanzator, si societatea de leasing, care crediteaza operatiunea de leasing in calitate de cumparator si un contract de locatie incheiat intre societatea de leasing si un tert beneficiar.
Operatiunea este initiata de firma care doreste inchirierea produsului si care se adreseaza in acest sens societatii de leasing cu o cerere de oferta. Societatea de leasing, in urma acceptarii cererii, procedeaza la stabilirea contractului cu producatorul bunului solicitat, in vederea achizitionarii acestuia; in acest proces este implicat direct si viitorul beneficiar. Urmeaza incheierea contractului de leasing si cumpararea bunului de catre societatea de leasing in vederea punerii lui la dispozitia beneficiarului.
Pentru utilizarea bunului, beneficiarul va plati societatii de leasing costul, sub forma de rate esalonate pe perioada de valabilitate a contractului. De regula, la sfarsitul perioadei de inchiriere, beneficiarul are o tripla optiune: sa prelungeasca contractul; sa-l abandoneze; sa cumpere bunul la valoarea reziduala.
Sistemul leasing-avantaje si limite
Este un adevar cunoscut ca pietele de desfacere nu mai pot fi cucerite doar cu produse de calitate si la preturi rezonabile; existenta unor dificultati financiar-valutare, comercial-vamale, lipsa de suplete a procedeelor traditionale de finantare-creditare au adus in prim plan necesitatea unor facilitati de plata. Leasingul ofera asemenea posibilitati. Sa examinam asadar cateva din avantajele sistemului leasing.
In primul rand, leasingul ofera beneficiarului extern, fara ca acesta sa plateasca inainte, posibilitatea de a dispune rapid de masini si utilaje noi, ultramoderne, creatii de ultima ora, mentinandu-se "la zi" cu nivelul cel mai inalt atins de dezvoltarea tehnicii. Operatiunea nu antreneaza capital lichid, iar creditul poate fi rambursat, obisnuit, din beneficiile aduse chiar de mijloacele de productie inchiriate, mai exact, sistemul permite o finantare din exterior si uneori totala. Obligatiile ce decurg din contractul leasing nu se reflecta in bilantul financiar, fondurile ramase libere putand fi utilizate in alte scopuri cum ar fi amplificarea cercetarilor stiintifice, ridicarea calificarii cadrelor tehnice, asigurarea bazei de materii prime. Mai mult, leasingul ofera o anumita independenta financiara.
In al doilea rand, leasingul presupune o operativitate, o mobilitate in tranzactii, neobisnuita la alte procedee comercial-economice; conditiile de leasing standardizate elimina indelungatele tratative care se duc, de regula, la incheierea unor contracte de credit "clasice", firmele de leasing mai importante deschid conturi curente unor beneficiari, similare conturilor de credit bancar prin care acestia pot inchiria imediat utilajele de care au nevoie. Sa poti inchiria pe loc, in clipa cand ai nevoie, un utilaj oarecare fara sa inchei noi si noi contracte, fara sa duci alte si alte tratative constituie un avantaj deloc neglijabil.
Poate unul din motivele cele mai serioase care au facut ca leasingul sa capete o atat de mare extindere este reducerea riscului pe care il prezinta fenomenul de uzura morala in tehnica. Unii autori considera reducerea riscului intr-un asemenea caz drept principalul avantaj al sistemului leasing. Ca sa achizitionezi direct, cand nici nu ai foarte multi bani, mai ales valuta, echipamente costisitoare care se pot invechi rapid, care pot imbatrani in numai cativa ani nu este o afacere, ceea ce conduce multe intreprinderi spre portile societatilor de leasing.
Un rol important joaca leasingul in contracararea concurentei, oferind posibilitati de innoire a masinilor, utilajelor, facilitand investitii dinamice, rentabile, ce incorporeza inteligenta, inventivitate.
Ca operatiune speciala de comert exterior, leasingul favorizeaza dezvoltarea economica a unor tari lipsite de mijloace financiar-valutare, asigura castigarea unor noi parteneri, patrunderea pe noi piete, permanetizarea relatiilor comerciale prin desfacerea indelungata a unor produse de baza ale propriei economii. Prin reinchirierea sau vanzarea utilajelor, in conditiile in care s-a incasat in intregime contravaloarea acestora in timpul inchirierii precedente, se asigura castiguri suplimentare importante.
Prin faptul ca ratele leasing raman fixe pe toata perioada contractului, indiferent de situatia de pe piata mondiala, se poate asigura o anumita planificare a cheltuielilor viitoare, cel putin in ceea ce priveste nivelul chiriilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!