Istoria de dezvoltare a cardurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Initial,asa zisul card a avut forma unor bonuri valorice in schimbul carora se puteau face achizitii de la comerciantii care au acceptat sa participe la acest plan de creditare.Comerciantii care vindeau marfuri,de regula de valori mici,in schimbul acestora primeau bonuri valorice,pe care le depuneau periodic la banca,iar banca factura cumparatorilor contravaloarea acestora.

Pe baza acestui sistem,in 1951 Franklin National Bank New York a emis practic primele carduri din lume.

Anul 1958 a fost remarcabil pentru dezvoltarea cardurilor universale.In acest an a fost creata Cartea Blanshe care initial a fost un card particular al corporatiei hoteliere ,,Hilton".In anul 1965 Carte Blanshe a fost achizitionata de First National City Bank(actualmente Citibank).

Pe 1 octombrie 1958 a fost emis primul card American Express,iar peste un an aceasta companie detinea 32 mii de intreprinderi si peste 475 de detinatori de carduri.

Un altfel de succes al cardului American Express se explica prin faptul ca aceasta companie a achizitionat Universal Travel Card care era emisa de Asociatia hotelurilor americane.Insa cauza prncipala a fost reteaua internationala ramificata,deja existenta,ce deservea cecurile ,,American Express" si mijloacele financiare imense care permiteau creditarea clientilor.

In anii `50 peste 100 de banci americane au demarat propriile programe privind cardurile de credit.Cu toate acestea,perioada noua in dezvoltarea businessului cu carduri a inceput atunci cand au intrat pe piata bancile americane:Bank of American si Chase Manhattan Bank.

Bank of America a lansat cardul BankAmericard.

Pe masura cresterii programelor de card majoritatea bancilor s-au confruntat cu primul obstacol-caracterul local al deservirii cardurilor sale.In 1966 BankAmericard a inceput sa ofere licente de emitere a cardurilor BankAmericard altor banci.

Ca raspuns la acest plan,cateva banci concurente ai Bank of America au creat propria Asociatie interbancara de carduri-ICA(Inter Card Association).In 1969 aceasta asociatie a procurat drepturile asupra cardului ,,Master Charge".

La randul lor,bancile ce emiteau ,,Bank Americard" au insistat ca programul de carduri sa fie scos de sub controlul Bank of America,astfel in iulie 1970 a fost creata NBI(National BankAmericard Incorporated)

La inceputul anilor `70 in SUA s-au creat doi concurenti de baza pe piata cardurilor bancare universale:NBI si ICA.Bancile care incepusera emiterea cardurilor s-au alaturat fie la NBI fie la ICA.

Bank of America si Chase Manhattan,in octombrie 1976 au depus cerere pentru a deveni membri in Asociatia Interbancara de carduri pentru emiterea cardurilor ,,Master Charge".

Paralel cu dezvoltarea pietii americane avea loc si internationalizarea operatiunilor cu carduri.Ea a inceput inca in 1951,cand Diners Club a eliberat prima licenta pentru utilizarea numelui si sistemului in Marea Britanie.

Aproximativ in acelasi timp,Asociatia britanica de hoteluri si restaurante a inceput sa emita cardul de credit BHR care nefiind bancar era un card universal.

In 1965 acest sistem unindu-se cu concurentul sau suedez Rikskort proprietarul caruia era familia Wallenberg a infiintat compania Eurocard International cu sediul in Suedia.

C oncurenta asociatilor de carduri a continuat si in Europa,in 1974 ICA a facut primul pas insemnat in lupta de concurenta cu BankAmericard facand o intelegere cu sistemul britanic Access Card care intra in Asociatia Eurocard si astfel incepe colaborarea dintre Eurocard si Asociatia interbancara de carduri americane ce emitea ,,Master Charge".

Aceasta a fost una din cauzele care au dus la faptul ca in 1976 NBI a schimbat denumirea cardului ,,BankAmericard" in cunoscuta "VISA".La fel a procedat in 1980 si ICA renumind cardul ,,mai international"prin MasterCard".

Eurocard de asemenea nu a stationat.Largind colaborarea sa cu MasterCard,aceasta asociatie, pe masura aparitiei noilor tehnologii,a incheiat intelegeri cu companiile Cirrus si Maestro,ceea ce a permis sa extinda spectrul serviciilor oferite clientilor datorita cardurilor pentru ridicarea numerarului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria de Dezvoltarea Cardurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 301 cuvinte
Nr caractere:
31 091 caractere
Marime:
20.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
societati, bani, carduri, tranzactii
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!