Independența băncilor centrale și rolul sau în creșterea eficienței politicii monetare

Cuprins referat

Capitolul 1. Aspecte privind independenta unei banci centrale 3
1.1 Conceptul de independenta al bancii centrale 3
1.2 Necesitatea asigurarii independentei bancilor centrale 4
Capitolul 2. Componentele independentei bancii centrale si modele de masurare 6
Capitolul 3. Independenta Bancii Nationale a Romaniei 11
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din referat

Capitolul 1. Aspecte privind independenta unei banci centrale
1.1 Conceptul de independenta al bancii centrale
Acest concept de independenta al bancii centrale exprima competenta acesteia de a lua deciziile privind elaborarea si implementarea politicii monetare fara vreo influenta din partea factorului politic.
Sistemul Federal de Rezerve (FED) al SUA, creat in 1913, a fost prima banca centrala independenta. La inceput, independenta bancii centrale a SUA a fost apreciata ca fiind consecinta filosofiei acestei tari despre divizarea puterilor in stat si nu efectul unei noi orientari a teoriei economice. Deutche Bundesbank, infiintata in anul 1957, a castigat prin lege un grad superior de independenta. Practic, independenta acestei banci se afirma intre 1971-1973, dupa prabusirea sistemului de la Bretton Woods. Problema independentei bancilor centrale se contureaza abia la inceputul anilor '70 si a fost marcata de mai multe imprejurari semnificative. 
Una dintre aceste imprejurari poate fi eliminarea conexiunii dintre emisiunea monetara si stocul de aur. Pana in anul 1971, singura moneda convertibila in aur la extern a fost dolarul american, acesta fiind asezat la baza sistemului de la Bretton Woods. In momentul incetarii convertibilitatii in aur a USD (15 august 1971), care a insemnat prabusirea sistemului de la Bretton Woods, s-a impus nevoia de a construi unele mecanisme care sa impiedice autoritatile nationale sa abuzeze de posibilitatea de a emite moneda in mod nelimitat.
Problema independentei bancii centrale a mai fost marcata de accelerarea inflatiei la sfarsitul anilor '70 precum si de afirmarea pe scara larga a monetarismului, potrivit caruia pe termen lung inflatia este un fenomen monetar, iar politica monetara nu poate sa influenteze, pe termen lung, variabilele macroeconomice reale. Potrivit evenimentelor care s-au petrecut in perioada anilor '70 si '80 s-a conturat misiunea principala a unei banci centrale si anume asigurarea stabilitatii monedei nationale. Totodata, studiile teoretice indica faptul ca o banca centrala care este independenta de guvern isi executa mai eficient atributiile impotriva inflatiei prin contracararea riscului incoerentei temporale specific actiunilor guvernamentale.
Problema incoerentei temporale a fost infatisata pentru prima data in anul 1977 intr-un articol, elaborat de catre doi economisti americani, Finn Kydland si Edward Prescott si dezvoltata anterior in lucrarile economistilor Scolii de la Chicago in anul 1983. Prin aceste studii efectuate de catre economisti s-a incercat o evidentiere a riscului incoerentei temporale pe care-l prezinta deciziile de politica monetara adoptate de puterile publice. 
1.2 Necesitatea asigurarii independentei bancilor centrale
O mare parte din economisti sustin faptul ca independenta bancilor centrale joaca un rol important pentru economie. Atat analizele teoretice cat si practica au demonstrat ca atunci cand guvernul controleaza banca centrala, eficienta actiunilor impotriva inflatiei este redusa ca urmare a obiectivelor politice urmarite. Aceasta deorece, chiar daca puterea politica isi propune sa lupte impotriva inflatiei, poate la un moment dat, din motive electorale sa acorde intaietate cresterii economice pe termen scurt si ocuparii fortei de munca prin promovarea unei politici monetare expansioniste care ar conduce la o crestere a inflatie.
Daca ar fi sa facem o comparatie, o banca centrala independenta de guvern nu tine cont de aceste pareri politice, fiind preocupata de asigurarea monedei nationale. Un alt motiv pentru care se mentine ideea de independenta a bancii centrale ar fi increderea agentilor economici in deciziile adoptate de autoritatea monetara. Atunci cand acestia isi exprima increderea in interventiile autoritatii monetare, vor avea comportamente mai putin inflationiste si, prin urmare s-ar garanta aplicarea unei politici monetare eficiente, care sa contribuie la indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor. Un grad sporit de independenta al bancii centrale ar avea un principal avantaj faptul ca politica acesteia nu este influentata de nevoile guvernului de a finanta deficitul fiscal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Independenta bancilor centrale si rolul sau in cresterea eficientei politicii monetare.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

Carti 
Roman, A., Politici monetare , Editura Universitatii " Alexabdru Ioan Cuza", Iasi, 2009
Articole
Bernard J., Segalotto Jean-Francois, Sommer Martin - ,,Central Bank Autonomy: Lessons from Global Trends", IMF Working Paper, no 88, 2007.
Blinder, Alan S., De Haan, Jakob, Ehrmann, Michael , Fratzscher, Marcel , Jansen David-Jan, "What we know and what we would like to know about central bank communication", 15 mai 2008.
Dedu, V., Stoica, T., "Independenta bancii centrale" - Economia teoretica si aplicata, Volumul XIX(2012), no.8.
N. Nergiz Dincer, Barry Eichengreen-"Central Bank Transparency and Independence: Updates and New Measures".
Site-uri
www.imf.org
www.bnr.ro
www.ecb.europa.eu


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!