Istoria Falimentelor Bancare din SUA

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 1
Introducere 2
Marea Depresiune (1929-1933) 3
Falimentele bancare din anii 1980-1993 6
Criza financiara ,,subprime,, 11
Ecourile crizei financiare americane in Europa. 16
CONCLUZII 18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Tara tuturor posibilitatilor , SUA a fost in permanenta tinta emigrantilor proveniti de pe toate continentele ,,The America Dream,, - (o viata mai buna ce este rezultatul efortului personal) a fost posibil datorita sistemului economic ce din perioadele de expansiune economica a SUA 
La cumpana dintre secolele XIX-XX , doi mari presdinti au elaborat doctrinele economico-politice ce urmau sa defineasca relatiile SUA cu restul lumii. Presedintele Taft a lansat ,,Diplomatia Dolarului,, potrivit careia interesele americane sunt economice si se manifesta la nivel mondial. Presedintele Roosvelt a impus ,, Diplomatia Big Stick,, potrivit careia SUA isi promoveaza cu forta sau isi apara interesele economice oriunde in lume. Inceputul secolului XX marcheaza afirmarea SUA ca prima mare putere economica a lumii.
Sistemul economic american poate fi definit prin caracterul sau descentralizat, caracter capitalist, bazat pe propietatea privata si libera initiativa interventia autoritatilor federale in economie se manifesta prin strategii de politica bugetara si monetara. In acelasi timp, bugetul federal are o componenta ce vizeaza investitii in cercetare. Legislatia economica americana permite implicarea in controlul practicilor de afaceri, guvernul american avand si rolul de supervizor al cresterii economice.
In prezent sistemul bancar american are o structura primordiala, avand la varf sistemul federal de rezerva si organismele federale. Federal Reserve System este alcatuit din 12 banci federale corespunzatoare celor 12 districte si este condus de Consiliul Guvernatorilor, alcatuit din 7 persoane numite de presedinte, pe o durata de 14 ani.
Specificul sistemului bancar american se exprima si in optiunea bancilor intre doua tipuri de statut National Bank sau State Bank (banca federala sau banca intr-un stat anumit) completata cu regimul ,,one state banking" constand in separarea activitatii bancare comerciale de cele financiare. Ca urmare a acestor factori specifici se disting 4 categorii de institutii bancare:
- Bancile Comerciale - au ca functie principala primirea depozitelor de fonduri, private sau publice, la vedere sau la termen. 
- Bancile de Investitii - opereaza cu fonduri imprumutate de la bancile comerciale asigurand cumpararea si plasamentul titlurilor emise de societati comerciale si presteaza servicii domeniul restructurarilor si fuziunilor, gestioneaza portofolii de titluri, jucand un rol important in dinamizarea economiei. 
- Bancile americane situate in strainatate cu avantajul de efectua operatiuni care nu le sunt permise pe teritoriul american. 
- Bancile straine - sunt in proportie de cca. 50% japoneze, cca.10% britanice si 30% europene. Aceste banci provoaca ingrijorarea sistemului bancar autohton atat datorita atragerii unei parti a clientelei americane de origine asiatica cat si datorita achizitionarii de catre bancile straine a unor banci americane.
Reglementarii sunt supuse mai de graba bancile decat operatiunile bancare. Exista numeroase asa-zisele near banks (,,aproape banci"), care nefiind supuse reglementarilor bancare, concureaza direct bancile pe propriul lor teren. De exemplu, cartelele de credit ale unor institutii specializate (American Express) sau ale unor retele de magazine (Sears Roebuck & Co) sunt mai numeroase decat cele ale bancilor (400 de milioane fata de 100 de milioane in cadrul bancilor).
Marea Depresiune (1929-1933)
In primii ani dupa incheierea primei mare conflagratii mondiale, dezvoltarea rpincipalelor economii a fost inegala si cu efecte diferite de la o tara la alta. Succesul economii americane s-a datorat ''abundentei capitalurilor'', cresterii puterii de cumparare si procesului de concentrare a productiei si capitalurilor sub raportul progresului tehnic si stiintific. Abundenta capitalurilor americane a facilitat plasamentul dolarilor in afara tarii , bancherii americani dorind sa devina si bancherii lumii. Exemplul este cresterea de la 7 miliarde de dolari plasati in strainatate in 1919 la 17 miliarde in 1929. In afara de beneficiile pe care le-au adus aceste capitaluri americanilor , ele le-au permis acestora sa controleze sursele de materii prime indispensabile tarii: petrol, cauciuc , cupru, netrati. In Mexic, de exemplu, jumatate din intreprinderile economice apartineau, in acest timp, americanilor.
Toate sectoarele economiei SUA cunosc o dezvoltara importanta. Cea mai dinamica a fost indurstia automobilului. De la 4000 de vehicule ce se producea in 1900 , ea ajunge la 1.500.000 in 1921 si la 4.800.000 in 1929. Industria constructiilor s-a dinamizat in perioada prosperitatii si a aparitiei blocurilor ''zgarie nori''. Autiomobilele, industria electronicasi aviatia au stimulat dezvoltarea noilor surse de energie , electricitate si petrolul. Productia petrolului creste de la 33milioane tone in 1913 la 138 milioane tone in 1929.
Cresterea economiei americane dupa primul razboi mondial s-a mentinut intr-un ritm sustinut , cu exceptia crizelor ciclice care erau rezolvate de Sistemul Rezervei Federale (FED) fara mari consecinte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Falimentelor Bancare din SUA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!