Intarirea Supravegherii Prudentiale a Sistemului Bancar din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Intarirea supravegherii prudentiale a sistemului bancar din Romania.
Analiza indicatorilor de prudenta bancara pe ansamblul sistemului bancar din ultimii ani.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.99/ 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, in scopul protejarii intereselor deponentilor si al asigurarii stabilitatii si viabilitatii intregului sistem bancar, Banca Nationala a Romaniei asigura supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv a sucursalelor acestora infiintate in alte state membre ori in state terte, prin stabilirea unor norme si indicatori de prudenta bancara si urmarirea respectarii acestora si a altor cerinte prevazute de lege si de reglementarile aplicabile, atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat sau subconsolidat, dupa caz, in vederea prevenirii si limitarii riscurilor specifice activitatii bancare.
Supravegherea prudentiala este realizata de BNR pe baza raportarilor de prudenta bancara transmise de acestea Bancii Centrale, precum si prin inspectii la sediul bancilor.
Supravegherea pe baza raportarilor bancilor s-a axat , conform normelor si reglementarilor de prudenta bancara internationale, pe urmarirea urmatoarele obiective:
o Primirea in termen de la banci a raportarilor privind indicatorii de prudenta bancara (raportul de solvabilitate, imprumuturile mari acordate clientilor, pozitia valutara zilnica, clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor specifice de risc);
o Analiza in dinamica si evaluarea performantelor financiare ale fiecarei banci, detreminarea evolutiilor si a tendintelor in cadrul sistemului bancar;
o Semnalarea cazurilor de neincadrare a indicatorilor de prudenta bancara in nivelul prevazut de reglementarile in materie, in vederea luarii masurilor pentru prevenirea deteriorarii situatiei financiare a bancilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de lege in cazurile de incalcare repetata a acestor norme.
Pe langa raportarile pe suporthartie, in vederea facilitarii schimbului de informatii dintre Banca Centrala si banci, in cadrul Bancii Nationale a fost initiat proiectul de raportare statistica in baza caruia bancile vor transmite raportari prin utilizarea retelei de telecomunicatii interbancare. Acest sistem de raportare prezinta o serie avnataje atat pentru emitentul, cat si pentru beneficiarul de informatii, cum ar fi : 
o eficienta (prin scurtarea timpului de transmitere si de prelucrare a datelor);
o cresterea gradului de securitate (prin cunoasterea persoanelor care au acces la informatii);
o standardizarea si uniformizarea raporatrii statistice.
Analizele efectuate in procesul "offsite" s-su finalizat prin atentionari scrise adresate conducerii bancilor pentru a lua masuri de incadrare in prevederile normelor de prudenta bancara, precum si prin aplicarea sanctiunilor prevazute de legislatia in materie, in cazurile in care bancile au continuat sa inregistreze abateri de la aceste norme. Concluziile desprinse din aceste analize contribuie la selectarea bancilor care fac obiectul actiunilor de examinare "onsite" efectuate de organele de supraveghere ale Bancii Nationale.
Supravegherea prin inspectii la fata locului.
Actiunile de inspectie la fata locului vizeaza obiectivele specifice supravegherii prudentiale bancare, respectiv:
o adecvarea capitalului in functie de natura si marimea riscurilor;
o natura , trendul si volumul activelor, problema si adecvarea alocarilor pentru pierderi din credite;
o adecvarea politicilor, procedurilor si practicilor de imprumuturi si investitii;
o gradul de concentare a riscului;
o trendul si volumul activelor clasificate in categorii necorespunzatoare;
o imprumuturile acordate persoanelor aflate in relatii speciale cu banca;
o nivelul, trendul si stabilitatea veniturilor;
o sursele veniturilor;
o nivelul cheltuielilor de operare;
o vulnerabilitatea veniturilor la riscul pietei;
o tranzactiile cu titluri de valoare;
o efectele de taxare asupra veniturilor;
o capacitatea bancii de a asigura adecvarea capitalului prin reinvestirea profitului;
o eficienta politicilor si practicilor de lichidare;
o strategiile de administrare a fondurilor;
o sistemele informatice de adminstrare si planurile de finantare;
o capacitatea managementului de a indentifica , masura, monitoriza si controla riscurile activitatilor desfasurate de banca;
o acuratetea, operativitatea si eficienta informatiei managementului si sistemelor de monitorizare a riscului;
o adecvarea sistemelor de audit si control intern;
o receptivitatea la recomnadarile auditorilor si autoritatilor de supraveghere;
o respectarea reglementarilor si legislatiei in viguare;
o performanta generala a institutiei si profilul sau de risc.
Pentru supravegherea bancara, standardele internationale sunt stabilite de Comitetul de la Basel privind supravegherea bancara in "Principiile de baza pentru o supraveghere bancara eficace" (Basel Core Principles).
Principalele masuri ce trebuie implementate pentru intarirea supravegherii prudentiale sunt urmatoarele: 
- imbunatatirea reglementarilor privind rata de solvabilitate in concordanta cu recentele propuneri ale Comitetului de la Basel pentru un nou cadru privind adecvarea capitalului. Se recomanda ca autoritatea de supraveghere sa incurajeze bancile sa utilizeze sisteme de rating intern si, la randul sau, sa-si pregateasca personalul pentru a fi in masura sa testeze aceste sisteme.
- autoritatea de supraveghere sa solicite bancilor sa detina fonduri proprii care sa corespunda nivelului de risc asumat de acestea. Cerintele de fonduri proprii trebuie sa acopere nu numai riscul de credit, ca in prezent, ci si riscul de piata, riscul operational si riscul de rata a dobanzii din portofoliul bancar. Este recomandat ca Banca Nationala a Romaniei sa emita reglementari privind cerinte de capital pentru riscul de piata armonizate cu prevederile Directivei CAD a Uniunii Europene. Totodata, Banca Nationala a Romaniei va trebui sa pregateasca experti care sa fie in masura sa testeze modelele interne ale bancilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intarirea Supravegherii Prudentiale a Sistemului Bancar din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!